Cultură

Cum a scăpat buzoianca Mara Nicolescu de abuzurile din cinematografia românească

„Am plecat la mama naibii”

Actrița Viorica Vodă a dezvăluit marțea trecută, pe scena Premiilor Gopo, faptul că a fost victima hărțuirii sexuale din partea unor directori de teatru și regizori, spunând că a avut nevoie de ani de psihoterapie pentru a scăpa de trauma provocată. Originară din Republica Moldova, Viorica Vodă a interpretat rolul Dianei Dobrovicescu în filmul „Filantropica”, regizat de Nae Caranfil, şi susţine că, după aceea, se pare că mulţi din sistem au confundat-o cu personajul pe care l-a interpretat. „Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere şi consecinţele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărţuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulţi directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul, atât de credibilă am fost”, a declarat Viorica Vodă, în timpul discursului pe scena Premiilor Gopo.

Viorica Vodă

Actrița a mai declarat că motivația din spatele mărturisirii sale are legătură cu faptul că nu dorește ca fiica ei, în vârstă de 20 de ani, să creadă că astfel de manifestări bolnăvicioase trebuie să fie considerate normale și să nu fie la fel ca întreaga generație din care provine, rușinată să recunoască abuzurile. „Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii şi mai ales a unei fete care este aici în sală şi are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca, pe viitor, când va fi la început şi îşi va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie ruşine. Atunci când va fi într-o lume a bărbaţilor sau a femeilor care, din educaţie sau lipsă de educaţie, nu îndrăznesc să spună. Noi nu am avut. Toată generaţia noastră am crescut cu ruşine, cu pudoare”, a mai spus actriţa Viorica Vodă, pe scena Premiilor Gopo.

„Pe tine nu te-au hărțuit, pentru că erai iubita regizorului”

Declarațiile actriței au fost repede trecute cu vederea de către majoritate colegilor de breaslă prezenți în sală, iar cea care a luat cuvântul ulterior, actrița buzoiancă Mara Nicolescu, nu a spus decât „îmi pare rău să aud povestea atât de tristă a Vioricăi, pe mine nu m-au confundat (cu personajul, n.r.)”. Viorica Vodă i-a răspuns, însă, că nu a fost hărțuită pentru că era iubita regizorului Nae Caranfil, cu care Mara Nicolescu a și fost căsătorită. „Da, dar tu erai iubita lui Nae și pe mine m-au confundat cu tine, de aceea m-au abordat”, a fost replica Vioricăi Vodă. Această remarcă a fost catalogată de către Mara Nicolescu drept „o mică răutate” din partea colegei de breaslă, „datorată doar emoției prin care trecuse și faptului că văzuse momentul numai din spate, nu și din față.”

Mai mult decât atât, Mara Nicolescu nu a lăsat lucrurile așa, ci a postat pe blogul său, câteva zile mai târziu, niște explicații lămuritoare cu privire la reacția sa, taxată aspru de către media. „Personajul meu, Miruna, mai în vârstă decât eram eu la acea vreme, nu era personajul feminin «sexy» al filmului, ci «nevasta», personajul sexy fiind cel interpretat de Viorica Vodă, cel amintit de ea în discursul despre ce a pățit după «Filantropica», spunând: «M-au confundat cu personajul din film». Așadar, replica mea scurtă «Pe mine nu m-au confundat…» însoțită, însă, de multă mimică sugestivă, credeam eu, chiar asta a însemnat: «Pe mine nu m-au confundat cu personajul, cu o nevastă cu care ești căsătorit de zece ani deja… Înțelegeți?!… » Adică, eu nu am fost confundată cu o nevastă.

În film, eu eram aia îmbrăcată în taioare, cu vestă și cămașă până în gât, cu coc. Dacă nu ar fi fost intervenția pripită a Vioricăi, cum că mie nu mi s-a întâmplat pentru că eram iubita lui Nae, probabil că ar fi înțeles și mai mulți că intenția discursului meu improvizat ad-hoc a fost fix opusă, și anume de a spune că mi s-au întâmplat același gen de lucruri, chiar dacă nu din «același» motiv invocat de ea: personajul jucat în film. «Pe mine nu m-au confundat cu una neatrăgătoare!», a scris Mara Nicolescu, pe blogul său.

Copiii actrițelor, prezenți la ceremonie

Un alt motiv pentru care Mara Nicolescu spune că nu a dorit să discute pe larg subiectul hărțuirii din industrie a fost faptul că în sală de aflau și cei doi copii ai săi, în vârstă de 12, respectiv, 10 ani, pe care actrița a dorit să îi ferească de impactul unei asemenea mărturisiri și să nu îi împovăreze cu o destăinuire pe care nu ar fi putut să o înțeleagă complet și corect. Aceasta a mai declarat că, în timp ce Viorica Vodă a avut timp atât pentru a-și pregăti discursul, cât și pentru a-i spune fiicei ei prin ce a trecut, actrița buzoiancă s-a trezit pusă în fața faptului împlinit și nu a putut să dezbată în detaliu.

„Mai mult, și eu eram cu copiii în sală, la Gala Gopo, nu copii de 20 de ani ca fata Vioricăi prezentă în sală, copii care să știe și să fi înțeles deja o astfel de poveste a abuzului, copii pregătiți adică. Copiii mei au 12 și 10 ani, o fată de aproape 10 ani și un băiat de 12 ani, adică copii care ar fi fost puși în situația să audă lucruri pentru care nu erau pregătiți. Probabil că și Viorica i-a spus cu grijă fetei ei, prima oară, ce a pățit, având grijă să nu transfere trauma suferită asupra propriei copile, sper. Eu sigur am această grijă față de fata mea.

În plus, copiii mei mă vedeau pentru prima oară în altă postură, în afara celei de mamă. Nu au văzut filme cu mine, nu le-am arătat reviste cu mine, nici poze cu mine din spectacolele de teatru etc., pentru că eu am luat o distanță sigură față de lumea asta acum mulți ani de zile. De când eram mică, maică-mea îmi spunea: «Când nu îți place ceva, te ridici de la masă și pleci». Așa că, spre deosebire de Viorica, asta am făcut eu, acum mulți ani de zile, când am decis că lumea artei e prea «dură» pentru mine: m-am ridicat de la masa aflată sub lumina reflectoarelor și am plecat la mama naibii, într-un sat «no name», în vârful unui deal din Romania”, a mai scris Mara Nicolescu.

Mara Nicolescu: Ce a făcut Viorica Vodă pe scenă e o mare răutate

Reacțiile au continuat să apară și după Gala decernării Premiilor Gopo, iar actrița Viorica Vodă a fost invitată la emisiunea „La Măruță” de la PRO TV, acolo unde actrița Dana Rogoz i-a transmis un mesaj de solidaritate acesteia, pe care l-a tranșat la fel de aspru ca și în cazul Marei Nicolescu. Viorica Vodă i-a transmis Danei Rogoz că i-a fost mai ușor să gestioneze astfel de situații, dat fiind că este căsătorită tot cu un regizor. Mara Nicolescu a făcut o a doua postare pe această temă, la fel de amplă, dar acuzatoare la adresa Vioricăi Vodă, stârnită de prezența în emisiune.

„Reacția imediată a Vioricăi după ce am vorbit, cea în care amintea de relația cu fostul meu soț Nae Caranfil, am tratat-o ca pe o mică răutate din partea ei, datorată doar emoției prin care trecuse și faptului că văzuse momentul numai din spate, nu și din față. Din nenorocire (cu aceea, n.r.), ce a spus, a deturnat total mesajul meu.

Văzând însă reacția Vioricăi din emisiunea lui Măruță, după ce a ascultat mesajul de solidarizare al Danei Rogoz, am înțeles că ce a facut pe scenă a fost chiar o mare răutate. Dacă nu s-a putut abține nici în fața empatiei declarate a Danei, să spună că de fapt Danei i-a fost mai ușor (în fața hărțuirilor prin care a trecut) pentru că nu era singură, pentru că era căsătorită cu un regizor, dar că, mă rog ea (Viorica) nu s-ar căsători cu cineva din breasla asta pentru că ăștia căsătoriții, care pozează în mari familiști, sunt și cei care au abordat-o pe ea cel mai des etc. Așa că, dacă și după discursul delicat, empatic, al Danei Rogoz, Viorica reacționează cum reacționează, ce reacție putea să aibă după ce am vorbit eu, când eu nu puteam să spun mai mult decât am spus și am mai făcut-o și în felul meu de a face haz de propriul necaz despre momentele dificile din viață?”, a mai scris Mara Nicolescu.

Actrița buzoiancă a mai declarat că Viorica Vodă trebuia să spună cu nume și prenume cine au fost hărțuitorii, cel mai probabil, prezenți, în seara evenimentului, în sală, iar faptul că a lăsat lucrurile nelămurite o transformă din victimă în abuzator. Mai mult, Mara Nicolescu a mai adăugat că nu este genul care să iasă „cu discursuri în fața breslei, să vorbesc cu lacrimi despre cât rău mi-a făcut sistemul așa, în general, dar să aleg să rămân înăuntrul sistemului ani de zile”.

„Nu știu, sincer, dar Viorica Vodă trebuie să clarifice totul cât mai repede pentru că devine deja insuportabil. Dacă i s-a întâmplat ceva la Filantropica, la dracu, nu trebuia decât să se întoarcă și să zică: «Ia veniți aici, domnul X, Y, Z…». Eu, pe bune, până nu se clarifică ce a vrut să zică, mă simt violată din nou, părând însă că tot eu sunt de vină pentru ce mi se întâmplă, din nou. Nu cred că are dreptul să facă asta (…) Spune, pentru că altfel devii abuzator din victimă și asta, se știe, este foarte ușor să se întâmple. Nu se mai poate din acest punct fără nume și prenume și evenimente. Dacă eu pot ajunge să vorbesc, iată, despre lucruri și mai profunde decât credeam că o pot face în momentul când am scris textul inițial, deși în niște condiții de bullying oribile, pentru ea chiar ar trebui să fie foarte ușor acum! Beneficiază de toată grija celor din jur, ce a fost mai greu, a trecut, și-a recunoscut în fața a milioane de oameni statutul de victimă /fostă victimă. Bulgărele a fost pornit, nu mai are dreptul să tacă fără să fie conștientă că face un rău uriaș altora. A folosit totuși niște nume: eu, Nae Caranfil, a făcut o afirmație… să înceapă de aici! Ori ne vindecăm, ori ce facem?”, și-a încheiat Mara Nicolescu postarea amplă de pe pe blogul său.

Mara (pe numele real Maria) Nicolescu s-a născut pe 31 mai 1973 la Buzău și este actriță și scenaristă, cunoscută pentru rolul Mirunei Stan din filmul „Filantropica”, regizat de Nae Caranfil. Ea a absolvit Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Actrița a mai jucat și în filmele „Restul e tăcere” (2008), „Tache” (2007), „Un acoperiș deasupra capului” (2006) sau „Italiencele” (2004). În 2001, a primit Premiul UCIN (Uniunea Cineaștilor din România), la categoria „Interpretare Feminină”, pentru rolul Miruna din filmul „Filantropica”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare