Economic

Ajutor de stat pentru fabricile de morărit și ulei. Ce așteptări au buzoienii

Războiul, dar și scumpirile din energie și din transport au dus costurile din procesarea de cereale și a florii soarelui la un nivel foarte ridicat, astfel că multe afaceri din domeniu nu vor mai putea supraviețui dacă nu primesc un sprijin, susțin oficiali din Ministerul Agriculturii. După ce Comisia Europeană va da undă verde acestei inițiative, 200 de milioane de euro vor fi disponibili pentru sprijinirea acestui domeniu.

Ministerul Agriculturii propune, printr-o ordonanță de urgență, o schemă de ajutor de stat de care să beneficieze procesatorii de cereale și fabricile de ulei. Aceștia vor primi granturi pentru achiziția de marfă, astfel încât să fie evitate eventualele falimente sau problemele cu stocurile.

Cei mai mulți bani vor fi alocați pentru procesatorii de făină de grâu: 124 de milioane de euro. Zece milioane de euro le-ar reveni procesatorilor de mălai și 66 de milioane sunt destinați fabricilor de ulei de floarea-soarelui. Un procesator de cereale ori o fabrică de ulei vor putea primi cel mult un ajutor de 500.000 de euro. Printre potențialii beneficiari buzoieni se numără grupul Boromir și procesatorul Bunge.

Bineînțeles că există anumite condiții pentru cei care vor să beneficieze de acest ajutor de stat. Beneficiarul fondurilor trebuie să facă în mod obligatoriu stocuri de grâu, de porumb sau de floarea-soarelui din această lună și până în noiembrie, să fi avut deja producție pe 2022 și să nu fie în reorganizare, lichidare sau faliment. Înainte să se aplice, schema de ajutor de stat mai trebuie să primească undă verde și de la Comisia Europeană.

Aceleași cauze – războiul din Ucraina și costurile multe prea mari cu energia – au secat și buzunarele fermierilor. Buzăul se află printre zonele cele mai afectate de secetă și situația nu pare a fi deloc bună, mai ales că prețurile de achiziție cresc de la o zi la alta. Prin urmare, acest ajutor de stat este bine-venit și pentru fermierii buzoieni. „Noi nu avem producție sigură, nu avem sistem de irigații. Ne bazăm pe stocul pe care încă îl mai avem. Așa mai trăim o perioadă, dar la anul de unde luăm? Nu o să avem de unde”, a declarat un administrator de moară din Buzău, pentru știrileprotv.ro.

Problemele mari din agricultură se văd pe rafturi. În ultimul an, uleiul s-a scumpit cu 50 la sută, iar făina de grâu și mălaiul costă acum cu mai mult de 30 la sută față de vara trecută, potrivit datelor de la Institutul de Statistică. Suprafaţa agricolă afectată de secetă a urcat, miercuri, la 420.380 de hectare în 34 de judeţe, conform raportării centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit sursei citate, din această suprafaţă, 206.804 hectare au fost cultivate cu grâu şi triticale, 83.800 hectare cu porumb, 39.927 hectare cu floarea soarelui, 33.275 hectare cu orz, orzoaică, ovăz, secară, 31.714 hectare cu rapiţă, 9.119 hectare cu alte culturi, 9.071 hectare cu plante furajere, 5.579 hectare cu soia şi 870 hectare cu mazăre.

Judeţele care au raportat până în prezent suprafeţe afectate de secetă sunt Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker