Opinii

Adevărații eroi ai scandalului de la Hasdeu

Orice politician ori influencer ar trebui să fie invidios pe performanțele celor care se găsesc în spatele promovării scandalului din ultimele zile pornit de directorul Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, în fapt o răfuială personală cu conducerea Inspectoratului Școlar Județean. Performanța este cu atât mai notabilă dat fiind că, pe alocuri, întrece ca impact campania de discreditare a candidatului PSD-PNL la Primăria Capitalei. Personal, sunt convins că promotorii subiectului ascund niscaiva epoleți sub hainele civile.

Dar, să detaliez puțin, fără a relata pe larg conflictul așa cum este el prezentat. Pe scurt, elevii agasați de incompetența unui cadru didactic care ar trebui să le predea Limba Română au tulburat apele în interiorul liceului, apele au dat pe dinafară și nu s-a mai putut pune batista pe țambal, iar directorul și-a dat demisia, acuzând Inspectoratul Școlar că nu ia nicio măsură pentru îndepărtarea din Colegiu a incompetentului profesor. Căci, vezi-Doamne!, diriguitorii colegiului ar avea mâinile legate în ceea ce privește selectarea sau, după caz, concedierea unor asemenea specimene. Chestiune asupra căreia atrăgea atenția și fostul director al licelui, dar fără a se preta la gesturi teatrale.

Adevărul este însă destul de îndepărtat de varianta romanțată rostogolită în media națională în ultimele zile. De pildă, doamna profesor în cauză nu este o „prospătură” în Colegiu. Stă la catedra Hasdeului de cel puțin șase ani, de unde a blagoslovit cu neștiința ei de carte nu numai elevii însetați de tainele literaturii românești, ci și pe aspiranții cunoașterii limbii germane. Unii dintre elevii din ultima categorie, cei care beneficiau de meditații private – evident, cu alți profesori! – o corectau pe distinsa profesoară; și nu șoptit, ci în gura mare. Deci, ani de zile, s-a adoptat politica struțului pe acest subiect, și de către fosta garnitură de la conducere, cât și de cea prezentă.

În al doilea rând, un studiu aplicat al legislației arată că directorul școlii nu are mâinile legate chiar de tot; are la îndemână câteva instrumente care, mânuite cu abilitate, pot conduce chiar la concedierea cadrului didactic incompetent cu care instituția de învățământ a fost procopsită de către inspectoratul școlar. Doar să existe voință și putirință.

Deci, dacă se vrea să se scape de asemenea specimene, se poate, cu pași mărunți și siguri. Chiar dacă, într-adevăr, conducerea unei școli are mâinile legate în ceea ce privește angajările de cadre didactice. Între noi fie vorba, și din acest ultim punct de vedere lucrurile pot fi cel puțin delicate, ca să ne exprimăm finuț. Pentru că suntem prea balcanici ca să nu ne temem că mafia angajărilor din inspectoratele școlare ar putea naște pui vii, creând mici mafii în fiecare școală care emite pretenții la autonomie în ceea ce privește angajările.

Și acum să ajungem la esența problemei. De ce a izbucnit acum scandalul? Răspunsul este simplu: pentru că… 2024 este an electoral. Și este știut că, grație lipsei de coloană vertebrală a majorității cadrelor didactice, acestea pot fi orientate de către șefii de la inspectoratele școlare să se transforme în agenți electorali eficienți. Or, la Buzău, partidul sub stindardul căruia a fost promovat actualul director al Colegiului Hasdeu nu deține funcția supremă în Inspectorat, poziție de unde, de obicei, pleacă ordinul de mobilizare al profesorilor pentru campania electorală. Iar scandalul de aici ar fi putut provoca un cutremur la vârful Inspectoratului Școlar. Că nu a fost să fie, este cu totul altă poveste, drept pentru care subiectul este rostogolit în continuare în spațiul public. Și, înainte de a încheia, trebuie spus că momentul declanșării scandalului de la Hasdeu a coincis, în mod ciudat, cu cooptarea în partidul sub care actualul director al Colegiului a promovat concursul de ocupare a funcției a unui grup profund toxic, despre care se știe că se ocupă cu asemenea gen de combinații

Așa că, trăgând linie, trebuie spus că singurii eroi ai poveștii sunt elevii hasdeieni care au avut tăria să arate lumii ceea ce conducerea se străduia din răsputeri să acopere. Restul figuranților nu sunt decât niște tiriplici manipulați.

Un comentariu

  1. trecand peste speculatiile politice, de ce nu e data afara profesoara aia agramata de germano-romana? de ce ii tin partea aia de la inspectorat, care aranjeaza toate angajarile in sistem? daca e asa proasta cum sunt toti de acord, de ce nu zboara din invatamant? nu exista evaluari ale personalului didactic? nu exista inspectii? nu se fac anchete? de ce trebuie sa sufere elevii pentru ca o cretina are spatele asigurat la inspectorat?????

Articole similare