Cultură

Primul spectacol din istoria Teatrului „G. Ciprian”, repus în scenă la sărbătorirea a 25 de ani de existenţă

Teatrul „G. Ciprian” sărbătoreşte împlinirea a 25 de ani de existenţă printr-o premieră ce ­aminteşte de prima ridicare a cortinei. Este vorba despre repunerea în scenă a primul spectacol din istoria teatrului buzoian, „Omul cu mârţoaga” de George Ciprian.

În anul 1995, la iniţiativa dramaturgului, actorului şi regizorului buzoian Paul Ioachim era fondat la Buzău Teatrul „George Ciprian”, primul teatru de proiecte din România. Inaugurarea teatrului a avut loc pe 5 aprilie 1996 cu piesa „Omul cu mârţoaga” de George Ciprian, regizată de Tudor Mărăscu, în scenografia lui Puiu Antemir. În distribuţie au fost atât actori cunoscuţi, cât şi actori emergenţi: Mircea Diaconu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Diana Lupescu, Ion Siminie, Geo Costiniu, Adriana Trandafir, Ion Pavlescu, Radu Panamarenco şi Ion Batinaş.

„Mă simt mândră că am făcut parte din prima echipă administrativă a Teatrului <G. Ciprian>, un teatru unic la momentul inaugurării, care de-a lungul timpului a reuşit să se impună în peisajul dramaturgiei româneşti. Încercăm acum, la 25 de ani de la fondarea teatrului, şi 24 de ani de la primul spectacol, să sărbătorim aducând în faţa publicului aceeaşi piesă, într-o vi­ziune nouă”, a declarat directorul Teatrului „G. Ciprian”, Gina Chivulescu.

„Deja au început repetiţiile, la Bucureşti”

Spectacolul „Omul cu mârţoaga” va fi regizat de Dan Tudor, scenografia fiind semnată de Corina Gramoşteanu. Din noua distribuţie vor face parte Adrian Păduraru, Ana-Ioana Macaria, Marius Bodochi, Gabriel Fătu, Dan Tudor, Afrodita Androne, Orodel Olaru şi Ionuţ Gurgu.

„În aceste zile, deja au început repetiţiile, la Bucureşti, pentru acest spectacol. La Buzău, vom avea o avanpremieră în prima parte a lunii martie, urmând ca pe data de 28 martie să aibă loc premiera pe scena Teatrului <G. Ciprian>”, a mai declarat directorul teatrului buzoian.

O piesă cu mare succes în ţară şi străinătate

„Omul cu mârţoaga” este una din cele mai cunoscute comedii ale dramaturgiei româneşti interbelice. Personajul principal, Chirică este un modest funcţionar public (un arhivar) care iubeşte foarte mult animalele, mai ales caii. Datorită pasiunii sale, cumpără un cal de curse, mârţoaga Faraon al V-lea care ajungea mereu pe ultimul loc la linia de sosire. Împotriva tuturor, a societăţii şi a familiei, acesta crede în calul său şi nu îl înstrăinează indiferent de costuri.

Amestec de satiră, idealism şi gravitate, în care eroul, modestul arhivar, este mistuit de pasiunea pentru cai şi în mod special de cel mai jalnic dintre toţi, „Omul cu mârţoaga” este o poveste cu tâlc despre câştigarea unor pariuri pe care nimeni nu le vede posibile datorită perseverenţei şi credinţei neclintite într-un ideal anume. „Să crezi cu fanatism în visul tău”, strigă peste ani personajul lui G. Ciprian, ca un Don Quijote de secol trecut.  Astăzi, într-o lume care nu mai crede în miracole, dar are atâta nevoie de ele, ­eroul lui G. Ciprian e simbolul umanităţii umilite, însă învingătoare prin forţa unui destin exemplar.

Piesa este o întâlnire plină de farmec şi culoare, cu lumea de ieri dar şi cu cea de azi, divizată mereu în oameni de bună şi de rea credinţă, în vizionari şi farisei, cu felurite chipuri şi multe măşti, în care poate că nu haina-l face pe om, dar cu siguranţă banul îi aduce o neaşteptată faimă.

Piesa a fost publicată în 1927 şi a avut premiera la 7 octombrie 1927 la Teatrul Naţional din Bucureşti, cu George Calboreanu în rolul principal (Chirică). Spectacolul a avut un mare succes în România precum şi în străinătate, fiind jucată la Berlin (1929), Praga (1930) şi Berna (1932). A fost jucat şi la Théâtre des Mathurins din Paris, la 16 iulie 1937 sub denumirea „Kirika” sau „L’homme et son toquard”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker