Actualitate

„Miracolul David Popovici”, la Buzău? Niciodată!

Performanțele înotătorului român de 17 ani David Popovici de la Campionatele Mondiale de Natație aduc din nou în discuție nu doar eforturile individuale, coroborate cu ale familiei, pe care un sportiv român de performanță trebuie să le facă – exact precum în cazul Simonei Halep -, ci și impotența ori lipsa de voință a statului de a încuraja copiii să urmeze alte sporturi în afara fotbalului și a altor câteva ramuri sportive „răsfățate”.

Doar 35 de bazine de înot în toată țara

Cifrele seci arată că, în acest moment, statul pune la dispoziție doar 35 de bazine de înot unde elevii pot practica acest sport. Cele mai multe, zece, sunt în București.

„Bazinul de înot este bazinul de apă destinat elevilor și studenților pentru înot care poate fi acoperit sau neacoperit”, a explicat, pentru „Newsweek România”, Institutul Național de Statistică ce a luat în considerare atunci când a întocmit situația. Cele 25 de bazine de înot puse la dispoziție pentru elevii din clasele I–VIII sunt în 11 județe și în Muncipiul București. Cele zece bazine de înot pentru elevii din liceu se află în șase județe și București. Cum unele județe au bazin și pentru elevii de gimnaziu și pentru cei de liceu, în total doar 13 județe și municipiul București pun bazine de înot la dispoziția elevilor.

O altă statistică arată că lucrile stau și mai prost: la finalul anului școlar 2018-2019, în sistemul de educaţie preuniversitar erau înscrişi 2,8 millioane de copii şi elevi. Rezultă că în România există un bazin la 80.000 de elevi. Dacă vom cuprinde toți copiii, statistica este mai cruntă. Datele relevă că, la începutul anului 2020, numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani, care aveau domiciliul în România, a fost de 4,138 milioane reprezentând 18,7 la sută din populaţie, potrivit datelor statistice puse la dispoziţie cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului. Ar rezulta un bazin la… 117.000 de copii!

Bazin olimpic cu lacăt la ușă

Buzăul nu se află printre județele în care copiii au la dispoziție un bazin de înot. Povestea Bazinului Olimpic, aflat în prezent în proprietatea omului de afaceri Costică Lepădatu, are o istorie recentă demnă de un joc de-a alba-neagra. Astfel, închis în anul 2010 – după ce Primăria nu a plătit contravaloarea biletelor gratuite pentru elevii din municipiu – acesta a fost redeschis la începutul lunii decembrie 2012, în urma unei iniţiative a Consiliului Judeţean, care a încheiat un parteneriat cu proprietarul obiectivului pe o perioadă de cinci luni. Conform înţelegerii, Consiliul Judeţean a virat în contul firmei care administrează Bazinului Olimpic suma de 120.000 lei lunar, bani ce au fost folosiţi pentru acoperirea unei părţi din cheltuielile de funcţionare. Mecanismul funcționa exact precum în perioada anterioară de funcționare a bazinului și precum în cazul Patinoarului „Ice Magic”, respectiv în contul acelor bani, elevii primeau bilete gratuite de acces. Numai că un control al Camerei de Conturi Buzău a arătat că practica respectivă nu este legală, astfel că, odată cu încetarea finanțării, bazinul a fost din nou închis. Definitiv de această dată.

Amatorii de mișcare înoată la Focșani

Astfel că, în condiţiile în care la Buzău bazinul de înot are lacătul pe uşă de mai mulţi ani, cei care doresc să se antreneze sau, pur şi simplu, să facă mişcare pentru întreţinere, au găsit o soluţie de compromis. Buzoienii dornici de înot au obţinut abonamente la bazinul olimpic deschis la finele anului 2018 la Focșani, aflat la o distanţă de circa 70 kilometri de Buzău, care a devenit o bază de antrenament și pentru copiii buzoieni. „Avem abonaţi din Tecuci, Râmnicu Sărat şi Buzău care vin la Focşani”, preciza pentru Agerpres, în ianuarie 2019, Ana Ciobanu, inspector de specialitate la bazinul de înot. Copiii focșăneni beneficiază însă de gratuitate de înot la Bazinul de înot didactic, în baza unui protocol încheiat între Consiliul Judeţean Vrancea şi Inspectoratul Şcolar Județean, în timp ce buzoienii pot participa la lecţiile de înot doar în baza unui abonament plătit.

Negocieri eșuate

În anul 2018, în urma numeroaselor solicitări din partea buzoienilor care au cerut redeschiderea obiectivului, Primăria Buzău a început negocieri pentru închirierea bazinului de înot. Proprietarul a dorit să-l vândă sau să îl închirieze, însă contra unor sume care depășesc puterea municipalității.

Ultima rundă de negocieri s-a încheiat în ianuarie 2019: „Nu, din păcate, nu m-am înțeles cu proprietarul Bazinului Olimpic. Oferta care ni s-a făcut de cumpărare sau de închiriere depășește posibilitățile noastre. În plus, și din punct de vedere juridic, lucrurile erau destul de complicate”, anunța atunci primarul Constantin Toma. Acesta spunea că realizarea unui bazin acoperit la Buzău este pe lista sa de priorități și că buzoienii ar putea primi o veste bună săptămânile următoare: „Pot să vă spun că există un interes din partea Băncii Mondiale. Au ei un program de finanțare a celor mai importante proiecte pentru comunitățile locale. Am depus și noi, de la Buzău, opt proiecte, din care unul vizează construirea unui bazin acoperit, cu toate facilitățile”, spus Toma.

Nu mai avem nici ștrand, dar…

Până și emblematicul bazin de înot din Parcul Tineretului, cunoscut buzoienilor de toate vârstele, nu mai funcționează începând din acestă vară, însă în locul lui vor apărea alte obiective moderne. Primarul Constantin Toma spune că ștrandul, împreună cu terenul pe care se află, au fost predate Companiei Naționale de Investiții (CNI), urmând ca acolo să se construiască un bazin olimpic și o nouă sală a sporturilor, cu o capacitate de 4.000 de locuri.

Pe lângă acestea, Primăria Buzău dorește să construiască un bazin didactic de înot și un aqualand, care vor fi finanțate din bugetul local, iar lucrările vor fi demarate mai repede în cazul acestora, decât în cazul celor finanțate de CNI. Totodată, se lucrează și la extinderea Parcului Tineretului, care își va mări suprafața cu peste șapte hectare și va fi acoperit cu gazon, flori, va avea alei, băncuțe, locuri de joacă pentru copii, un sat de răchită și pergole. „Despre ștrand, așa cum știm, nu mai putem face nimic. El a fost predat la CNI cu teren cu tot. Avem o investiție acolo și avem suficiente informații încât să spunem că se va aproba și va fi finanțat și bazinul olimpic, și sala sporturilor de 4.000 de locuri. Lucrăm acum la un studiu de fezabilitate pentru un aqualand și, în același timp, separat de chestia asta, dar încercăm să îl facem tot acolo, lângă prelungirea Parcului Tineretului, de 7,4 hectare, un bazin didactic de înot. Așa cum știți, prin bugetul local de anul ăsta, s-a aprobat și studiul de fezabilitate pentru acest obiectiv, pentru că degeaba vom avea bazin olimpic, dacă copiii nu au unde să înoate (…) La CNI, ei țin licitație, ei vin cu constructorii, ei vin cu tot. Noi a trebuit să facem proiectul. L-am făcut, l-am predat, prin Consiliul Local, împreună cu terenul, vorbesc și pentru bazinul olimpic, și pentru sala sporturilor, și acum așteptăm”, a spus primarul Buzăului. (M.L.)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker