Cultură

Directorul Operei Române, buzoianul Daniel Jinga: „Clipele din Drăgaică sunt de neegalat”

Dirijorul Daniel Jinga, managerul Operei Naționale din București, a povestit, în cadrul emisiunii „Între prieteni”, pe frecvențele Radio România Actualități – emisiune moderată de Daniela Mihai Soare -, despre cea mai recentă experiență a sa în calitate de dirijor, dar și de buzoian. Bineînțeles că este vorba despre experiența unică pe care a trăit-o zilele trecute când a dirijat orchestra Metropolitană Bucureşti, în premieră, în târgul Drăgaica. Spunem unică, pentru că Daniel Jinga i-a impresionat pe buzoienii care au venit la concertul realizat în aer liber, într-o locație neobișnuită pentru o orchestră simfonică. La rândul său, Daniel Jinga a fost impresionat de căldura publicului și de aplauzele celor peste 7.000 de spectatori.

Deloc de neglijat în această scenă inedită a fost aspectul legat de specificul locului în care a susținut concertul împreună cu orchestra alături de maestrul George Zamfir și invitatele sale. „Am fost la Buzău; eu sunt buzoian; și am cântat în Târgul «Drăgaica», unde se auzeau acele tiribombe și oamenii care țipau pe sus, iar noi cântam. Nu vă spun ce senzație aveam când peste 7.000 de oameni ne aplaudau; toate categoriile sociale, tot tipul de nivel cultural era acolo, iar toți erau uniți prin muzică și prin această vibrație despre care vă vorbeam. Clipele acelea sunt de neegalat. Preferi un asemenea public care se bucură de ceea ce faci”, a relatat Daniel Jinga întâlnirea inedită pe care a avut-o cu publicul buzoian din târgul Drăgaica.

Dirijorul Daniel Jinga, managerul Operei Naționale din București, cetățean de onoare al municipiului Buzău, a mai vorbit în cadrul emisiunii și despre rolul muzicii în viața societății, care are efecte nebănuite, chiar de terapie, dar și despre cariera de dirijor, care nu este mai puțin valoroasă dacă include în CV un asemenea moment cum este cel petrecut în afara sălii de spectacole, într-un târg din afara Capitalei, într-un loc în care oamenii nu au acces la Operă. „Sunt foarte fericit când merg în zone care nu au acces la operă și la operetă. Sunt foarte fericit și o fac fără să țin cont de carieră și de cum ar da bine în CV. Ultima oară am fost la Buzău și am cântat în Drăgaică, în târgul Drăgaica”, a precizat Daniel Jinga.

Bucharest Opera Festival, „sub bagheta” buzoianului Daniel Jinga

Bineînțeles că Daniel Jinga a adus în discuție în cadrul emisiunii și evenimentul major pe care îl organizează instituția pe care o conduce și care va începe vineri, 24 iunie. Acest eveniment major marchează finalul unui an centenar pentru Opera Română, mai exact 100 de ani de la instituționalizarea Operei Române. Este vorba despre festivalul centenar, cu premiere pentru Opera Română, „Bucharest Opera Festival”, un eveniment cu nouă teatre de operă şi balet din România şi Republica Moldova, care se va desfășura de-a lungul a nouă zile, 24 iunie – 2 iulie, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.

Opera Națională București încheie astfel Stagiunea Centenară cu acest eveniment de referință ce va reuni o suite de premiere.  Una dintre acestea o constituie prezența în festival a tuturor operelor din România, inclusiv a Teatrului Național de Operă din Chișinău, chiar și a Teatrului Maghiar din Cluj. De asemenea, acest festival se va bucura de lucrări, din secolul al XVIII-lea până în secolul al XX-lea, puse în scenă de personalități de prim rang precum Andrei Șerban și Silviu Purcărete.

Bucharest Opera Festival se va desfăşura, sub bagheta directorului buzoian Daniel Jinga, în perioada 24 iunie – 2 iulie pe scena Operei Naţionale Bucureşti. Festivalul are potenţialul de a deveni un eveniment anual. Publicul va lua contact cu  performanţele în domeniu ale tuturor instituţiilor naţionale de profil aflate în subordinea Ministerului Culturii: Opera Națională Română Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, Opera Națională Română Iaşi, Opera Națională Română Timişoara, Opera Maghiară din Cluj-Napoca şi Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, cărora li se alătură Opera Română Craiova şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău. Aici își vor mai aduce contribuția și un cor de copii, două companii de balet, zeci de solişti şi dirijori de top ai scenei muzicale actuale, în total aproape 1.500 de muzicieni, balerini şi personal artistic şi tehnic prezenţi pe scenă, în fosă şi în culise, cu toții pentru realizarea unui regal artistic fără precedent.

Care este programul festivalului

  • Vineri, 24 iunie, ora 19.00 – „Don Giovanni” de W.A. Mozart, regia Andrei Şerban, dirijor Tiberiu Soare (Opera Naţională Bucureşti)
  • Sâmbătă, 25 iunie, ora 19.00 – „Lacul lebedelor” de P.I. Ceaikovski (Teatrul Naţional de Operă şi Balet „ Maria Bieşu” din Chişinău)
  • Duminică, 26 iunie, ora 19.00 – „Ora spaniolă (L’heure espagnole) & Copilul şi vrăjile (L’enfant et les sortileges)” (Opera Maghiară din Cluj Napoca)
  • Luni, 27 iunie, ora 19.00 – „Zorba” de Mikis Theodorakis (Opera Naţională Română Cluj-Napoca)
  • Marţi, 28 iunie, ora 19.00 – „Mefistofele” de Arrigo Boito (Opera Română Craiova)
  • Miercuri, 29 iunie, ora 19.00 – „La Serva Padrona” de Giovanni Battista Pergolesi (Opera Naţională Română din Timişoara) •
  • Joi, 30 iunie, ora 19:00 – „Povestirile lui Hoffmann” de Jacques Offenbach (Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”)
  • Vineri, 1 iulie, ora 19.00 – „Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau (Opera Naţională Română Iaşi)
  • Sâmbătă, 2 iulie, ora 19:00 – „Candide” de L. Bernstein (Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian”)

Cine este Daniel Jinga

S-a născut pe 11 ianuarie 1978, în Buzău, a început studiul viorii la Școala Populară de Artă din Buzău, a urmat clasele primare la Școala Generală nr. 16 din Buzău, iar din clasa a cincea se transferă la Școala de Muzică. Atras de muzica vocală, după absolvirea celor 8 clase, urmează cursurile Seminarului Teologic Liceal din Buzău, dar în anul al V-lea se transferă în Capitală, în anul 1997, devenind absolvent. După Seminar este admis la Universitatea Națională de Muzică din București, Facultatea Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, fiind licențiat în anul 2003 cu lucrarea „Muzica liturgică romano-catolică după Conciliul Vatican II”.

În perioada 2003-2004 a urmat cursurile de Master Stilistică dirijorală-Dirijat cor academic, la absolvire susținând dizertația „Mijloace psihotehnice în arta conducerii dirijorale”. În paralel a absolvit cursuri de perfecționare Masterclass internațional de dirijat operă susținut de profesorul universitar doctor Dumitru Goia „La Traviata” de Giuseppe Verdi; Masterclass de dirijat coral și stilistică dirijorală, ținut de Sharon Hansen, profesor de Muzică și Artă la Universitatea din Wisconsin, SUA.

În timpul facultății cântă în cele mai importante coruri bucureștene: „Madrigal”, „Preludiu”, „Te Deum laudamus”, „Kontakion”, „Musica selecta”, Corul Filarmonicii „George Enescu”. În anul 2003, Marin Constantin, conducătorul „Madrigalului”, îl numește dirijor secund al Corului Național de Cameră „Madrigal”, astfel legitimându-i calitățile dirijorale. Dar în scurt timp părăsește „Madrigalul” și înființează Corul de Cameră „Accoustic”, împreună cu colegi din generația sa, corul construindu-și o identitate proprie prin colaborările cu lumea teatrului, concertele și imprimările de muzică contemporană pe care le realizează alături de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

În anul 2009 debutează la pupitrul Orchestrei Simfo-nice București în cadrul spectacolelor-eveniment „Ascultă. Simte. Despre Operă”, alături de tenorul Vlad Miriță. În paralel, continuă să colaboreze, ca dirijor, cu multe orchestre din București sau din țară. Se apropie de genul musical și debutează la pupitrul Teatrului Național de Operetă „Ion Dacian” Concertează la Ateneul Român, Sala Radio, Sala Palatului, Palatul Patriarhiei etc. Este Doctor în Muzică din anul 2012.

În anul 2014 fondează trupa-concept „Mundi Coulour” pentru a acompania proiectul muzical al sopranei Ana -Ce-botari. Din anul 2015, această trupă participă, ca trupă de acompaniament, la emisiunea „Vocea României”. Din anul 2015 este numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice „Muntenia” din Târgoviște. A imprimat, alături de Felicia Filip, cu „Iris”, Vlad Miriță, cu formația „Bere gratis”, -colinde românești cu Angela -Ghe-orghiu, dar și cu Smiley.

Activitatea i-a fost recunoscută și răsplătită cu numeroase premii și diplome: Marele Premiu la Concursul Național de Muzică -Bi-sericească „Lăudați pe Domnul”, ediția a VI-a, organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române; Premiul pentru cel mai bun dirijor la Festivalul Coral „Argos Orestiko”, Grecia; Trofeul „Liviu Borlan”, Baia Mare; Medalie de aur la Competiția corală Internațio-nală de Muzică Sacră, ediția a XVI-a, Grecia; Premiul pentru debut în activitatea dirijorală acordat de Asociația Națională Corală din România; Festivalul de muzică contemporană „Culturescapes” Basel; Festivalul Internațional „Balcans Sound” București; „I. H. Danielescu”, Ploiești; Festivalul de muzică sacră, Patriarhia Română „l. D. Chirescu” Cernavodă; „Nae Leonard”, Galați.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker