Sănătate

Centrul de Transfuzii Buzău este pregătit să primească donatorii de plasmă pentru pacienții în stare gravă infectați cu COVID-19

De săptămâna viitoare, donarea de plasmă pentru pacienții  infectați cu COVID-19 aflați în stare gravă se face și la Buzău, la Centrul de Transfuzii. Măsura a fost luată ca urmare a deciziei privind tratarea bolnavilor de Covid-19 în stare gravă  cu plasmă de la pacienți vindecați, care, teoretic, au dezvoltat anticorpi. Ordinul de ministru prin care se stabilește protocolul de recoltare de plasmă umană de la pacienții vindecați de Covid-19 a fost semnat în data de 24 aprilie de  ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Aparatul a ajuns la Centrul de Transfuzii Buzău vineri, 1 mai, în baza unui protocol semnat de Consiliul Județean Buzău cu un sponsor. „Folosim aparatul exclusiv pentru colectarea de plasmă de la donatorii vindecați de Covid-19. Noi l-am primit prin contract de sponsorizare, semnat între Consi­liul Județean și sponsorul respectiv. L-am primit în utilizare gratuită și suntem utilizatori pentru un termen de 12 luni, sau până la sfârșitul pandemiei dacă se termină mai devreme. Nu rămâne la noi, pentru că ar trebui să aibă același regim ca toate celelalte echipamente pe care le avem în centru,  care sunt asumate de Ministerul Să­nătății, de Institutul  Național de Hematologie, care nu ne pot trimite decât echipamente care se găsesc în toată țara și ai căror reactivi se cumpără doar prin acord cadru prin licitație națională. Noi nu vom putea cumpăra kituri pentru acest aparat. Aceasta este treaba sponsorului, pentru că apa­ratul nu se află în dotarea Centrului de Transfuzii, este temporar, pentru o perioadă limitată și exclusiv pentru o anumită activitate”, a explicat directorul Centrului de Transfuzii, biologul Adriana Crăciun.

De unde vin donatorii

Ordinul de ministru stabilește modul de colectare, testare, prelucrare, stocare și distribuire a plasmei de la donatorii vindecați de Covid-19 și utilizarea monitorizată pentru pacienții critici cu Covid-19 din secțiile ATI, în conformitate cu legislația națională în domeniul transfuziei sanguine și ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeană cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distribuția si utilizarea monitorizată a plasmei provenite de la persoane vindecate de Covid-19 pentru tratamentul Covid-19, po­trivit unui comunicat al Ministerului Sănătății. În acest sens, directorul Centrului de Transfuzii Buzău spune că donatorii vor fi contactați din listele pe care le vor furniza Spitalul Ju­dețean de Urgență Buzău și Spitalul din Râmnicu Sărat, cele două unități medicale buzoiene desemnate să se ocupe de tratarea bolnavilor cu ­coro­navirus. De asemenea, pacienții vindecați pot contacta  Centrul de Transfuzie Sanguină în vederea programării pentru donare. Recoltarea de la donatori se va face benevol și numai după ce se fac analize specifice. Donarea se face în condițiile unei donări de sânge. Primii donatori de plasmă pentru pacienții cu Covid-19 din spitalele din țară  în stare gravă au fost cadrele medicale infectate care s-au vindecat.

„Donatorul vindecat de infec­ția cu Sars-Cov-2 se va supune acelorași reguli ca și donatorul de sânge total, dar mai există, bineînțeles, și alte teste suplimentare care se fac în selecția acestui donator. Unele dintre aceste teste le facem la centru, altele vor fi trimise la Institutul  Național de Hematologie Transfu­zională. Sunt teste suplimentare legate de PCR  (n.r., pentru virusurile transmisibile prin sânge: HIV, HBV, HCV), determinarea titrului de anticorpi, testarea anticorpilor anti-HLA. Noi vom recolta plasma și vom trimite aceste probe la institut. După ce primim rezultatul acestor teste și este bun, validăm plasma din punct de vedere serologic și va fi stocată în congelatoarele noastre până când vom avea cerere pentru spitale și va fi administrată conform metodologiei aprobată de guvern prin Ordinul 654), doar pacienților în stare severă sau critică. Există aceleași con­diții de vârstă ca și la donarea normală, tocmai pentru asta m-am gândit că în Buzău nu avem, până în acest moment, foarte mulți pacienți vindecați care să se înscrie în condițiile de eligibilitate pentru că am înțeles că sunt și câțiva minori sunt și persoane trecute peste 60 de ani”.

Cum decurge procedeul

Aparatul a fost montat în sala de donare a Centrului de Transfuzii  și toate cele șase asistente care lucrează aici vor fi instruite în sensul că fiecare să poată face procedura de recoltare pentru a putea folosi aparatul  începând de săptă­mâna viitoare. Directorul Cen­trului de Transfuzii spune că personalul medical este obișnuit să lucreze pe aparate similare de afereză întrucât la centru se  folosește tehnică similară de ceva vreme.

„Noi facem de ceva timp afereza de trombocite. Avem trei apa­rate cu care facem afereza de trombocite; procedeul de afereză este același indiferent că recoltăm din sânge donatorului trombocite, eritrocite sau plasmă; procedeul constă în colec­tarea unei cantități din sângele donatorului, care intră într-un aparat  care separă într-o mică centrifugă acest sânge, din  care noi luăm doar acel element component care ne interesează. Până acum am extras trombocitele. Acum  extragem, prin aceeași tehnică, doar plasma. Probabil o să difere puțin modul de folosire al aparatului”, a mai spus biologul Adriana Crăciun.

Articole similare