Economic

53 de localități buzoiene beneficiază de cadastrare gratuită

Potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), în sute de localități din țara noastră se desfășoară activitatea de cadastrare gratuită din cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Prin intermediul acestui program, autoritățile își propun ca, până în anul 2023, toate terenurile și clădirile din țara noastră să fie cadastrate gratuit.

Din totalul de 3.181 în România, pânăla data de 30 septembrie au fost fina­lizate lucrări de înregistrare sistematică în 121  (din care în 118 în integralitate și în 3 parțial), precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafațătotalăde 3.216.541,37 ha.

În anul 2021 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 23 UAT-uri (din care în 20 în integralitate și în 3  parțial), precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală aferentă de 703.931,87 ha. La data de 30 septembrie, ultima raportare făcută de ANCPI, erau  în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 1.140 UAT-uri, cu o suprafață estimată de 4.236.121,24 ha.

La sfârșitul lunii septembrie, la nivelul județului Buzău erau finalizate lucrări în Glodeanu Sărat, Luciu și Mărăcineni, cu un total de 37.122 cărți funciare deschise. De asemenea, erau în derulare proiecte în localitățile C.A. Rosetti, Cochirleanca, Gălbi­nași, Merei, Pietroasele, Poșta Câlnău, Vadu Pașii. În perioada menționată, la nivel național erau în derulare astfel de proiecte în 369 de localități, pentru o suprafață de 3.554.969,18 ha.

57.000 de imobile din județ, incluse în program

La nivelul județului Buzău, locuitorii din peste 50 de localități vor beneficia de cărți funciare gratuite. Pentru 53 de unități administrativ-teritoriale au fost deja semnate contractele, din totalul celor 62 de unități eligibile. Suma care este destinată înscrie­rii proprietăților din aceste localități în evidențele de cadastru și carte funciară este de aproximativ 7,6 milioane de lei. În total, vor fi aproape 57.000 de imobile din Buzău care vor intra în acest program.

Următorul pas, după semnarea contractelor de finanțare, este să fie stabilite echipele de lucru și să fie găsite soluții tehnice pentru a putea fi asigurată înregistrarea corectă a tuturor proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară.

Prin urmare, la sfârșitul proiectului, orice persoană sau investitor va putea afla în doar câteva minute care este situația cadastral juridică a oricărui teren din localitate.

Programul PNCCF a demarat la sfârșitul lui 2015 și urmează să se încheie în anul 2023. Astfel, până în 2023, autoritățile intențio­nează să cadastreze gratuit toate imobilele care nu sunt prinse în prezent în evidențele oficiale. PNCCF se finanțează din veniturile proprii ale ANCPI și din  fonduri externe nerambursabile. Proiectul major a fost aprobat de Comisia Europeană în anul 2018 și este implementat de ANCPI în parteneriat cu 40 de oficii de cadastru și publi­citate imobiliară (județul Ilfov, fiind si­tuat într-o zonă dezvoltată și Municipiul București, fiind zonă urbană sunt exceptate) și Centrul Național de Cartografie.

Proiectul major este destinat să complteze obiectivul PNCCF prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României, având un buget alocat de 312.891.115 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare