Administrație

Compania de Apă Buzău, mega-investiție cu bani europeni

320 milioane de euro, la atât se ridică finanțarea europeană obținută de Compania de Apă prin care se vor realiza investiții în patru orașe și în 19 comune din județ.

Conform responsabililor gestionării finanțării, care au organizat o conferință de presă la jumătatea acestei săptămâni, proiectul a fost împărțit în zece contracte mai mici, dintre care patru se află deja în faza premergătoare a licitației pentru stabilirea executantului.

,,Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din județul Buzău în perioada 2014-2020”, derulat de Compania de Apă, este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020. Proiectul cuprinde două contracte sectoriale de servicii și zece contracte sectoriale de lucrări. Acestea din urmă sunt împărțite astfel: patru contracte de lucrări de tip execuție și șase contracte de lucrări de tip proiectare-execuție. Valoarea totală estimată a Aplicației de Finanțare după evaluarea JASPERS este de 270.117.251 euro pentru cele zece contracte sectoriale de lucrări.

Primul proiect, ,,țele de alimentare cu apă în loca­litatea Buzău și canalizare în localitatea Buzău”, are o valoare estimată de 136. 046.724 lei, iar durata estimată a contractului este de 18 luni (548 de zile) de execuție plus 26 de luni de garanție. Depunerea ofertelor se face la sfârșitul lunii, respectiv 27 octombrie. În municipiul Buzău, în cadrul acestui proiect, se va reconfigura o conductă de aducțiune de 11.842 m, se va reabilita o stație de pompare și se va reconfigura o rețea de distribuție de 26.476 m. Nu doar rețele de apă vor avea parte de îmbunătățiri prin intermediul acestui program, ci și rețele de canalizare. Astfel, se va extinde o rețea de canalizare de 2.624 m, iar altă rețea, de 4.283 m, va avea parte de optimizare și de reabilitare. De asemenea, vor fi construite trei stații noi de pompare apă uzată menajeră și 700 de metri  de conducte de refulare apă uzată menajeră.

Celelalte nouă proiecte privesc atât rețelele de canalizare, cât și cele de apă din localitățile aferente județului Buzău. De asemenea, menționăm că proiectul este la stadiul de eva­luare documente calificare și oferta tehnică.

,,Compania de Apă a obținut un grant cu o contribuție locală de 6%, a refinanțat un proiect european de 320 milioane de euro la nivelul întregului județ Buzău. Din acești bani, 30 de milioane sunt pe municipiul Buzău. Sunt prinse aici rețelele – ori de apă, ori de canalizare – de pe 43 de străzi, și acest lucru este important pentru felul în care va arăta această rețea subterană, pentru că zeci de ani de acum încolo nu vom mai avea nevoie de investiții pe această zonă. Este un lucru foarte important, pentru că nu am fi avut niciodată atâția bani să putem face acest lucru”, a spus primarul Constantin Toma, joi, la conferința de presă a Partidului Social Demo­crat.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare