Economic

5 tipuri de hortensii pentru frumoasele grădini buzoiene

Grădina frumos amenajată, după propriul plac, poate deveni oaza ta de liniște, locul unde te poți relaxa singur sau alături de cei dragi. Poți sta pur și simplu în mijlocul naturii și să savurezi o ceașcă de cafea, să citești o carte,  sau poți organiza o petrecere împreună cu cei mai buni prieteni. 

Vrei să afli cele mai importante lucruri despre floarea care oferă o imagine deosebită  grădinii tale? Pe verdena.ro poți vedea diferite tipuri de hortensie, una dintre cele mai populare plante decorative. Are aspect globular, cu o inflorescență deosebită. Poate avea culori diferite (alb, roz, violet, albastru) în funcție de proprietățile solului sau de ph-ul acestuia. Apare la începutul verii și rezistă până toamna târziu.

Iată care sunt cele 5 tipuri de hortensii, care au un efect deosebit în orice grădină:

Hortensia cu frunze mari – este cea mai apreciată specie de de hortensie. Are inflorescențe mari, de 10-30 cm, de diferite culori: roz, violet, albastru, galben verzui. Este iubitoare de lumină și de locuri însorite. Pe timpul iernii necesită acoperire și protejare. 

Hortensia arborescentă – este un arbust ce poate atinge înălțimea de 3 m. Diametrul coroanei este de aproximativ 2 m. În condiții favorabile și cu îngrijire adecvată, cu tăieri regulate de primăvară și fertilizări, poate trăi în jur de 15 ani. Acest tip are inflorescențe globulare sau piramidale, de culori alb, roz, albastru. Preferă locurile însorite.

Hortensia paniculată – are inflorescențe deosebite, piramidale, alb-rozalii, de 20-35 cm. Înălțimea arbustului este de 1-2 m. Are nevoie de multă apă și lumină. Avantajul hortensiei peniculate, dacă este îngrijită corespunzător, este că înflorește bogat, pe o perioadă de 2-3 luni.

Hortensia cățărătoare – se dezvoltă pe verticală, putând ajunge la lungimea de 20 m. Este ideală pentru cei care vor un decor deosebit al casei sau al gardului.  Această specie are un număr mare de inflorescențe de culoare albă. Hortensia cățărătoare rezistă la umbră și preferă solurile umede.

Hortensia cu frunze de stejar – atinge o înălțime de aproximativ 2 m și are frunze foarte asemănătoare cu ale stejarului, care toamna, devin de culoare roșiatică. Este originară din Statele Unite și este foarte rezistentă la căldură, la secetă. Dar bineînțeles că irigarea este benefică.

Așadar hortensiile, fie că sunt arborescente, cățărătoare, paniculate, încântă prin formă, prin colorit, dar și prin miresme deosebite. Există mai multe tipuri de hortensii, care au perioade diferite de înflorire astfel ne pot bucura mai mult timp. Chiar dacă unele hortensii preferă lumina și soare, iar altele cresc foarte bine la umbră, toate necesită minimă îngrijire și irigare. În perioadele caniculare, necesită udare zilnică. În plus, în perioada iernii, hortensiile tinere în special,  trebuie ocrotite. Ceea ce este foarte special la aceste flori, este că sunt cameleonice. Le putem schimba culoarea modificând compoziția solului. Scăzând ph-ul solului, prin adăugare de materii organice, putem obține flori albastre. Florile roz se pot obține prin adăugarea în sol a fertilizatorilor cu fosfor. Faptul că le putem schimba culoarea pare miraculos și este impresionant. Grădinile cu hortensii sunt mirifice!

Sursa foto: pexels.com 

Articole similare