Administrație

Bisoca: Un proiect de 11 miliarde lei vechi, pentru „Învăţământul“ local

Proiectul pentru modernizarea unităţilor de învăţământ la nivel naţional, lansat de Ministerul Educaţiei cu finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a oferit şi administraţiei publice din comuna buzoiană Bisoca ocazia să aplice pentru obţinerea unei finanţări.

„Proiectul nostru de modernizare a unităților de învățământ a fost declarat eligibil la finanțare”, spune primarul Florin Stemate. „Prin Școala Gimnazială <Gheorghe Murgoci>, unitate de învățământ coordonatoare pentru celelalte școli și grădinițe din comuna noastră, vor fi dotate cu mobilier, material didactic și echipamente digitale specifice metodelor de predare actuale și respectivele unități arondate. Sunt 320 de elevi bisoceni pentru care bucuria cea mai mare este fiecare zi petrecută la școala care îi crește oameni mari”.

Proiectul are, așadar, șansa să primească finanțare prin Ministerul Educației, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, iar suma exactă se ridică la 1,138 milioane de lei! Proiectul menţionat face parte dintr-o listă de cel puţin alte zece iniţiative ale primarului Stemate, alături de echipa de lucru din Primărie, aplicaţii pe diverse programe de finanţare, care să susţină investiţii de interes public local, începând cu infrastructura rutieră, până la grija pentru generaţiile în vârstă, segment de populaţie pentru care autorităţile locale pregătesc construirea şi amenajarea unui spaţiu adecvat cazării şi îngrijirii bătrânilor, în colaborare cu, cel mai probabil, Fundaţia „Sfântul Sava”, coordonată de părintele Milea.

Dar marea provocare a primarului Florin Stemate rămâne angajamentul în faţa propriilor cetăţeni, la momentul câştigării primului mandat, că va reconecta comuna Bisoca la judeţ, aluzia fiind, desigur, la reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean ce face legătura cu Valea Slănicului în zona Vintilă-Vodă. O primă parte a promisiunii este pe cale să se împlinească, pentru că lucrările de asfaltare a drumului spre Bisoca au ajuns, deja, în satul Lopătăreasa. Lucrările pentru modernizarea drumului judeţean vor continua până la vecinătatea cu judeţul Vrancea, localitatea Jitia, acolo unde, pe ambele maluri ale râului Râmnicu Sărat au fost deja montaţi pilonii unui pod, ce va face legătura cu drumul naţional, pe celălalt mal al apei. Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean este un capitol ce va trebui continuat, în plan local, de primarul Florin Stemate, prin dezvoltarea de proiecte de investiţii pentru amenajarea drumurilor săteşti. În acest sens, primarul de Bisoca are, deja, depus un proiect de modernizare a drumului sătesc spre Recea, care a primit finanțare prin Programul Național „Anghel Saligny” și a fost scos la licitație pentru adjudecarea de către un constructor. La acest moment, spune primarul Stemate, ar mai fi de aşteptat unele clarificări de la Ministerul Dezvoltării, în timp ce constructorul aşteaptă să înceapă lucrările pentru organizarea de şantier. Prin Compania Națională de Investiții, Primăria Bisoca a depus alte două proiecte pentru refacerea și modernizarea drumurilor Pleși-Bisoca și Bisoca-Sările, ambele drumuri fiind declarate calamitate. Chiar dacă finanţările întârzie să fie anunţate, s-ar părea că documentaţia tehnică pentru lucrările de reabilitare a drumului Bisoca-Sările se situează într-o etapă mai avansată, faţă de segmentul Pleşi-Bisoca, acolo unde efortul financiar ar trebui să fie mai consistent, având în vedere că ar trebui construit şi un pod peste râul Râmnicu Sărat.

A doua unitate administrativ-teritorială ca întindere din judeţ, comuna Bisoca are peste 250 de kilometri de drumuri săteşti şi comunale, aspect care impune capitolul „Infrastructură rutieră” ca prioritate permanentă pe agenda primarului Stemate. De altfel, acesta are pregătită o documentaţie tehnică pentru reabilitarea a încă trei drumuri locale, o investiţie de aproximativ un milion de euro, cu fonduri europene, ce ar urma să fie primite prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, pentru satele Lacuri, Sările şi Lopătăreasa.

Articole similare