Economic

5 activități care stimulează dezvoltarea cognitivă și imaginația copiilor

Majoritatea copiilor și-ar dori să își petreacă fiecare clipă liberă jucându-se, lucru care uneori nu este pe placul părinților. Totuși, acest lucru nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, deoarece joaca poate fi un prilej grozav ca micuții să se dezvolte din punct de vedere cognitiv. Există numeroase activități distractive care pot stimula imaginația și dezvoltarea creierului.

Iată câteva dintre cele mai benefice metode de a ajuta creierul copiilor pe care micuții cu siguranță nu le vor refuza. Aceste activități îi vor ajuta să învețe lucruri noi și să găsească soluții creative la diferite probleme.

1. Cititul

Este posibil ca unii copii să nu fie foarte încântați de astfel de propuneri deoarece asociază cititul cu un lucru obligatoriu pe care trebuie să îl facă la școală. Desigur, temele nu trebuie neglijate, însă le poți arăta micuților că există și cărți distractive pe care să le citești de plăcere.

Cititul reprezintă una dintre cele mai bune metode de a stimula dezvoltarea cognitivă a copiilor. Alege cărți speciale pentru cei mici, care să le capteze atenția de la început și să îi facă să se îndrăgostească de lectură. Dacă dorești o opțiune și mai interesantă, poți opta pentru benzi desenate pentru copii și adolescenți. Acestea le vor atrage atenția din punct de vedere vizual și vor fi perfecte pentru a-i ajuta să-și dezvolte imaginația.

2. Puzzle-urile

Printre cele mai populare jocuri care le pun copiilor mintea la contribuție se numără puzzle-urile. Acestea îi ajută pe micuți să găsească rapid soluții în timp ce îmbunătățesc abilitățile de coordonare și percepția spațială. Începe cu puzzle-uri cu un grad de dificultate mai scăzut și apoi, treptat, puteți rezolva împreună jocuri din ce în ce mai dificile.

3. Jocurile de construcție

Jocurile cu cuburi sau cu piese Lego sunt perfecte pentru a-i ajuta pe cei mici să învețe formele și, pe măsură ce cresc, să își dezvolte abilitățile creative și de orientare. Oferindu-i micuțului astfel de jucării, îi stimulezi imaginația și îl încurajezi să creeze forme și obiecte folosind piesele de construcție. La fel ca în cazul puzzle-urilor, poți începe cu cuburi simple și apoi îi poți oferi jocuri din ce în ce mai complexe care îi vor pune mintea la contribuție.

4. Poveștile

Deși pare mai greu de crezut, poveștile pot fi perfecte pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor. În primul rând, acestea le solicită atenția micuților pentru a urmări firul întâmplărilor. Capacitățile lor cognitive sunt stimulate atunci când acestora le sunt prezentate mai multe personaje și diverse fire narative. 

De foarte multe ori, micuții rețin detalii minore pe care părinții le pot omite atunci când le spun din nou poveștile, drept dovadă că acestea reprezintă o metodă eficientă. Le poți pune celor mici întrebări despre personajele despre care le-ai povestit sau îi poți încuraja să își imagineze noi aventuri ale acestora.

5. Învățarea limbilor străine

Limbile străine reprezintă o altă metodă grozavă pentru dezvoltarea cognitivă care se poate transforma ușor într-o activitate distractivă. Copiii vor învăța mai ușor prin jocuri, cântece sau filmulețe care le vor capta atenția în timp ce li se vor prezenta informații noi. Copiii vor absorbi toate aceste cunoștințe mult mai ușor, iar acestea le vor fi de mare ajutor pe viitor.

Există numeroase metode benefice de a ajuta dezvoltarea cognitivă a copiilor. Mare parte dintre acestea sunt cu adevărat distractive, iar cei mici vor fi nerăbdători să le încerce. În plus, veți putea realiza toate aceste activități împreună. Așadar, putem spune că acestea sunt benefice și pentru relația dintre tine și copilul tău.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker