Economic

4 obiceiuri sănătoase pe care să le adopți pentru sănătatea ochilor

Vederea este simțul care ne facilitează cel mai des interacțiunea cu mediul înconjurător și cunoașterea îndeaproape a condițiilor în care ne desfășurăm viața de zi cu zi. Ochii sunt organe fragile, motiv pentru care este important să avem grijă de ei în fiecare zi. Citește în continuare și află ce obiceiuri poți adopta pentru sănătatea ochilor tăi.

Adoptă o dietă bogată în substanțe nutritive

Sănătatea ochilor începe în farfurie! Anumite vitamine (vitamina C, vitamina E, vitamina A) și minerale (zincul), dar și alte substanțe nutritive alimentare (acizii grași omega-3, luteina) contribuie la menținerea sănătății ochilor, în special datorită proprietăților antioxidante. O dietă bogată în acești nutrienți te poate ajuta să scazi riscul de a dezvolta afecțiuni precum cataracta sau degenerescența maculară. Printre alimentele care îți asigură un aport adecvat din nutrienții enumerați mai sus se numără:

  • legumele cu frunze verzi (spanacul, varza kale);
  • peștele gras (somonul, tonul);
  • ouăle;
  • nucile;
  • leguminoasele (linte, năut, fasole, mazăre);
  • citricele;
  • fructele de mare.

În plus, o dietă echilibrată te poate ajuta să-ți menții o greutate optimă și să-ți scazi riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, principala cauză de orbire în rândul adulților [1].

Limitează timpul petrecut în fața ecranelor

Digitalizarea a adus numeroase beneficii societății, însă unul dintre dezavantaje este reprezentat de creșterea timpului petrecut în fața ecranului, fie că vorbim despre laptop, telefon sau tabletă. Cu cât petreci mai mult timp uitându-te la un ecran, cu atât exerciți un stres mai mare asupra ochiilor. Permite-le ochilor să se relaxeze și încearcă să iei o pauză de 20 de secunde la fiecare 20 de minute, timp în care să privești la o distanță de aproximativ 6 metri. De asemenea, poți opta pentru ochelari pentru protejarea ochilor de lumina albastră.

Evită expunerea la soare

Expunerea excesivă la soare îți poate afecta vederea în timp. Așa cum produsele de protecție solară îți protejează pielea de efectele nocive ale radiației solare, ai nevoie și de ochelari care să-ți protejeze ochii de radiațiile UV. Asigură-te că lentilele ochelarilor de soare sunt prevăzuți cu filtre UV [2]. 

Mergi regulat la oftalmolog

Cea mai bună modalitate de a te asigura de sănătatea ochilor tăi este să efectuezi un consult oftalmologic. Există o serie de afecțiuni ale ochilor lipsite de simptome și este important să le depistezi la timp pentru a te bucura de o vedere bună o perioadă de timp cât mai lungă [1].

În concluzie, obiceiurile din viața de zi cu zi pot face diferența în ceea ce privește sănătatea ochilor tăi. Ai grijă la alimentele din farfuria ta, protejează-ți vederea de lumina ecranului și de lumina solară și mergi la medicul oftalmolog pentru a te asigura că ochii tăi se bucură de o sănătate corespunzătoare.

Surse informative

  1. Seltman, Whitney. “6 Tips for Eye Health and Maintaining Good Eyesight.” WebMD, 14 June 2022, www.webmd.com/eye-health/good-eyesight. 
  2. “4 Good Habits for Healthy Vision.” Cleveland Clinic, 30 Dec. 2021, health.clevelandclinic.org/4-good-habits-for-healthy-vision/. 

 

Articole similare