Economic

28 de proiecte rezidenţiale în judeţul Buzău

Pe harta naţională a şantierelor sunt peste 7.000 de proiecte rezidenţiale care se aflau în stadiu de lucru în ultimele luni. Cele mai active pieţe rămân în Bucureşti, Cluj şi Timişoara, iar tendinţa care a devenit tot mai vizibilă în pandemie este orientarea spre construirea caselor.  Potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, în semestrul I al anului 2021, 31.355 locuinţe au fost date în folosinţă , cu 1.590 mai multe comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit economedia.ro, în ultimele şase luni, la nivel naţional, se aflau în lucru 7.168 de proiecte. Cele mai multe dintre acestea erau în construcţie, respectiv 2.498, dar aproape tot atâtea erau în curs de autorizare, respectiv 2.181. De asemenea, un număr de 963 locuinţe au fost fina­lizate, 752 erau cu lucrări înainte de execuţie şi 712 se aflau în curs de amenajare. Restul proiectelor au rămas la stadiul de intenţie, în proiec­tare sau sunt proiecte de demolare.

Pandemia de Covid-19 şi perioada lungă în care mulţi români nu au ieşit din casă i-au determinat pe cei mai mulţi români să se orienteze spre construirea unei case, pentru că timpul lung petrecut în apartament le-a creat o stare nu tocmai plăcută.

,,Din cifrele şi datele monitorizate de noi, nu am observat o schimbare semnificativă a ansamblurilor imobiliare în ceea ce priveşte compartimentarea sau facilităţile oferite. În schimb, am observat o creştere cu 26% a numărului de şantiere noi demarate reprezentând case şi duplexuri. Acestea sunt concentrate în special în zonele limitrofe marilor oraşe”, a menţionat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus. De asemenea a crescut şi numărul caselor care sunt construite în regim propriu.

,,Dacă anul trecut procentul a fost de 67%, în acest an 77% din casele pentru care s-a demarat edificarea sunt executate în regie proprie. Poate fi un semn că proprietarii sunt mai dispuşi să-şi aloce timp acestui proces, dar situaţia poate fi influenţată şi de faptul că este dificil să găseşti un constructor care să execute lucrarea. Cert este că pandemia şi libertatea de a lucra de acasă au însemnat pentru mulţi oportunitatea de a construi o casă nouă, chiar dacă aceasta nu este în interiorul marilor oraşe. Mai nou, se preferă migraţia către zone limitrofe”, adaugă Spătaru.

Dacă ar fi să facem o repartizare pe zone, Bucureştiul este cel care are cele mai multe proiecte în desfăşurare, Capitala fiind mereu un şantier deschis, cu 906 proiecte, la care se adaugă 519 în zona Ilfov. Clujul este cel care urmează în clasament, fiind mereu în topul celor mai căutate oraşe de către români. Aici sunt în desfăşurare 873 de proiecte rezidenţiale. Clujul este urmat de Timiş, cu 825 şi Constanţa, cu 443 proiecte.

Şi Buzăul este un şantier deschis, mai mic ce-i drept, cu 28 de proiecte în desfăşurare. Trecerea de la apartament la casă este resimţită şi în Buzău, care, de câteva luni, se află în Top 3 cele mai multe terenuri vândute, semn că buzoienii vor să îşi construiască singuri casele. În luna august au fost vândute peste 1.000 de imobile, cele mai multe dintre acestea, respectiv 500, fiind terenuri agricole. Doar 114 unităţi individuale au achizi­ţionat buzoienii în luna august.

Peste 30.000 locuinţe în jumătate de an

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ­ajus­tată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,1 la sută, în primele şapte luni ale anului.

Pe medii de rezidenţă, în semestrul I 2021, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul urban, ca pondere reprezentând 62,2 la sută din total. Repartiţia pe surse de finanţare a locuinţelor terminate relevă faptul că, în semestrul I 2021, faţă de semestrul I 2020, a crescut atât numărul locuinţelor realizate din fonduri private (+1.582 locuinţe), cât şi numărul locuinţelor realizate din fonduri publice (+8 locuinţe).

Distribuţia în profil regional în semestrul I 2021 faţă de semestrul I 2020 arată o creştere a numărului de locuinţe terminate în Nord–Est (+989 locuinţe), Vest (+635), Sud-Muntenia (+379), Bucureşti–Ilfov (+166), Sud–Vest Oltenia (+62), Sud-Est (+39) şi Nord–Vest (+1). Scădere a numărului de locuinţe terminate s-a înre­gistrat într-o singură regiune de dezvoltare, respectiv Centru (-681 locuinţe).

Articole similare