Cultură

Nicolai Tăicuțu, la al 15-lea volum de poezie 

Marți, 5 februarie, a avut loc lansarea cărții „Vitregii suportabile” a poetului râmnicean Nicolai Tăicuțu. Evenimentul a avut loc la sala Amfiteatru de la Muzeul Județean Buzău și a fost organizat de instituția gazdă și de Biblioteca Județeană „V. Voiculescu” Buzău. Din partea celor două instituții organizatoare au participat Daniel Costache, directorul muzeului și Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Ju­dețene. Moderatoarea manifestării a fost scriitoarea Valeria Manta Tăicuțu.

Au participat numeroși scriitori râmniceni, buzoieni și, o prezență inedită de la Slobozia, Silvia-Ioana So­fineti, fiica familiei Tăicuțu. De asemenea, au participat câțiva dintre foștii colegi ai sărbătoritului de la Apele Române, prietenul său din copilărie, prof. Maican, și sponsorul cărții, omul de afaceri Ioan Haraga. Au mai fost prezenți fiica fam. Tăicuțu Simona și fiul acesteia Dragoș.

Au vorbit, încercând să intre în subtilitățile și încifrările volumului, Silvia-Ioana Sofineti, Tudor Cicu, Camelia Manuela Sava, Petrache Plopeanu, Gina Zaharia și subsemnatul. Atmosfera a fost una relaxantă, de prietenie în comuniune perfectă cu actul cultural.

La finalul manifestării autorul a declarat pentru ziarul „Opinia”, urmă­toarele: „În primul rând, prin cuvinte simple, trebuie să mul­țumesc Consiliului Jude­țean Buzău, Bibliotecii Județene <V. Voiculescu> și Muzeului Ju­dețean Buzău pentru organizarea acestei manifestări. Am ținut ca lansarea volumului meu de versuri, <vitregii suportabile>, să se facă în data de 05 februarie, pentru a adăuga această bucurie altora două: patru ani de la ieșirea la pensie și aniversarea a 69 de ani. Și de aceea am ținut să-mi fie alături scriitori și prieteni ai poeziei. Nu au lipsit o seamă dintre foștii mei colegi de muncă de la Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița. Tuturor le mul­țumesc că au fost alături de mine. Despre poezia acestui volum ce pot să spun? Au spus, cu vârf și îndesat, scriitori: Gina Zaharia, Silvia-Ioana Sofineti, Camelia Manuela Sava, dumneavoastră, Tudor Cicu, Petrache Plopeanu și prof. Maican. Pentru cititorii OPINIA, pot să punctez câteva repere tematice. Nici de astă dată nu lipsesc referirile poetice la câmpia și la satul românesc, cel care a fost, umbra și îmbătrânirea frumoasă, raportul dintre creație și creator. Acest al 15-lea volum de poezie le continuă, le întregește pe celelalte, anterioare, cu doza de noutate necesară. Cred că și de astă dată, varietatea de exprimare poetică, alungă mono­tonia”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker