Actualitate

FOTO / VIDEO | „Vino în Buzău”, la Vulcanii Noroioși!

Începând de astăzi, OPINIA propune cititorilor săi, în edițiile print și on-line, o nouă rubrică săptămânală, cu specific turistic, realizată în cola­borare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului.
„VINO ÎN BUZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnaliști, regizori și producători de televiziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâmpinarea turiștilor dornici de aventură și care doresc să cunoscă frumusețile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU” își propune să ajute eficient turiștii din țară și de peste hotare să descopere obiectivele ­tu­ristice din județul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un content complet cu privire la obiective, tradiții sau locuri de cazare și masă din zona Buzăului.
Vulcanii Noroioși sunt considerați, de departe, cel mai cunoscut obiectiv tu­ristic din Buzău. Iar opinia respectivă are un fundament uriaș, pentru că Vulcanii Noroioși din județul aflat în sud-estul țării sunt un fenomen unic în România.

Vulcanii Noroioși s-au format datorită erupțiilor de gaze naturale care vin din adâncuri, de la adâncimi de aproximativ 3.000 de metri, spre suprafață.  Aceste gaze trec print solul argilos existent în zonă și, în combinație cu apa din pânza freatică, formează nămolul. Numele de „vulcan noroios” nu presupune însă, automat, cum s-ar gândi multă lume, că nămolul ieșit la suprafață este fierbinte. Dimpotrivă. El este rece, deoarece vine din straturile de argilă.

Puțini știu însă că, dacă vorbim despre Vulcanii Noroioși, vorbim de fapt despre două zone distincte, Pâclele Mari și Pâclele Mici, aflate la câțiva kilometri unele de celelalte. Dife­rența dintre ele vine de la dimensiunea conurilor. La Pâclele Mari, conurile pot ajunge la câțiva metri înălțime, dar pe o suprafață mult redusă, iar Pâclele Mici formează o arie mai extinsă, dar conurile sunt… mici ridicături de pământ în care noroiul boloborosește de mama focului.

Indiferent de dimensiunea conurilor, peisajul este absolut extraterestru. Nu e nicio glumă.

Ploile mai puternice sau, dimpotrivă, seceta prelungită, modifică uneori considerabil peisajul și-așa deosebit. Tabloul uluitor este completat magnific de uriașele râuri de noroi întărit care, sub impulsul gravității, înconjoară conu­rile ca niște mantii bizare. Crevasele care te fac să te gândești la spatele unui ­ba­laur adormit s-au instalat în voie în zonă și au exclus orice alt tip de vegetație. Tocmai de aceea, șocul celor care ajung aici este de nedescris.

Turiștii care ajung aici spun că așa își imaginează terenul selenar sau pe cel marțian. Iar alții, mai ghiduși sau îndrăgostiți de literatura SF, afirmă că nu s-ar mira dacă ar da nas în nas pe aici cu vreun mic omușor verde. Sau, poate, de culoarea nămolului.

Pâclele Mari au suprafata cea mai mare, 22 de Hectare. Ele sunt accesibile cu mașina până la poarta de intrare în zona vulcanilor. Pâclele Mici se întind pe aproximativ 16,5 hectare, iar în zona în care vulcanii sunt stăpâni se ajunge urcând pe jos un deal.

Tot din ansamblul  Vulcanii Noroioși fac parte și Pâclele de la Beciu. Acesta au cea mai mică suprafață, undeva în jur de 800 de metri pătrați, dar au o activitate mult mai intensă.

Vulcanii Noroiosi se găsesc în comuna Berca. Pentru a ajunge aici trebuie să urmați DN 10, care face legătura între Buzău și Brașov, apoi să intrați pe DJ 102 F, iar la final pe DJ  220 A.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker