În perioada 15 – 19 aprilie, potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, publicate pe site-ul Institutului Naţional de Să­nătate Publică, au fost înregistrate 102 cazuri de rujeolă la nivel naţional, ceea ce indică o creştere alarmantă a îmbolnăvirilor. Între ju­deţele afectate de rujeolă se numără şi Buzăul care a mai înregistrat încă 19 cazuri.

Potrivit sursei menţionate, cele 102 cazuri nou confirmate au fost înregistrate în Mehedinţi – 40; Buzău – 19; Teleorman – 11; Galaţi – 8; Prahova – 7; Constanţa – 6; Bucureşti, Ilfov – câte trei cazuri; Brăila, Călăraşi, Dâmboviţa, Harghita, Ialomiţa – câte unul.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat luni, la Bistriţa, că „săptămâna viitoare va fi reluată campania de informare şi vaccinare ROR, ca urmare a creşterii numărului de cazuri de rujeolă înregistrate în ultima perioadă”, transmite Agerpress. Decizia are legătură şi cu faptul că cele mai multe cazuri s-au înregistrat, de la începutul epidemiei, la copiii nevaccinaţi. Conform sursei citate, numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România, raportate până la 19 aprilie, este de 16.552, fiind înregistrate 62 de decese.

Ultima campanie de vaccinare dusă de autorităţi în judeţul Buzău a avut loc în vara anului trecut. Intitulată campania „door to door”, de informare şi educare a părinţilor cu privire la vaccinare, precum şi de creştere a gradului de vaccinare în rândul comunităţilor vulnerabile, şi-a dovedit eficienţa  în comunităţile buzoiene.

Atunci, în decursul unei singure săptă­mâni în care reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), împreună cu medicii de familie şi asistenţii comunitari , sprijiniţi de autorităţile locale şi mai ales de reprezentanţii cultelor religioase s-au implicat, împreună, în Campania respectivă, rezultatele s-au dovedit de-a dreptul spectaculoase. O nouă campanie de acest fel, în care să se implice mai mulţi factori ar fi binevenită.