Politic

Daea: ,,Suntem pe drumul cel bun cu banca de gene de la Buzău”

Ministrul Agriculturii Petre Daea a deschis, sâmbătă, la Buzău, Festivalul Internațional al Tomatelor și al Biodiversității. El a fost însoțit de cei doi buzoieni din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, secretarul general adjunct George Sava și șeful de serviciu ­Edu­ard Coman, iar din partea gazdelor au fost prezenți primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, reprezentanții Direcției Agricole și cercetătorul Costel Vânătoru de la Stațiunea de ­Cer­cetare-Dezvoltare pentru Legumicultură. La acest festiva­l-concurs a fost prezent deputatul Dănuț Păle, vicepreședinte în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, precum și Irina Vlăducă-Marghiloman, în calitate de invitat special la acest eveniment.

Ministrul Daea a mers la toate standurile producătorilor, veniți din Ungaria, Franța, Republica Moldova și din România, pe care i-a invitat la o discuție legată de cerințele acestora către Ministerul Agriculturii. Producătorii i-au cerut ministrului, printre altele, subvenții mai mari și înființarea unei bănci de semințe. În acest context, Daea a vorbit și despre necesitatea înființării Casei de Comerț și a realizării unor unități de prelucrare pentru ca marfa producătorilor să poată fi valorificată cu succes; de asemenea, el a făcut precizări și despre mult-așteptata bancă de gene pentru agricultură de la Buzău, unde vor fi păstrate în condiții optime semințe din toate soiurile tradiționale de legume. Acest lucru urmează să se concretizeze într-o primă etapă prin emiterea unei hotărâri de guvern în acest sens: „Este o așteptare din partea tuturor, această bază de gene. O vom face. Actul normativ e în lucru. Au fost unele modificări care necesitau o anumită metodologie pe care a trebuit s-o urmăm. Suntem pe drumul cel bun. Aștept să vadă lumina Monitorului Oficial acest act normativ, se va întâmpla în câteva luni, apoi să trecem la treabă, să depozităm aici toată știința, toată preocuparea, pentru că aici e ce are România mai bun. România are trei mari resurse: apa, solul și fondul de gene”, a afirmat Daea.

La rândul său, deputatul Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, a menționat că înființarea Băncii Naționale de Gene pentru Legumicultură, Floricultură, Plante aromatice și medicinale este un proiect pus pe tapet ministerului Agriculturii de aproape doi ani de zile, iar concretizarea acestuia ar fi un mare pas pentru agricultura buzoiană și nu numai. La noua Bancă de gene ar urma să se păstreze toate soiurile de legume românești obținute ca rezultat al cercetării. Recent, problema terenului a fost rezolvată: Primăria municipiului Buzău a pus la dispoziție o suprafață pentru înființarea băncii de gene, în parcul Crâng, în locul fostelor birouri și sere ale Urbis Serv.

Articole similare