Un buzoian de 45 de ani, care a ajuns în comă la Spitalul Județean de Urgență în urma unui accident vascular cerebral, a salvat nu mai puțin de cinci vieți – printre care pe cea a unui cetățean sloven – în ultima zi a anului 2018. El a fost adus la spital pe 29 decembrie, în comă de gradul III în urma unui accident vascular cerebral hemoragic frontal parietal stâng și a rămas internat pe secţia A.T.I. – Neurologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău.

Echipa de transplant a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău – formată din medicii Victor Ioniţă și Adrian Zoican – a considerat că bărbatul este eligibil unui transplant şi a contactat familia pentru a-şi da acordul, conform procedurii operaţionale de verificare a identităţii donatorului aflat în moarte cerebrală. După ce familia a confirmat efectuarea acestui transplant, pe 31 decembrie au fost efectuate testele pentru determinarea morţii cerebrale și s-a luat legătura cu coordonatorul de transplant la nivel naţional în vederea recoltării organelor.

Echipele de prelevare, formate din medici chirurgi de la Institutul Fundeni, medici urologi şi medici de chirurgie generală, o echipă de medici în specialitatea chirurgie toracică din Slovenia – care au venit pentru prelevarea plămânilor -, o echipă de medici ortopezi de la Spitalul Colentina care au prelevat ţesuturi, s-au alăturat echipei buzoiene de medici în realizarea prelevării de organe în vederea transplantelor.

„Acţiunea de prelevare a debutat la ora 13,00 şi s-a finalizat la ora 22,00. Au fost prelevați plămânii bilaterali, ficatul, rinichii bilaterali, corneea bilaterală și tendonul bilateral Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău dorește să să mulţumească familiei donatorului pentru acordul dat ca toate organele să fie transplantate. Această prelevare de organe reprezintă o premieră pentru judeţul Buzău, întrucât prelevarea plămânilor s-a putut face cu ajutorul Agenţiei de Transplant Eurotransplant”, spun responsabilii unității sanitare buzoiene.

DISTRIBUIȚI
loading...