De la 1 octombrie 2018 până la 27 ianuarie 2019, Direcția de Sănătate ­Pu­blică a înregistrat peste 29.000 de infecții respiratorii și 70 cazuri de gripă. Dintre acestea, medicul epidemiolog Carmen Scântei spune că ,,pneumoniile sunt 7.366, iar gripe 70, din care, șase sunt confirmate cu teste de certitudine”.

64 dintre cele 70 de cazuri de gripă au fost înregistrate într-o singură săptămână

Cazurile de gripă, mai ales cele care au condus la decesul pacienților, au reținut atenția opiniei ­pu­blice în ultimele două săptămâni. Din fericire, la Buzău nu a existat niciun astfel de caz.

Au trecut două săptămâni de când au fost înregistrate, la Buzău, primele două cazuri de gripă în acest an. De atu­nci și până acum, Direcția de Sănătate Publică a monitorizat situația, iar datele statistice pe care le indică ultima centralizare a instituției, transmisă, de altfel, și la Institutului de Sănătate Publică din Capitală, indică 64  de cazuri de gripă în săptămâna  21-27 ianuarie.

Medicul epidemiolog Carmen Scântei a declarat, marți, 29 ianuarie,  în cadrul unei conferințe de presă că, în perioada menționată, „gripa a totalizat un număr de 64 de cazuri, dintre care, în această săptămână au fost confirmate trei cazuri”. În cazul unei a treia săptămâni epidemice consecutiv, există posibilitatea ca  Ministerul Sănătății să declare oficial epidemie de gripă, conform celor spuse, la finalul săptămânii trecute,  de către ministrul Sorina Pintea. La nivelul județului Buzău nu s-a înregistrat până în prezent niciun deces din cauza gripei, în timp ce în țară numărul victimelor a ajuns deja la 48.

În această perioadă nu vorbim însă  numai de gripă. Ultima centralizare făcută de specialiștii Direcției de Sănătate Publică pentru infecțiile respiratorii ne arată că vorbim de mii de cazuri, ceea ce pentru sistemul de sănătate înseamnă mii de pacienți într-o perioadă de timp relativ scurtă. ,,Pentru infecții respiratorii ușoare și medii s-au înregistrat 2.851 de îmbolnăviri. La pneumonii 774, iar gripele, în ultima perioadă, au fost 64, din care, în această săptămână au fost confirmate 3 cazuri”, a declarat medicul Carmen Scântei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut, cifrele din statistica DSP sunt superioare, situație menționată de medicul epidemiolog: „Vizavi de această morbiditate, ea se află la cote superioare aceleiași săptămâni din sezonul precedent, adică 2017- 2018, când nu am înregistrat niciun caz de gripă”.

DSP spune că a mai scăzut presiunea la Unitatea de Primiri Urgențe

Specialiștii DSP Buzău au monitorizat, în ultima perioadă, internările din spitalul Județean de Urgență Buzău și spun că nu au mai fost presiuni așa de mari pe Unitatea de Primiri Urgențe. „De exemplu, de ieri și până astăzi (n.r. din 28 până în 29 ianuarie, la orele prânzului) s-au prezentat 16 copii cu afecțiuni respiratorii și, pe test orientativ, niciunul nu a fost pozitiv pentru gripă. La Contagioase au fost nouă prezentări din care au fost diagnosticate trei gripe, doi adulți și un copil fără criterii de gra­vitate”, a spus medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Nu sunt focare în colectivități

Medicul epidemiolog Carmen Scântei spune că nu au fost înregistrate focare de gripă în colectivitățile școlare, iar vacanța de săptămâna viitoare este bi­nevenită și va contribui la menținerea sub control  a situației.

,,Absenteismul, care este un indicator colateral, cel puțin din motive ­me­dicale, nu a ridicat probleme speciale, nu a presupus închiderea de colectivități. Există și un absenteism din motive necunoscute pentru care nu putem să facem niciun fel de  afirmație. Colaborarea cu Inspectoratul Școlar este foarte bună. Avem permanent informații din toate unitățile de învățământ preșcolar și școlar și din urban și din rural, chiar dacă lucrul acesta este foarte dificil, pentru că numărul medicilor sau  al personalului medical calificat, care ar putea să facă triajul epidemiologic, este mult prea mic ca să ne permitem să funcționăm în toate unitățile de învățământ. În schimb, am avut această colaborare chiar din partea personalului didactic”, a mai declarat Carmen Scântei.

DSP face apel la populație să ia măsuri de prevenție

Măsurile pe care DSP Buzău le-a recomandat unităților medicale se res­pectă în mare parte. Cu toate acestea, medicul epidemiolog Carmen Scântei,  atenționează buzoienii în legătură cu restricțiile ­ge­nerate de această situație în privința accesului în unitățile ­me­dicale. ,,Fac apel la populație să înțeleagă că restric­ționarea accesului ca ­vi­zitator într-o unitate sanitară este impusă de siguranța pacientului, care fiind într-o mare imuno-depresie poate să contracteze foarte ușor infecție respiratorie și poate să o și transmită. Asta presupune chiar carantinarea unei unități sanitare, ceea ce nu e de dorit”, a spus medicul epidemiolog  Carmen Scântei.

DISTRIBUIȚI
loading...