Administrație

Zilele lui Adrian Perțea în scaunul de primar al comunei Brăești sunt numărate

Sentința de condamnare definitivă a primarului comunei Brăești în dosarul ,,Mită pentru permise” a ajuns marți la Prefectură, iar următorul pas este emiterea ordinului, de către prefectul Carmen Ichim, de încetare a mandatului lui Adrian Perțea.

Conform procedurii, secretarul comunei trebuie să transmită Instituției Prefectului un referat privind încetarea mandatului primarului, iar apoi prefectul va semna ordinul în acest sens. Nu este exclus ca Perțea să conteste actul administrativ și astfel să mai rămână o perioadă la cârma comunei, deși Curtea Constituțională s-a pronunțat deja vizavi de acest aspect.

Adrian Perțea a fost condamnat la 2 ani și două luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de supraveghere de 3 ani, iar instanța a decis și interzicerea drepturilor civile (inclusiv cel de a fi ales) pe o perioadă de 2 ani. Astfel că Perțea nu va putea candida la alegerile de anul viitor. Pe parcursul termenului de supraveghere, Perțea va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile la Primăria comunei Brăești.

Adrian Perțea este al doilea primar buzoian care își pierde mandatul înainte de termen ca urmare unei condamnări penale. Conform legii, atribuțiile primarului vor fi preluate de viceprimar.

*

După judecarea apelului din dosarul ,,Mită pentru  permise”, și ceilalți inculpați au pri­mit sentințe cu suspendare. Gheorghe Brătilă, patronul unei școli de șoferi a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare, cu suspendare, Adrian Botezatu, fost lucrător la Permise și Înmatricultări – 2 ani și 8 luni de închisoare, cu suspendare, Adrian Perțea  – 2 ani și 2 luni închisoare, cu suspendare, instructorul auto Valeriu Răduță – 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendare, iar fostul agent de la Permise Costin Andrei Chitic  – 9 luni de închisoare, cu suspendare. Toți au fost obligați de instanță să execute ore de muncă neremunerată în folosul comunității, la Urbis Serv, RER ECOLOGIC SERVICE sau la Primăria Rm. Sărat. În cazul școlii de șoferi inculpate ca persoană juridică, judecătorii au decis achitarea. Decizia este definitivă.

În faza de fond, SC Brătilă SRL a primit o amendă penală și a fost obligată la publicarea extrasului sentinței într-o pu­blicație locală timp de 7 apariții consecutive: „Condamnă pe inculpata persoană juridică S.C. BRĂTILĂ S.R.L. Buzău la pedeapsa de 200 zile-amendă, suma cores­punzătoare unei zile-amendă, stabilită potrivit criteriilor prevăzute de art.137 alin.3 C. pen. fiind de 1.000 lei, rezultând un cuantum total al amenzii de 200.000 lei, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită în formă continuată, în perioada octombrie 2013 – iunie 2015“.

Scandalul a început în 2015, atunci când doi agenți ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule Buzău, unitate aflată în subordinea Instituției Prefectului, plus un instructor auto și șase foști candidați la obținerea permisului de conducere au ajuns la Parchet, unde au fost acuzați de infracțiunile de luare și dare de mită, respectiv cumpărare și trafic de influență, după ce procurorii au făcut o serie de percheziții la Serviciul Permise. Imediat s-a declanșat urmărirea penală asupra agenților Adrian Botezatu, Andrei Costin Chitic, a patronului unei școli de șoferi, Gheorghe Bratilă, și a altor șase persoane candidate pentru obținerea permiselor auto.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker