Administrație

Zdrobitor, dar nu uşor!

Radiografia alegerilor locale în judeţ

Alegerile locale în judeţul Buzău s-au derulat conform predicţiilor premierului României, buzoianul Marcel Ciolacu, cel care aprecia campania electorală din acest an drept o confruntare a proiectelor şi a realizărilor administraţiilor locale şi ale primarilor în funcţii. Sigur că Opoziţia, care-l avea drept actor principal pe colegul în Coaliţia la guvernare, Partidul Naţional Liberal, avea să modifice scenariul prezis de liderul celui mai mare partid politic din România, Partidul Social Democrat, astfel că liberalii buzoieni aveau să fie regăsiţi în diverse conflicte, situaţii ce aveau să fie reclamate tot de către ei, pentru că e mult mai comod să strige „Hoţii!” cel care are un plan premeditat ostil.

Cei 85 de primari buzoieni angajaţi în competiţia electorală sub culorile şi sigla social democraţilor au mai fost nevoiţi să facă faţă fenomenului AUR la Buzău, chiar dacă în momentul declanşării campaniei aceştia au primit o lovitură cruntă, prin pierderea celui mai bun candidat al lor pentru Primăria Municipiului Buzău – vestita profesoară de istorie la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu” Elena Năstăsoiu -, şi nu în ultimul rând şicanelor celor de la USR, care în judeţul Buzău aveau o singură Primărie, iar la finalul zilei de 9 iunie avea să o şi păstreze în contul alianței cu care au participat la alegeri (USR-PMP-Forța Dreptei).

Lăsând la o parte alegerile pentru fotoliul din Palatul din Piaţa Dacia, să începem periplul judeţean cu  un film pe scurt al alegerilor pentru Primăria celui de-al doilea municipiu din judeţ,  Râmnicu Sărat. De fapt, aşa cum spuneam într-un alt material de presă publicat în OPINIA, Viorel Holban, candidatul independent susţinut de liberali, s-a bătut în puncte electorale cu un grup de tineri care, în momentul de faţă, pot fi consideraţi, în mare parte, artizanii transformărilor edilitar urbanistice la nivelul oraşului. Tineri de vârsta majoratului sau căliţi de experienţe cu care au atins vârste de 30-35 de ani, grupul râmnicean, organizat după regulile de funcţionare ale ONG-ului „Europe Direct”, este „vinovatul de serviciu” pentru atragerea multor milioane de euro, prin proiecte a căror documentaţii au fost întocmite, prin excelenţă, în atelierele lor de creaţie, în care partener a fost cooptat Consiliul Municipal Râmnicu Sărat şi primarul Sorin Cârjan. Preotul Holban a adoptat, în ton cu liderul liberalilor buzoieni, fostul deputat Adrian Mocanu, o tactică a ştirilor false, care debusolează electoratul, dar care, la final, s-a întors, conform celor mai simple teorii ale comunicării, împotriva lor. Rezultatul: un scor zdrobitor, chiar dacă nu a fost uşor să se facă faţă campaniei denigratoare!

Principalul bazin electoral în teritoriu îl reprezintă Valea Buzăului, cu extensiile spre Chiojdu, Siriu-Gura Teghii, sau Pătârlagele-Colţi-Pănătău, acolo unde social-democraţii au înregistrat un singur eşec, usturător de altfel, prin pierderea confruntării pentru adjudecarea Primăriei Cislău. Ion Coman, un cunoscut şi influent om de afaceri local, părea să fie soluţia pentru politicile social democrate rezervate următorilor patru ani, mai ales că el era recunoscut drept unul dintre cei mai implicaţi oameni de afaceri din zonă în activitatea administrativă locală. În compensare, pesediştii noului preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Lucian Romaşcanu, au preluat conducerea administraţiei publice în comuna Cătina, acolo unde primar în funcţie era un fost social democrat, fugar în tabăra liberală cu puţin timp înaintea alegerilor de pe 9 iunie. La Colţi, primarul Ştefan Gheorghe a fost păstrat în funcţie de cetăţeni, astfel că Pavel Rădulescu, contracandidatul său a exclamat: „M-a bătut de m-a ciuruit!”. Într-o manieră asemănătoare, dar la dimensiuni mai mari, primarul social democrat Ionuţ Milea, edilul oraşului Nehoiu, şi-a surclasat adversarii, o situaţie identică fiind întâlnită şi în comuna Siriu, acolo unde primarul Dragoş Voicu a primit cel de-al treilea mandat din partea concetăţenilor. De sus în jos, plecând din Pănătău şi Pătârlagele până la Verneşti, administraţiile pesediste au avut câştig de cauză, atuurile fiind proiectele de interes public implementate în intervalul 2020-2024.

Valea Bălănesei, între Pârscov şi Brăeşti, dar şi cea a Sărăţelului, cu tronsonul Scorţoasa-Căneşti-Chiliile, în ciuda unei campanii liberale cu accese defăimătoare (atacuri la persoana primarilor în funcţii) şi-au păstrat orientarea politică. Pe acelaşi scenariu s-au petrecut lucrurile şi pe Valea Slănicului, acolo unde social democraţii nu au reuşit să smulgă Primăria Lopătari de la fostul userist Claudiu Constantin, acum membru PMP, în ciuda faptului că fostul viceprimar Marian Oancea s-a implicat cu toată priceperea. În schimb, chiar dacă social democratul Iulian Manea a reuşit să rămână la conducerea Primăriei Săpoca, diferenţa de doar 40 de voturi a arătat că, în unele situaţii, chiar dacă ai în implementare trei dintre cele mai importante investiţii care garantează servicii publice de calitate şi un confort sporit al nivelului de trai – canalizare, apă curentă, gaze şi asfaltare -, nu poţi avea garanţia succesului într-o cursă electorală. Dar totul e bine când se termină cu bine. Exerciţiul electoral în comuna Mărăcineni a însemnat, de fapt, încă un tur de forţă al primarului Constantin Dumitru „Titel Măleanu”, care a spulberat concurenţa, obţinând şi confort la nivelul Consiliului Local cu 12 funcţii social democrate. În comuna vecină, la Est, primarul Gheorghe Firon avea să ducă o luptă pe „viaţă şi moarte” cu reprezentantul liberalilor, care a cerut numărarea voturilor de trei ori, la final fiind vorba despre o diferenţă de doar 70 de voturi!!

Următorul curs de apă, râul Câlnău, formează în albia majoră un alt bazin electoral format din comunele Poşta Câlnău, Zărneşti, Racoviţeni, Murgeşti, Mărgăriteşti, Pardoşi, unde, cu excepţia comunei Zărneşti, se poate vorbi despre un încă un fief al social democraţilor buzoieni. Zona de Nord a Râmnicului consemnează un singur eşec al pesedeului buzoian, în comuna Valea Salciei, de altfel o localitate cu doar aproximativ 400 de votanţi.

Râmnicul de Sud a înregistrat victorii ale social democraţilor pe bandă rulantă, de la Puieşti, cu o primăriţă curajoasă, Rodica Bârlă, prin Valea Râmnicului, acolo unde Marian Galbenu predă lecţii de democraţie şi administraţie publică la Râmnicelu – unitate administrativ-teritorială ce a fost adjudecată electoral după renumărarea voturilor -, Ziduri, Ghergheasa, Bălăceanu sau Cochirleanca, în cazul ultimei localităţi fiind vorba despre adevărate lupte de stradă… Tronsonul între Gălbinaşi şi CA Rosetti conţine o „enclavă” liberală, după ce cuplul format din tânărul Marius Georgescu şi de mama sa, de altfel candidat pentru funcţia de primar în comuna Cilibia, l-a detronat pe binecunoscutul inginer agronom Ion Enache, cu trei mandate la activ. De la graniţa judeţului cu Brăila, în comuna Robeasca a fost păstrată administraţia social democrată, graţie şi unei prestaţii susţinute ale primăriţei Domnica Vlad, care va aduce gazele în comună intrând într-o asociere cu alte două localităţi de pe teritoriul judeţului vecin. Zona subcarpaţilor Dealul Mare-Istriţa va avea pe harta politică a judeţului alte două unități administrativ-teritoriale cu administraţie liberală, la Ulmeni şi la Năeni. În comuna Pietroasele investiţiile vor fi continuate cu fostul viceprimar, Ionel Bănică, în postură de primar, după ce titularul postului a hotărât să nu mai candideze.  Comuna Breaza va fi condusă pentru încă un mandat de profesorul Adrian Drugă, iar în comuna Săhăteni funcţia de primar pentru mandatul 2024-2028 a fost tranşată la o distanţă de doar 12 voturi. Zona de Sud-Sud-Vest a judeţului a consemnat alte patru surprize din partea liberalilor, aceştia reuşind să se impună la conducerea primăriilor Ulmeni, Glodeanu Sărat, Brădeanu şi Padina.˝

  • Localităţi cu administraţie publică PSD: Râmnicu Sărat, Nehoiu, Pătârlagele, Pogoanele, Amaru, Balta Albă, Bălăceanu, Beceni, Berca, Bisoca, Blăjani, Boldu, Bozioru, Brăeşti, Breaza, Buda, CA Rosetti, Calvini, Căneşti, Cătina , Cernăteşti, Chiliile, Chiojdu, Cochirleanca, Colţi, Costeşti, Florica, Gălbinaşi, Gherăseni, Ghergheasa,Glodeanu Siliştea, Grebănu, Gura Teghii, Largu, Luciu, Măgura, Mânzăleşti, Mărăcineni, Mărgăriteşti, Merei, Mihăileşti, Movila Banului, Murgeşti, Odăile, Pănătău, Pardoşi, Pârscov, Pietroasele, Podgoria, Poşta Câlnău, Puieşti, Racoviţeni, Robeasca, Ruşeţu, Săgeata, Săhăteni, Săpoca, Săruleşti, Scorţoasa, Scutelnici, Siriu, Smeeni, Stâlpu, Tisău, Topliceni, Țintești, Unguriu, Vadu Paşii, Vâlcelele, Valea Râmnicului, Verneşti, Vintilă Vodă, Vipereşti, Ziduri.
  • Localităţi cu administraţie PNL: Brădeanu, Cilibia, Cislău, Glodeanu Sărat, Năeni, Padina, Ţinteşti, Ulmeni, Valea Salciei, Zărneşti.
  • Localităţi cu administraţie ADU: Lopătari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare