Cultură

Weekend la Muzeul Județean

Te-ai săturat de fotoliul în care îți petreci timpul liber uitându-te la filme? Nici restaurantul nu-ți mai face cu ochiul? Vremea nu este prietenoasă plimbărilor? Atunci hai la Muzeul Județean Buzău, care te așteaptă tot sfârșitul de săptămână cu expoziții de arheologie, istorie, artă și etnografie.

  • Muzeul Județean Buzău invită publicul să viziteze expoziția de arheologie dedicată Epocii Bronzului, în cadrul căreia pot fi admirate artefacte vechi de 5.000 de ani, ce ilustrează aspecte relevante pentru flora și fauna acestei perioade, în zona curburii Carpaților, sistemele constructive, transportul, metalurgia, olăritul, riturile și ritualurile funerare. Multe dintre uneltele, textilele, armele și podoabele utilizate erau produse în cadrul gospodăriei. Astfel, prelucrarea pieilor, a osului, a diferitelor tipuri de roci, torsul, țesutul și râșnitul erau ocupații casnice. Dovezile practicării metalurgiei constau din obiecte finite, bucăți de metal brut, tipare de piatră, fragmente de creuzete, iar în arealul Subcarpaților de Curbură, reprezentativ pentru această ocupație este atelierul metalurgic descoperit la Năieni, în județul Buzău. Interesante sunt și manifestările atribuite vieții spirituale a omului din Epoca Bronzului, perioadă în care predomină Cultul soarelui; statuetele feminine, specifice Cultului fertilității și fecundității, practicat în Neolitic, sunt acum rare, în schimb, abundă motivele decorative solare, precum cercurile, razele și spiralele.
  • O altă expoziție remarcabilă este „Istoria modernă și contemporană a Buzăului”, ce redă evoluția comunității buzoiene pe o întindere de un secol și jumătate. Obiectele, expuse tematic și cronologic, înfățișează momentele semnificative ale istoriei locale, cu referire la cea națională: anul revoluționar 1848, epoca unirii Principatelor Române, războiul pentru independența României, Răscoala din 1907, Primul și al Doilea Război Mondial, Buzăul în perioada interbelică, Buzăul în comunism, evenimentele din decembrie 1989. De asemenea, este reflectată activitatea unor personalități ale Buzăului: politicianul Alexandru Marghiloman, actorul Vladimir Maximilian și militarul Constantin Apostol. Expoziția valorifică într-un spațiu foarte generos un patrimoniu bogat și variat aparținând secției Istorie a Muzeului Județean Buzău. Expunerea este completată de mijloace multimedia care augmentează experiența vizitatorului. Aplicația „Buzăul în imagini” pune la dispoziția publicului peste 1.300 de fotografii din orașul Buzău, de la sfârșitul sec. al XIX-lea până în prezent. Totodată, în sală pot fi explorate și imagini din perioada anilor 1960-1970 (post colectivizare), cât și filme documentare despre Alexandru Marghiloman și Revoluția din decembrie 1989.
  • Tot la sediul Muzeului Județean Buzău, poate fi vizitată expoziția „Un cuplu, o epocă, multe cadouri”, realizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, ce reunește 75 de bunuri primite cadou de cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu: tablouri-portret, tapiserii, vase din porțelan, care înfățișează diferite momente din istoria perioadei comuniste, asociate cu chipurile familiei Ceaușescu.

Vă așteptăm la muzeu!

Daniel DRÂMBU
este muzeograf la Muzeul Județean Buzău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare