ActualitateCultură

Pandantiv semilunar din aur din patrimoniul Muzeului Județean, într-o expoziție în Olanda

Un nou proiect expozițional internațional organizat de Muzeul Național de Istorie a României oferă  Muzeului Județean Buzău oportunitatea de a expune piese din patrimoniu. De data aceasta, spune directorul Daniel Costache, este vorba despre  „o piesă bine cunoscută de publicul muzeului nostru, un pandantiv semilunar din aur, datat în sec. I a. Chr., descoperit la Cârlomănești”. Această piesă va face parte din expoziția „Dacia! Regatul aurului și argintului”, care va fi deschisă în perioada 7 iulie 2024 – 26 ianuarie 2025, la Drents Museum, Assen, Țările de Jos. Este o expoziție ce va cuprinde mai mult de 670 de obiecte din metale prețioase.

Pentru această realizare, directorul Muzeului Județean adresează felicitări  colegilor săi  de la Muzeul Național de Istorie al României  „pentru profesionalismul de care au dat dovadă, pentru munca depusă ca această expoziție, ca multe altele de altfel, să reprezinte România cu cinste și onoare în lumea muzeologiei europene!”.

Expoziția  „Dacia! Rijk van goud en zilver” propune o nouă perspectivă asupra culturii și civilizației geto-dacice, care de această dată se concentrează asupra spectaculoasei arte a orfevrăriei și argintăriei geto-dacice, unice în spațiul european.

Cele 673 de bunuri din metale prețioase, făcând parte din peste 50 de tezaure, aflate în colecțiile a 18 muzee din România, sunt expuse într-o scenografie inedită și modernă care pune în valoarea atât istoria milenară a bunurilor arheologice, cât și bogăția culturii și civilizației dacice.

Printre piesele prezentate în cadrul expoziției se regăsesc tezaurele de aur din epoca bronzului și prima epocă a fierului de la Perșinari, Săcuieni, Ostrovul Mare, Răcătău, Sărmășag, Sacoșul Mare, coiful de la Coțofenești, diadema de la Bunești-Averești, piese din tezaurele de la Agighiol, Peretu, Cucuteni-Băiceni, Stâncești, brățările dacice din Sarmizegetusa Regia, tezaurele de argintărie geto-dacică de la Epureni, Sâncrăieni, Lupu, Sângeru de Pădure, Solonețu Nou, București-Herăstrău, Senereuș și Poiana Gorj. Cu această ocazie vor fi prezentate pentru prima dată publicului obiecte provenind din trei tezaure descoperite în ultimii ani în județele Suceava, Bacău și Brașov. Expoziția va fi însoțită de un catalog de de specialitate, cu contribuții din partea mai multor arheologi români.

 

Articole similare