Actualitate

Vitezomanul Mocanu, declarație halucinantă în instanță după ce i s-a reținut permisul de două ori într-o zi pentru viteză

Fostul deputat PMP Adrian Mocanu a pierdut definitiv marți, la Tribunalul Buzău, procesul cu Poliția Rutieră Buzău.

În primă instanță, Jude­cătoria Buzău i-a respins plângerea contravențională împotriva procesului verbal prin care, pe 16 octombrie 2019, lui Adrian Mocanu i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru 30 de zile, după ce, aproape de miezul nopții, a fost surprins de radar conducând mașina cu mai mult de 50 de km/h peste limita legală, pe DN2E85, în localitatea Spătaru.

Decizia Tribunalului Buzău este definitivă. Potri­vit hotărârii primei instanțe, Adrian Mocanu a arătat în plângerea contravențională că ,,nu se face vinovat de cele reținute în procesul verbal, că acest aspect a fost consemnat și la rubrica men­țiuni, și că a respectat întotdeauna regulile de circulație și limitele de viteză impuse pe diverse categorii de drumuri”.

Doar că Adrian Mocanu era în stare de recidivă. În 2018, în Giurgiu, i s-a reținut permisul de conducere după ce mașina sa a fost suprinsă de radar circulând cu o viteză mult prea mare în localitate. A contestat procesul verbal la Judecătoria Giurgiu și astfel și-a recuperat permisul de conducere. A pierdut în primă instanță, iar acum apelul a ajuns la Tribunalul Giurgiu.

Pe 16 octombrie 2019, însă, pe atunci deputat ALDE, Adrian Mocanu a fost prins călcând prea tare pedala de accelerație de două ori la interval de câteva ore. Când a fost tras pe dreapta în Spătaru, Mocanu avea deja permisul suspendat în Ilfov după ce a fost prins circulând cu viteză excesivă în localitate. Polițiștii buzoieni l-au oprit și l-au informat că trebuie să plătească o amendă de 1.305 lei și că i se va reține permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile. La verificările făcute în baza de date, agenții de la Rutieră au constatat că lui Adrian Mocanu îi fusese deja reținut permisul în aceeași zi, tot pentru viteză.

Deputatul a primit dova­dă de circulație pentru 15 zile apoi și-a recuperat din nou permisul după ce a contestat, și la Buzău și în Ilfov, procesele verbale de contravenție.

Dovezile depuse la dosar de Poliția Rutieră din Buzău l-au dezumflat pe Mocanu, care nu a mai răspuns cu întâmpinare după ce i-a fost trimisă copia CD-ului cu filmarea de pe aparatul radar care surprinde mașina sa în primele imagini cu 111 km/h.

Judecătorul a considerat că sancțiunea a fost aplicată legal și i-a respins plângerea contravențională.

,,În ceea ce privește sarcina probei, simpla negare a petentului în sensul că faptele nu corespund adevă­rului nu este suficientă atât timp cât nu aduce probe ori nu invocă împrejurări ­cre­dibile pentru a răsturna prezumția simplă de comitere a faptelor, născută împotriva sa. (…) Referitor  la sancțiunile aplicate, instanța reține că cea principală, cu amenda, a fost stabilită în limitele legale prevăzută de art. 98 alin. 4 din OUG nr. 195/2002 rep. și orientată la limita minimă. În ceea ce privește sancțiunea complementară aplicată este prevăzută de lege, este necesară pentru realizarea ­sco­pului preventiv-educativ al sancțiunii și este proporțio­nală cu gravitatea contravenției, abaterile la regimul legal de viteză constituind, nu de puțin ori, cauza unor evenimente rutiere cu consecințe dramatice”, se precizează în hotărâre.

Marți i-a fost respins apelul la decizia Judecătoriei Buzău.

Mocanu mai are două procese pe rol în faza de apel, la Tribunalul Giurgiu, unde este stabilită pronunțarea pe 4 februarie, și la Tribunalul Ilfov, unde instanța a rămas în pronunțare pentru 11 februarie.

În mai 2019, a pierdut procesul în primă instanță cu IPJ Giurgiu, după ce în mai 2018 polițiștii rutieri giurgiuveni l-au lăsat fără permis pentru trei luni după ce mașina sa a fost surprinsă de radar cu viteză peste limita legală în localitate.

În ultimii ani, Adrian Mocanu a lăsat de trei ori permisul de conducere în custodia polițiștilor de la Rutieră. În 2018, pe 31 mai, în timp ce conducea autoturismul personal marca ­Toyota Land Cruiser, pe DN5, în localitatea Călugăreni, județul Giurgiu, a fost oprit de către un agent de circulație care i-a pus în vedere faptul că a fost surprins circulând pe raza localității cu viteza de 110 km/h, această abatere a sa fiind filmată cu aparatul radar.

Potrivit hotărârii Judecă­toriei Giurgiu, postată pe un portal de specialitate, prin care i-a fost respinsă plângerea contravențională, Mocanu ,,i-a explicat respectivului agent că se afla într-o situație destul de delicată, fiind nevoit să ajungă de urgență cu copilul la spital, acest aspect fiind consemnat de către el la rubrica <mențiuni>, copilul având febră foarte mare, lucru ce o să-l dovedească (…) Tot­odată, menționează faptul că nu a fost de acord cu cele consemnate de către agentul constatator, lucru ce l-a și făcut tot la rubrica <men­țiuni>, în care a precizat și faptul că agentul care i-a întocmit procesul verbal nu este același agent care a constatat presupusa contravenție”.

Totodată, Mocanu a menționat în plângerea contravențională că ,,în situația în care instanța va reține însă o culpă în sarcina sa, solicită instanței să dispună înlocuirea măsurii amenzii cu cea a avertismentului, având în vedere că, în baza art. 5 din OG 2/2001, instanța trebuie să se raporteze, în aprecierea legalității sancțiunii contravenționale aplicate, la gradul de pericol social al faptei săvârșite. Apreciază că fapta reținută prin procesul verbal de contravenție nu a produs urmări de o deosebită gravitate și nu a adus atingere ordinii și valorilor sociale ocrotite prin sancțio­narea contravenției”.

În cauză a formulat întâmpinare și agentul constatator, prin care a solicitat judecarea cauzei și în lipsa sa, respingerea plângerii ca neîntemeiată, menținerea procesului verbal ca temeinic și legal încheiat.

Agentul constatator a anexat la întâmpinare înscrisuri, ,,anume fotografia radar, despre care a mențio­nat că din ea rezultă viteza de 156 km/h cu care a fost ­depis­tat petentul, în timp ce conducea auto (…) în localitatea Călugăreni , jud. Girugiu”, se precizează în hotărârea instanței. Polițistul ar fi menționat suplimentar că Mocanu nu ar fi depus la dosar înscrisuri referitoare la cele menționate în plângerea contravențională, ,,urmărind prin aceasta doar amânarea sau înlăturarea efectului măsurii complementare”.

Explicațiile lui Adrian Mocanu nu l-au convins pe judecătorul de la Judecătoria Giurgiu, iar în data de 29 mai 2019 i-a fost respinsă plângerea contravențională și a fost obligat la plata unor cheltuieli judiciare de 100 lei. Mocanu a atacat cu apel decizia, iar acesta este judecat la Tribunalul Giurgiu.

2 Comentarii

  1. Si acum daca judecatorul a dat dreptate politiei o sa ii retina permisul pe 30 zile, pe 90 zile sau se totalizeaza?

  2. COMENTARIU EDITAT: I s-a terminat benzina,anul asta nu i-a mai iesit nimic combinagiului,poate il trimite instanta la munca!Parazitul asta n-a muncit in viata lui,l-a umplut tac-su de bani (…)

Articole similare