Economic

Vin Sărbătorile, vin… cu carne infestată

După ce săptămâna trecută Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunța retragerea de pe piață a pipotelor de pui din lanțul de magazine Carrefour, deoarece erau infestate cu Salmonella Enteridis, un alt lanț de magazine cu reprezentanța și în Buzău anunță probleme. Este vorba despre magazinele Metro Cash & Carry România, unde au fost descoperite pulpe de pui cu spate infestate cu Salmonella. „Vă informăm că Metro Cash & Carry România a inițiat retragerea de la comercializare și de la clienți a articolului Pulpe superioare cu spate. Motivul rechemării: prezența Salmone­lla Enteritidis. Datele de identificare ale sortimentului sunt: denumire articol – Pulpe pui superioare cu spate, congelate / Producător SUPERDROB SA Cod de bare: 5903368004770 Lot/Data expirare: 11121/ 20.10.2022”, se arată în comunicatul ANSVSA.

Lotul de pulpe de pui cu spate provine tot din Polonia, țară din care au mai fost primite produse infestate cu bacteria Salmonella, iar aproximativ o tonă de carne a fost deja distribuită în 19 magazine din țară. ANSVSA a aplicat și amenzi în valoare de 10.000 lei magazinelor care nu au anunțat la timp autoritățile despre această proble­mă și nici nu au retras de la vânzare întreaga cantitate. Clienții sunt sfătuiți să nu consume pulpele, ci să le returneze în magazinele Metro Cash & Carry Romania SRL până la data de 11.12.2021, urmând să li se restituie contravaloarea acestora.

ANSVSA anunță controale mai dese

Nu numai infestarea cu Salmonella reprezintă o problemă pentru consumatori, ci și antibioticele din produse. Săptămâna trecută, ANSVSA a respins la frontieră 20 de tone de intestine de porc sărate, care proveneau din China și care conțineau de trei ori mai multe anitibiotice decât limita ma­ximă admisă. „Este vorba de 60 de tone de mațe care au ajuns în Constanța, 40 de tone aveau un conținut de antibiotic în limitele permise, iar 20 de tone înregistrau o depășire de trei ori peste limită. Aceste 20 de tone de mațe puteau ajunge în nu știu câte mii de tone de cârnați pe masa a milioane de români”, a precizat vicepreședintele ANSVSA, Mihai Ponea, pentru Agerpres.

Porcii de la care proveneau intestinele au fost tratați cu chloramfenicol, un antibiotic extrem de puternic și cu efecte letale asupra oamenilor, în unele cazuri. Animalele au fost sacrificate în Spania, dar intestinele au fost trimise în China pentru curățare și sărare. „Ultimul raport de anul acesta făcut de Organizația Mondială a Sănătății arată 30.000 de morți din cauza prezenței antibioticelor în alimente. Chloramfenicolul este un antibiotic extrem de puternic, cu un spectru foarte larg, fiind introdus în hrana animalelor”, a mai spus Mihai Ponea, citat de aceeași sursă. Cantitatea de intestine nu a intrat pe piața românească, urmând fie să fie distrusă, fie returnată furnizorului.

Și cazurile tot mai dese de trichineloză la om din ultimii ani i-au determinat pe inspectorii ANSVSA să intensifice controalele din preajma sărbătorilor. Deoarece carnea de porc este „vedeta” mesei de Crăciun, care stă la baza numeroaselor preparate tradiționale românești, inspectorii vor să se asigure că oamenii vor cumpăra carne care a fost testată în prealabil. Aceștia recomandă achiziționarea cărnii doar din locuri autorizate, care au efectuat înainte controalele sanitar-ve­terinare necesare. „În această perioadă, unii români pot cădea în capcană cumpărând carne de porc care nu este controlată sanitar-veterinar, pe motiv că achiziționează carne cu gust, carne românească, dar care poate fi contaminată cu parazitul trichinella spiralis și este o îngrijorare. Vom face informări cu riscurile consumului de carne din zonele neautorizate, vom da instrucțiuni cu ceea ce înseamnă trichineloza și unde se recoltează probe. O să facem afișe pentru informarea consumatorilor”, a declarat vicepreședintele ANSVSA.

Începând cu 1 decembrie, medicii veterinari vor asigura permanența pentru oamenii care doresc să testeze carnea de porc provenită de la animalele sacrificate în gospodăriile proprii, iar ANSVSA anunță că aceste analize vor putea fi efectuate pentru suma modică de 25 de lei. „Vom colinda din județ în județ ca să ne asigurăm că românii au unde merge cu carnea și sâmbăta și duminica, pentru a face probele după ce își taie porcul și, astfel, să avem toate locurile din România acoperite. Știm că sacrificările sunt la sfârșit de săptămână și dacă oamenii nu găsesc unde să își facă analiza nu așteaptă și consumă carnea fără să fi efectuat examenul trichineloscopic. În ultimii ani au apărut cazuri de trichinella la om, iar aceasta boală este o povară pentru un adult pe o perioadă îndelungată, iar la un copil sau un bătrân poate duce chiar și la moarte”, mai precizează reprezentantul ANSVSA, conform aceleași surse.

Probabil că buzoienii vor cumpăra cea mai mare parte a cărnii, dat fiind că județul s-a luptat în vară cu episoade agresive de pestă porcină, care au dus la sa­crificarea a mii de animale. Numeroasele focare depistate la fermele din Buzău   i-au determinat pe re­prezentanții Direcției Sanitar      Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău să ia măsuri, iar 8.300 de porci de la o fermă din Glodeanu Siliștea au fost sacrificați. Alți 1.144 de porci de la o fermă din localitatea Stâlpu și 2.563 din localitatea Cilibia au avut aceeași soartă. Totodată, pe site-ul instituției există și o avertizare publică, prin care oamenii sunt îndemnați să contacteze autoritățile la cel mai mic semn de boală al animalelor și să nu încerce să scape singuri de ele, prin diverse moduri, acest lucru fiind sancționabil contravențional sau penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare