Economic

Vin despăgubirile pentru secetă

După ce au așteptat un an de zile, fermierii vor primi despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară. Reprezentanții Ministerului Agriculturii au precizat că la finalul acestei săptămâni va fi pe masa Guvernului un act normativ care privește despăgubirile de secetă pentru culturile de primăvară din anul trecut. Fondurile sunt alocate pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, soia și mazăre. Mai mult, suma care urmează să fie repartizată fermierilor este prevăzută în buget.

Seceta prelungită din anul trecut a diminuat sever producția de cereale de la nivelul județului Buzău. În ceea ce privește sumele pe care le vor primi fermierii, valoarea maximă va fi de 1.000 de lei pe hectar, pentru culturile afectate în proporție de 100 la sută. Apoi, suma va scădea, iar formula de calcul rămâne aceeași care a fost implementată pentru despăgubirile la culturile de toamnă.

Peste 2.000 de fermieri se află în această situație, potrivit informațiilor transmise de directorul Direcției pentru Agricultura Județeană Buzău, Cosmin Florea. În jur de 45.000 de hectare au fost afectate de lipsa precipitațiilor în acest an, mai transmite acesta.

Suprafețele afectate de secetă în 2022 se ridică la aproximativ un milion de hectare, conform datelor MADR: aproximativ 700.000 de hectare de porumb, 300.000 de hectare de floarea soarelui și circa 50.000 de hectare de soia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker