Economic

Vin bani pentru stații de încărcare a mașinilor electrice

Buzăul, cu 17 stații în prezent, este la jumătatea clasamentului național

Mașinile electrice devin din ce în ce mai apreciate de români, piața auto înre­gistrând un număr de 874 de mașini electrice înmatriculate în România în primele șase luni ale acestui an, o creștere cu 45 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Și în Uniunea Europeană vânzările de mașini electrice și-au luat avânt și au înregistrat o creștere de 130 la sută,  conform datelor publicate de  Asociația Producătorilor de Automobile din Europa (ACEA). Astfel, numărul vehiculelor a ajuns la 356.469, față de 155.276, câte au fost înregistrate anul trecut.

O veste bună și în ceea ce privește reducerea emi­siilor de dioxid de carbon din atmosferă, unde datele provizorii arată o scădere cu 12 la sută în anul 2020, față de 2019. „Mai exact, datele monitorizate de oficialii de la Bruxelles la începutul acestei veri arată că emisiile medii de dioxid de carbon ale mașinilor noi înmatriculate în Uniunea Europeană, Islanda, Norve­gia și Marea Britanie în 2020 au scăzut cu 12 la sută față de 2019. Este de departe cea mai mare scădere anuală a emisiilor de când au început să fie aplicate standardele privind emisiile de dioxid de carbon în 2010. Aceasta coincide cu introducerea treptată a standardelor mai stricte privind emisiile de dioxid de carbon pentru autotu­risme începând cu 1 ianuarie 2020”, potrivit Asociației Energia Inteligentă (AEI).

Una dintre problemele cu care se confruntă ­po­sesorii de mașini electrice este reprezentată de lipsa stațiilor de încărcare atât la nivel european, cât și na­țional. Aproximativ 70 la sută dintre stațiile de încărcare din Europa se află în Olanda, Franța și Germania. Astfel, „în Olanda există 66.665 de stații, la o populație de puțin peste 17 milioane de locuitori, în 2019, potrivit Eurostat, în Franța, 45.751 și în Germania, 44.538. Uitân­du-ne pe aceste cifre, putem spune că România se află undeva foarte departe. Piața locală numără 782 de locații publice de încărcare pentru vehicule electrice, cele mai multe aflându-se în județe cu putere economică ridicată, precum București-Ilfov, Timiș sau Cluj, arată o ­ana­liză a Asociației Ener­gia Inteligentă. În intervalul august 2020 – aprilie 2021, numărul de locații pu­blice de încărcare pentru vehicule electrice la nivel național a crescut cu 44 la sută, de la 542, la 782”, conform ziare.com.

Unul dintre motivele pentru care românii se îndreaptă către mașinile electrice l-ar putea reprezenta și noile legi care reglementează emisiile de noxe, dar și avantajele fiscale ce vin odată cu această alegere. Varietatea în ceea ce privește vehiculele electrice este deocamdată ­li­mitată, dar, odată cu ­hi­bridizarea multor modele, se așteaptă ca tendința de creștere să se accentueze. „Cadrul de reglementare din România oferă unele dintre cele mai generoase subvenții la nivel global pentru cei ce achizi­ționează vehicule electrice. Programul Rabla Plus oferă o subvenție de 9.000 euro din prețul final de achiziție pentru vehiculele EV (n.r., pur electrice) și 4.000 Euro pentru vehiculele PHEV (n.r., hibrid plug-in)”, conform economica.net.

La nivel național, în ceea ce privește numărul stațiilor de încărcare, ­Ca­pi­tala este pe primul loc, cu 158 de locații, urmată apoi de Timiș (53), Ilfov (42), Cluj (41) și Constanța (40). „Cele mai puține locații de încărcare a vehiculelor electrice sunt în Sălaj, unde găsim o singură astfel de locație, în Ialomița, Giurgiu și Brăila, cu câte trei, și Teleorman, cu doar patru stații de încărcare a vehiculelor electrice”, conform AEI. Buzăul numără 17 astfel de stații în tot județul, aflându-se la jumătatea clasamentului.

Supermarketurile conduc în ceea ce privește locațiile de amplasare ale acestor stații, cu un număr 143, urmate apoi de retaileri (125) și locații publice (101). Astfel de stații pot fi găsite și în spațiile hotelurilor (97), la companii private (81), în benzinării (73), la restaurante (25), service-uri auto (7) sau în spații personale (19).

• Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, joi, că vor fi amplasate 18.000 de stații de încărcare a vehiculelor electrice în urmă­torii patru-cinci ani, din banii de la Administrația Fondului pentru Me­diu (AFM) și din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astfel, AFM ar urma să lanseze în cel mult două săptămâni programul prin care administrațiile locale să acceseze fondurile respective.

„Programul pentru sta­țiile de încărcare va fi lansat în maximum două săptămâni. Am aprobat ghidul și, ­pro­babil, va fi publicat săptă­mâna aceasta sau cea viitoare în Monitorul Oficial. Trebuie să construim această infrastructură de încărcare care în vestul Europei este bine pusă la punct. Vom finanța peste 2.000 de stații de încărcare pentru unitățile administrativ-teritoriale, mai vine și PNRR cu peste 15.000 de stații și în patru-cinci ani vom ajunge la 18.000 de stații de încărcare în România din aceste fonduri”, a spus ministrul, potrivit Digi24.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker