Actualitate

Vin bani de la Uniunea Europeană pentru împăduriri. Care este situația Buzăului

Comisia Europeană a aprobat, luni, o schemă de ajutorare a României în valoare de 500 de milioane de euro, pusă la dispoziţie prin intermediul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă (MRR) pentru a sprijini dezvoltarea de noi suprafeţe împădurite, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

„Schema în valoare de 500 de milioane de euro aprobată luni va permite României să creeze noi suprafeţe împădurite. Aceste păduri vor contribui la prevenirea eroziunii şi a inundaţiilor, la curăţarea aerului şi la combaterea schimbărilor climatice. Măsura va contribui nu numai la obiectivele Pactului verde al UE, ci va sprijini, totodată, dezvoltarea economică a zonelor rurale din România”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei, conform agerpres.ro.

Schema se va desfășura până la data de 30 iunie 2026, fiind axată pe sprijinirea proprietarilor de terenuri agricole adecvate pentru împădurire, în vederea creării de noi suprafeţe împădurite, ceea ce va avea un impact climatic pozitiv pe termen lung. Astfel, proprietarii publici şi privaţi de terenuri agricole, inclusiv municipalităţile, precum şi asociaţiile acestora, vor primi sprijin sub forma unor granturi directe. Pentru a beneficia de ajutor, proprietarii de terenuri agricole trebuie să creeze trupuri de pădure de cel puţin 0,5 ha sau cordoane forestiere cu o suprafaţă de cel puţin 0,1 ha.

În plus, beneficiarii trebuie să se asigure că terenul pe care sunt plantate trupurile de pădure sau cordoanele forestiere este adecvat pentru împădurire. În sfârşit, împădurirea trebuie realizată în conformitate cu un plan de proiect aprobat de Garda Forestieră din România, în care sunt detaliate speciile de arbori şi arbuşti care urmează să fie plantaţi, precum şi densitatea plantaţiilor.

Bilanțul Romsilva al plantărilor din această primăvară

În această primăvară, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a plantat 19,4 milioane de puieți forestieri și a regenerat, în campania de împăduriri de primăvară, 11.240 hectare fond forestier de stat, din care 7.537 hectare prin regenerări naturale și 3.703 hectare prin regenerări artificiale, respectiv lucrări de împăduriri, inclusiv 90 de hectare perdele forestiere de-a lungul autostrăzii A2.

De asemenea, au fost realizate completări pe 1.515 hectare și lucrări de refaceri a plantațiilor afectate de calamități pe alte 178 hectare. Față de programul inițial al campaniei de împăduriri de primăvară, la finalul acesteia se înregistrează un plus de 586 hectare regenerate prin lucrări de împăduriri și 410 hectare regenerate natural, programul campaniei de împăduriri de primăvară fiind depășit cu 10,9 la sută.

Programul de regenerare a pădurilor de stat administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pe tot anul 2022, în cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă, prevedea lucrări de regenerare pe 14.057 hectare, din care 9.354 hectare prin regenerări naturale și 4.703 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind alocat un buget total de 220,4 milioane lei.

Buzăul, sub media UE a suprafețelor împădurite

Campania de împădurire din județul Buzău a debutat mai târziu anul acesta, deoarece temperaturile scăzute de la începutul lunii martie au împiedicat demararea acțiunilor. Direcția Silvică Buzău își propusese să planteze puieți pe o suprafață de 16 hectare, aparținând ocoalelor silvice aflate în subordinea instituției. În paralel, au fost derulate și campanii de ecologizare a pădurilor, întreprinse alături de elevii mai multor școli din Buzău, care au participat și la acțiuni de împădurire în aceste zone.

Cu toate acestea, în timp ce pe de o parte se încearcă reîmpădurirea zonelor, pe de alta, Garda Forestieră Focșani, structura teritorială de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură și de vânătoare, având competenţă în județele Vrancea, Buzău, Brăila, Tulcea, Galați și Vaslui, a dat amenzi usturătoare în luna martie pentru tăierile ilegale de arbori din pădurile buzoiene. Împreună cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, comisarii Gărzii Forestiere Focșani au constatat tăierea fără drept și furtul a 410 arbori. Pe lângă valoarea mare a prejudiciului, estimat la 173.487,67 lei, polițiștii buzoieni au deschis și un dosar de cercetare penală, în vederea stabilirii vinovaților de săvârșirea acestor fapte.

Mai mult de jumătate din județele țării noastre au o suprafață împădurită sub media Uniunii Europene, de 39 la sută, și sub obiectivul Programului Natura 2000, de 40 la sută, conform datelor Institutului Național de Statistică. Buzăul atingea, în anul 2020, un procent de 25 la sută suprafețe împădurite, departe de media UE.

Sudul țării suferă de un deficit forestier, iar acesta este unul dintre principalele motive care transformă România în unul dintre statele Uniunii Europene grav afectate de procesul de deşertificare. Cele mai lovite zone de acest fenomen sunt sudul Câmpiei Române, Dobrogea şi sudul Moldovei, corespunzătoare județelor Vaslui, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt și Dolj. Și județele Timiș și Botoșani se luptă cu deficit forestier, înregistrând 12, respectiv, 11 la sută suprafețe împădurite, conform acelorași statistici INS.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker