Actualitate

Romașcanu, după Festivalul „Benone Sinulescu”: „Felicitări primarului Toma pentru tot ceea ce face pentru cultura buzoiană”

Festivalul Național Concurs de Muzică Populară „Benone Sinulescu”, unul dintre cele mai importante evenimente de folclor din România, ajuns la cea de-a patra ediție, a avut loc în zilele de 18 și 19 iunie, pe scena Târgului Drăgaica, Buzău.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Buzău, prin Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, și a fost un adevărat elogiu adus regretatului artist Benone Sinulescu, simbol al muzicii populare românești, care s-a stins din viață în luna noiembrie a anului trecut. Marele artist a lăsat în urma sa o colecție veritabilă de cântece populare de referință, pentru care milioane de români l-au iubit, l-au ascultat și l-au admirat. Dintre acestea amintim melodii precum „Radu mamii, Radule”, „Un bujor și-o garofiță”, „Măi Buzău, râu înspumat”, dar și cântecul de referință „Cât e Siriul de mare”. Cariera sa muzicală a fost apreciată, de asemenea, pentru colaborările muzicale de succes pe care le-a avut de-a lungul timpului cu numeroși artiști precum Irina Loghin sau trupa etno Ro-mania.

În luna mai 2017, Primăria Municipiului Buzău l-a desemnat pe cunoscutul interpret de muzică populară, la împlinirea vârstei de 80 de ani, „Omul anului-2017”. Tot în 2017, a avut loc prima ediţie a Festivalului Concurs de Muzică Populară „Benone Sinulescu”, care s-a desfășurat în zilele de 27 şi 28  mai, în Piaţa Dacia din Buzău.

Pe parcursul celor de două zile dedicate Festivalului Național Concurs de Muzică Populară „Benone Sinulescu” din acest an, pe scena Drăgaica au urcat unii dintre cei mai iubiți artiști ai scenei muzicii populare românești care au avut misiunea de a oferi bucurie și de a crea atmosfera specifică celor mai frumoase petreceri tradiționale românești. Astfel, în prima zi a festivalului progamul a cuprins recitaluri ale artiștilor Ziana Birdeanu, Ilie Caraș, Emilia Dorobanțu, Fuego (Paul Surugiu), Laura Lavric, Nemuritorii, Radu Ciordaș, Nicolae Datcu, Traian și Valeria Ilea. Programul din cea de-a doua zi a conținut momente artistice de excepție susțiunute de Ansamblul etnofolcloric Plăieșii, Adriana Stuparu, Raluca Diaconu, Adrian Naidin, Angela Buciu, Maria Iliuț, Rodica Anghelescu, Maria Mădălina Lupu, Gheorghe Zamfir și Orchestra Metropolitană București condusă de dirijorul buzoian Daniel Jinga. De asemenea, cu un repertoriu de 25 suite coregrafice, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” care şi-a confirmat valoarea atât la nivel național cât și internațional pe parcursul celor peste 60 de ani de la înființare, și-a făcut simțită prezența pe scena Festivalului Național Concurs de Muzică Populară „Benone Sinulescu” prin momente speciale de dans tradițional românesc.

Festivalul din Drăgaică desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute i-a dat ocazia ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, să rememoreze câteva clipe trăite alături de marele solist buzoian de muzică populară: „Zilele trecute, la Buzău, s-a desfășurat primul festival «Benone Sinulescu» fără nea Beni… Am amintirea foto a primei ediții, cu Maestrul pe scenă, o mare bucurie de suflet! Este o sărbătoare a folclorului ce se desfășoară anual (mai puțin în pandemie…) o dată cu celebra Drăgaică a Buzăului”, a scris Romașcanu pe Facebook.

De asemenea, ministrul Culturii îl felicită pe primarul Constantin Toma pentru realizările din domeniul cultural: „Pentru că Benone Sinulescu a crescut talente toată viața, și festivalul aduce pe scenă și premiază copii talentați din toată țara! Felicitări primarului Constantin Toma și echipei pentru tot ceea ce fac pentru cultura buzoiană!”, a mai scris ministrul Lucian Romașcanu pe pagina sa oficială de Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker