Economic

Vietăți folositoare în grădină, pe care nu ar trebui să le îndepărtezi!

În momentul în care te hotărăști să te muți la curte și optezi și pentru o grădină de legume și fructe, trebui să te gândești și la dăunători. Cum vei scăpa de aceștia astfel încât munca ta să nu fie în zadar? O soluție ar fi aplicarea insecticidelor și a altor produse fitosanitare, însă dacă îți dorești o metodă eficientă și care nu te costă nimic, aceasta ar fi să nu mai alungi vietățile din grădină. Ne referim la arici, lilieci, cârtițe, șopârle, șerpi, râme, broscuțe și multe altele. Toate sunt foarte utile, așa că în cele ce urmează o să îți spunem de ce este bine să le păstrezi aproape, în grădina ta!

1. Ariciul

Ariciul nu este doar un animăluț adorabil, ci și extrem de folositor în grădină. Se spune că aricii apar în momentul în care ecosistemul este stabil, așa că prezența lor semnifică doar bucurie. Aricii sunt prezențe foarte discrete, nocture, pe care este posibil nici să nu îi vezi, dacă nu stai în curte noaptea. Aricii se hrănesc cu insecte dăunătoare, astfel încât le poți mulțumi pentru că au grijă de grădina ta de legume.

2. Liliecii

 Știm că multe persoane sunt speriate de lilieci din cauza miturilor țesute în jurul acestor vietăți, însă trebuie să știi că prezența lor în grădină este benefică. Sunt animale nocturne și sunt considerate unele dintre cele mai utile mamifere mici pe care le poți ține în jurul casei. Hrana liliecilor este compusă din viermi, gândaci și alte insecte dăunătoare ce îți pot afecta mica grădină de fructe și legume.

3. Cârtițe

 Dintre toate vietățile pe care le poți observa în grădina ta, cârtițele sunt cele pe care probabil le vei remarca, din cauza mușuroaielor. Înainte de a apela la soluții extreme, trebuie să știi că aceste mici mamifere sunt protejate prin lege și le poți doar reloca. Trebuie să știi că aceste vietăți aduc numai beneficii grădinii tale, deoarece săpând galerii, afână pământul și te scutește de această treabă. Dacă nu vrei să mai iasă la suprafață și să îți strice aspectul grădinii, poți instala plase speciale. Cârtițele mai sunt utile și pentru că se hrănesc cu omizi, larve, viermi și alți dăunători. Totuși, dacă nu poți monta plase deoarece grădina este deja amenajată și nu dorești să sapi și să relochezi temporar plantele, poți alege capcane cartite de pe fitomag.ro si poti reloca aceste vietăți pe un teren din apropiere.

 4. Șopârle

Dacă îți este teamă de ele, ar trebui să găsești o soluție pentru a vă împrieteni, deoarece sunt foarte utile în grădină. Meniul lor este format din viermi, omizi, melci, gândaci, astfel încât te vor scuti de aplicarea insecticidelor sau îți vor permite să faci mai puține tratamente fitosanitare.

5. Păsări

 Nu în ultimul rând, trebuie să menționăm și păsările: rândunici, măcăleandrii, vrăbii și alte păsări care consumă insecte sunt bine venite în curtea oricui. Pentru a le atrage, montează temporar hrănitor speciale, pe timpul toamnei și al iernii, iar păsările se vor învăța cu locul. Primăvara și vara îndepărtează-le și vei observa cum vor continua să vină și să consume insecte.

Sperăm ca aceste informații să te determine să vezi cu ochi mai buni vietățile din grădina ta și să înveți să conviețuiești cu ele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker