Actualitate

Ce spune liderul sindicaliștilor din Poliția buzoiană, Vasile Bița, despre „Caravana Europeană a Dreptății Sociale” București-Bruxelles

„Romanian workers stage 2.000 km protest against low pay” (Muncitorii români parcurg 2.000 de kilometri ca să protesteze împotriva salariilor mici, n.r.), titrează postul de televiziune Euronews. Acesta este doar unul din articolele din presa internațională care au relatat, zilele acestea, des­pre protestul sindica­liștilor din România de pe ruta București – Bruxelles, față de salariile mici și condițiile de muncă ce îi obligă pe români la călătorii similare, dar pentru a găsi un loc mun­că decent în străinătate.

Protestul, denumit „Cara­vana Europeană a Dreptății Sociale”, este susținut din reprezentanți ai Confe­derației „Cartel Alfa”, din care fac parte și lideri ai Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Caravana  a pornit, vineri, 2 iulie, oprindu-se la Budapesta, Viena, München și în ­Lu­xemburg, pentru a organiza proteste în fața ambasadelor României, cu sprijinul sindicatelor din orașele respective. Din caravană fac parte și președinții Birourilor teritoriale SNPPC din IPJ Ialomița, Victor Tila, IPJ Buzău, Vasile Bița, Frontiera Timișoara, Viorel  Popa, și de vicepreședintele de la Poliția de Frontieră Maramureș, Ilie Ovi­diu Găș­părel.

„Am organizat o <Carava­nă europeană a dreptății sociale> împreună cu Cartel Alfa. S-a plecat de la Arad. Prima zi am protestat în Budapesta și la Viena, în data de 2 iulie. Pe data de 3 iulie am protestat în Germania, la München, pe 4 iulie am protestat la Luxemburg, la Ambasada României. De două zile suntem la Bruxelles. Luni am fost la Comisia Europeană, marți am avut întâlnire cu colegii noștri sindicaliști. Miercuri am ajuns la Strasbourg. Avem întâlniri cu parlamentarii. Nu numai de-ai noștri, ci mai mult din alte țări. Noi vrem să atragem atenția asupra faptului că este blocat și dialogul social și nu se aplică directiva Uniunii Europene privind salariul. Noi dorim ca măcar treptat să fie aplicat. Nu mai zicem de ­pro­blemele noastre din Poliție, pentru că la noi cea mai mare problemă este deficitul de personal, faptul că nu avem dotări corespun­zătoare; dar cea mai gravă problemă este subfinanțarea, pentru că dacă nu avem bani, nu avem dotări și nu avem nici oameni. Dacă nu ar fi acele sporuri, și în Poliție am găsi polițiști care n-au salariul de bază nici măcar la nivelul ­sala­riului minim, dar acolo intervin acele artificii ale Ministerului prin care sporurile sunt băgate în salariul de bază și astfel ajung la 2.000 de lei,  iar salariul minim brut este de aproape 2.200 lei”, a explicat liderul sindical buzoian Vasile Bița.

De ce cred sindicaliștii că vor primi sprijin din partea europarlamentarilor

Sindicaliștii români, reprezentați de o delegație formată din 13 membri, care a pornit către ­Bru­xelles, susțin atât directiva Uniunii Europene privind salariul minim european, cât și revenirea la sistemul negocierilor colective sindicate-patronate. Aceasta pentru că distrugerea sistemului de negocieri colective în România a determinat un puternic dezechilibru al sistemului de salarizare, cu concentrarea salariilor în partea de jos, unde o treime din lucrătorii români sunt plătiți la ni­velul salariului minim, iar peste 50% au salarii sub 1.700 lei, nivel care nu poate asigura o viață decentă și, implicit, demnitatea lucră­torului. Absența unei astfel de măsuri duce la migrarea masivă a forței de muncă din România, lucru care stârnește îngrijorare.

„Acum avem peste 4,4 milioane de cetățeni care au părăsit țara și dacă lucrurile nu se vor schimba în următorii doi ani, am putea ajunge până la șapte sau opt milioane de cetățeni români care vor pleca, pentru că nu își găsesc de lucru, și,  în același timp, pentru că munca pe care o găsesc în România este inaccep­tabilă și la  un nivel foarte scăzut de salarizare”, a declarat, pentru Euronews, secretarul general al Confederației Sindicale Europene, Luca Visentini.

Liderul buzoian al Cartel Alfa, Vasile Minică, spune că delegația a ajuns la Bruxelles și că sindicaliștii au avut întâlniri pe domeniul social  la Comisia Europeană, unde au înaintat o serie de documente. Într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Confederația sindicală Cartel Alfa informează că legislația muncii aprobată de Guvernul României în 2011 a creat mari ­pro­bleme pe piața muncii din țara noastră și a îngrădit drepturile lucrătorilor. Noua legislație, spun ei, a eliminat negocierea colectivă la nivel sectorial și național, făcând, în același timp, ca negocierea colectivă la nivel de companie să fie extrem de dificilă. Cum, în momentul de față, sindicaliștii au convingerea că dialogul social „este mimat” de guvernanți – întrucât, după luni de zile de proteste în țară, cererile lor au rămas fără răspuns -, singura soluție cu șanse de reușită a fost considerată aceea a unui protest cu vizibilitate europeană.

„Noi vrem să sesizăm pentru că, deși protestăm de jumătate de an, n-au făcut absolut nimic. Nici măcar un pas. Mimează dialogul social. Chiar și marți am înțeles a fost la minister un așa-zis dialog, dar ei zic <da> și nu se întâmplă apoi nimic”, a declarat liderul buzoian al sindicatului polițiștilor Vasile Bița. Potrivit președintelui Confederației Naționale a Sindicatelor „Cartel Alfa”, Bogdan Iuliu Hossu, care conduce delegația, România are unul dintre cele mai mici salarii medii din UE, la doar 460 euro pe lună.

Sindicaliștii protestatari  susțin că au primit semnale pozitive

Sindicaliștii protestatari au făcut apel, prin intermediul caravanei, și la sprijinul sindicatelor și al oamenilor politici. Semnalele primite sunt bune, spun ei, dar nu sunt atât de optimiști încât să spere la rezultate imediate.

„Semnalele sunt pozitive, cel puțin din afară. Și ambasadorii ne dau dreptate, dar ei nu pot schimba ceva. Am avut întâlnire cu liderii celui mai mare sindicat din Belgia, aproape 1.500 de membri. La ei sunt trei confederații care au peste 5.000.000 de angajați. Spuneau că la ei inclusiv Poliția are drept de grevă în situația în care nu se respectă drepturile. Sindicatele omoloage din afară ne-au susținut la fiecare protest, au fost alături de noi în fiecare țară. Soluția stă însă în oamenii politici.

Este greu să obținem rapid ceva, dar ne facem datoria. La Strasbourg ne vom întâlni cu europarlamentari socialiști, populari, din grupul liberalilor. Cei de dreapta nu vor avea aceleași idei ca și noi, dar ne așteptăm ca cei de la stânga și de la centru să fie de acord și să ne ajute în demersul nostru. Miercuri a fost ultima întâlnire și vom avea și o concluzie generală despre ce am realizat în aceste zile. Am făcut în ­cinci zile peste 2.400 kilometri”, a declarat liderul SNPPC Buzău, Vasile Bița.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker