Actualitate

VIDEO | Un cavaler cu sabie și cal s-a pus de-a curmezișul pe A7

Primul lot al Autostrăzii Ploiești-Buzău a adus o descoperire arheologică excepțională. Săptămâna trecută, în urma săpăturilor, a fost descoperit un mormânt princiar ce aparține unui războinic de la începutul secolului migrațiilor.

În etapa realizării studiului de fezabilitate pentru autostradă au fost descoperite patru situri arheologice. Pentru că la vremea respectivă nu avuseseră loc toate exproprierile, cercetările arheologice au continuat după începerea lucrărilor, când au fost identificate alte patru situri. În unul dintre ele s-a găsit mormântul de războinic pe care specialiștii îl consideră o descoperire extraordinară.

„Este un mormânt princiar datat în perioada secolelor IV-V, cu mai bine de 100 de obiecte de aur sau placate cu aur. Este mormântul unui călăreț, printre altele avea și o sabie lungă, aurită, un pumnal decorat cu aur. La picioare avea un cazan de bronz. S-a descoperit și tolba cu săgeți. Pe față avea aplicat ceea ce ar putea fi o mască de aur, ce s-a păstrat din ea”, a declarat dr. Silviu Ene, responsabil științific al Institutului „Vasile Pârvan” din București.

În mormânt a fost descoperit și calul războinicului, arme, dar și podoabe. În total sunt peste 120 de piese, cele mai multe din aur.

„Nu este singura descoperire importantă în cadrul proiectelor de infrastructură, dar cred că va deveni una dintre cele mai importante. Este o descoperire de excepție. Este un om de vază, îngropat cu toate semnele sociale pe care le avea în momentul  în care a fost îngropat. Sunt peste 120 de piese din diverse materiale, obiecte de aur sau îmbrăcate în aur, încrustate cu pietre prețioase. Unele piese știm să le încadrăm în epocă,  altele reprezintă descoperiri unicat până în momentul de față. Oricum, cercetarea e abia la început”, a explicat dr. Radu Băjenaru, directorul adjunct al Institutului „Vasile Pârvan”.

Specialiștii de la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” au prelevat într-o singură zi toate piesele. Vremea a fost ploioasă, așa că specialiștii au lucrat noaptea, la lumina lanternelor pentru a ridica mare parte din piese. Unele urmează să fie readuse la forma aproape inițială, prin proceduri de laborator.

„Cercetarea s-a desfășurat în niște condiții foarte grele, mai ales pentru că a fost o perioadă ploioasă. Din momentul în care am descoperit primul obiect de aur ne-am dat seama că nu putem să lăsăm piesele descoperite în situ pe perioada nopții, așa că am luat hotărârea să terminăm cercetarea în aceeași zi. Am săpat până târziu în noapte, la lumina lămpașelor, ca să putem să le ridicăm în aceeași zi”, a mai spus Silviu Ene.

Cel mai important aspect este însă acela că această descoperire nu va afecta termenele de construire a autostrăzii. Inventarul funerar, precum și osemintele au fost colectate cu o deosebită atenție și, în acest moment, se află la laboratorul institutului pentru a fi curățate, conservate în condiții proprii și restaurate, urmând a fi expuse publicului în viitorul apropiat, a transmis Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Contractul pentru execuția primului lot al Autostrăzii Moldovei Ploiești – Pașcani (în total 13 loturi) a fost semnat în iunie cu firma Pizzarotti din Italia. Lotul Ploiești – Mizil are 21 de kilometri și o durată de execuție de 20 de luni. Subcontractorii IBB și Retter au preluat de la constructor primii 14 kilometri, după cum OPINIA explicat AICI.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker