Economic

Cel mai scump Crăciun din ultimii 20 de ani

Masa de Crăciun va costa simțitor mai mult în acest an, potrivit ultimelor statistici. România se confruntă cu cele mai mari prețuri din ultimii 20 de ani. Prețurile alimentelor au crescut peste tot, cu mult peste rata inflației. La acestea se adaugă provocarea de a găsi tot ce trebuie pentru o masă tradițională. Spre exemplu, preţul cărnii de porc a crescut considerabil și din cauza pestei porcine. În plus, producătorii se plâng şi de scumpirile la energie.

Impactul asupra prețurilor la alimente este resimțit de toate familiie, iar studiile demonstrează că această scumpire va afecta și masa de Crăciun a românilor. Pesta porcină a afectat multe ferme din România. Și în județul Buzău, mulți fermieri au fost nevoiți să își sacrifice animalele din cauza virusului nemilos. Așa se face că în 2022 prețul cărnii a crescut semnificativ. De exemplu, dacă în anul 2021 pentru un kilogram de carne de porc buzoienii scoteau din buzunare 20-24 de lei, anul acesta prețul ajunge cu ușurință la 30 de lei, iar ceafa de porc depășește 30 de lei, ajungând, în unele cazuri, și la 40 de lei.

Șoriciul, o delicatesă

Șoriciul a devenit o adevărată delicatesă în acest an, spun specialiștii. În medie, 90 de lei costă un kilogram de șorici, iar comercianții nu mai fac față. Fiert domol în condimente, opărit ori prăjit, șoriciul de porc este foarte iubit de români. Și slănina, care era partea ieftină a porcului, a ajuns o delicatesă, la fel și jumările. Și asta pentru că în ultima vreme e tot mai greu de găsit. Pe de o parte, în Europa sunt probleme cu stocurile. În plus și fermierii noștri s-au orientat mai mult spre porcii de carne, care nu au un strat gros de grăsime, așa cum ne-am obișnuit.

Cozonacul, nelipsit de pe masa de Crăciun

Sărbătorile se apropie cu pași repezi și este binecunoscut faptul că, atât de Crăciun, cât și de Revelion, cozonacul este pe masa oricui, fiind un simbol în tradițiile românești. Anul acesta, Crăciunul va fi mult mai sărăcăcios decât în alți ani, fiind creşteri mari chiar și la produsele cele mai căutate pentru a pregăti masa de Sărbători. Un cozonar Boromir în Carrefour variază de la 22 de lei la 28 de lei, în timp ce în Kaufland prețul este 22 de lei.

Un alt produs care s-a scumpit foarte mult este laptele. Dacă anul trecut un litru de lapte ajungea la prețul de 6-7 lei, anul acesta laptele ajunge să coste chiar și 9 sau 10 lei. Uleiul, de asemenea, s-a scumpit foarte mult. De la 8-9 lei anul trecut, anul acesta, ajungem să dăm chiar și 12 lei pentru o sticlă de ulei.

Potrivit unui studiu, bugetul mediu alocat sărbătorilor din 2022 se ridică anul acesta la 1.090 de lei, în creștere cu 7 la sută față de anul trecut. Însă doar 25,4 la sută dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8 la sută dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6 la sută își vor menține bugetul constant.

Ce spune ministrul Daea despre creșterea prețurilor

„Eu nu am văzut aceste preţuri până acum, pe care le spun oamenii. Eu nu pun la îndoială ce spun oamenii, dar am văzut şi în ţară, am văzut şi în Bucureşti, preţuri de 10, de 18 şi de 19 lei, nu am văzut preţuri de 40 de lei. Sigur, ca să aibă un asemenea preţ, poate fi un produs de foarte bună calitate, care se consumă în cantităţi mici. Sigur că există o scumpire, nu vreau să fiu cel care nu vede realitatea. O văd, dar o văd în integralitatea ei. Se antrenează, în curentul acesta al scumpirii, oamenii care vor să câștige ușor și repede, crescând artificial preţul. Spun că artificial, întrucât nu sunt motive obiective să crească prețurile, în condiţiile în care se remarcă o stabilizare privind energia, dar şi o scădere a preţului carburanţilor”, a spus Ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker