Administrație

Bani de la Ministerul Dezvoltării pentru construirea de locuințe sociale

Ministrul Cseke Attila a semnat 60 de noi contracte finanțate prin componenta C10 – Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru construirea de locuințe cu performanță energetică foarte ridicată pentru tineri și locuințe de serviciu pentru specialiștii din sănătate și învățământ. Contractele, în valoare totală de 511.234.827,68 lei, au fost încheiate între autoritățile publice locale din 60 de unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării. Prin această componentă din PNRR, Ministerul Dezvoltării
și-a propus să construiască 5.522 de locuințe pentru tineri și specialiști din sănătate și învățământ, eficiente din punct de vedere energetic.

Tot prin componenta C10 – Fondul Local din PNRR, ministrul Dezvoltării a semnat și 30 de contracte, în valoare de 127.510.194,79 lei, cu 30 autorități locale, pentru asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete (și alte vehicule electrice ușoare) la nivel local/metropolitan. Sume importante vor ajunge și la unitățile administrativ-teritoriale din Buzău, iar pe lista furnizată de Ministerul Dezvoltării apar orașele Pătârlagele (11.497.920,46 lei) și Pogoanele (9.478.699,93 lei), ambele cu proiecte de construire a unor locuințe sociale.

La Pogoanele, 24 de locuințe pentru medici și profesori

Primăria Pogoanele susține necesitatea construirii acestor locuințe pentru tineri prin aceea că orașul se confruntă cu fenomenul depopulării și pierde anual între 100 și 200 de locuitori. „Din datele statistice existente, se constată că anual părăsesc orașul Pogoanele, prin schimbarea de domiciliu, între 100 și 200 de persoane. Dintre aceștia, cei mai mulți se deplasează în localitățile apropiate, reprezentând în mare parte actualul proces de trecere de la oraș la sat, ca urmare a pierderii locurilor de muncă. Fenomenul emigrației nu este atât de accentuat în comparativ cu cel la nivel regional. Conform datelor existente la nivelul agenției Naționale pentru locuințe, s-a constat că, în ultimii ani, a început să scadă numărul de unități locative”, motivează Primăria Pogoanele.

Cu banii obținuți, autoritățile vor să construiască 24 de unități locative pentru tineri și specialiști din sănătate și învățământ, locuințe ce vor ajunge la o suprafață totală de 1.848,96 metri pătrați și un regim de înălțime parter + etaj + mansardă. Terenul pe care vor fi construite acestea se află în intravilanul orașului și este proprietatea Primăriei.

„Prin alocarea a 24 apartamente personalului sanitar, dar și tinerilor profesori, municipalitatea dorește să pună un accent deosebit pe educație și sănătate, motoarele dezvoltării unei comunități. În condițiile în care cel puțin în domeniul medical există deficit de personal, prin migrarea medicilor și asistenților, administrația locală caută soluții pentru atragerea medicilor și pentru creșterea calității actului medical în Pogoanele. Este important ca cetățenii să nu mai plece în alte localități pentru analize și diagnostic și chiar să fie înscriși la medici de familie de pe raza altor localități. S-a dat în folosință Dispensarul orășenesc Pogoanele, se va mai construi unul în satul aparținător Căldărăști, dar este nevoie și de personal medical. Locuințele de serviciu care se vor construi și vor fi puse la dispoziția specialiștilor din sănătate și învățământ îi vor atrage pe aceștia în orașul Pogoanele”, mai transmite Primăria orașului Pogoanele.

Același proiect mai prevede și amplasarea a șase stații de încărcare pentru vehiculele electrice, fiecare dintre ele cu câte două puncte de reîncărcare.

Articole similare