Administrație

VIDEO | Toma: ,,Referendumul de la Buzău are sprijinul tuturor primarilor de municipii”

,,Reuşita Referendumului, prin venirea dumneavoastră la vot în 26 septembrie, este importantă atât pentru municipiul Buzău, dar şi pentru toate municipiile din România. Toţi primarii de municipii, indiferent de partid, au votat în unanimitate, în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România, o Rezoluţie către Guvern, prin care cer să se acorde, prin lege, facilităţi pentru localitatea mai mică care fuzionează voluntar cu o localitate mai mare. Pentru ca România să se dezvolte în ritm accelerat, are nevoie de o nouă reformă administrativă, ultima fiind realizată în 1968. Deşi legislaţia în vigoare este puţin favorabilă unei asemenea reforme, iată că Buzăul şi Ţinteştiul au şansa unei premiere naţionale, primul pasul spre începutul reformei administrative în ţara noastră”, a scris primarul Constantin Toma în preambulul unei înre­gistrări video pe care a ­pos­tat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Sprijin al primarilor de municipii

În sprijinul afirmaţiilor sale privind susţinerea de care se bucură printre membrii Asociaţiei Municipiilor din România, structură asociativă al cărei preşedinte executiv este, Constantin Toma a inclus în înregistrarea video punc­tele de vedere ale mai multor primari.

  • Ilie Bolojan, fost primar al municipiului Oradea, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor: ,,Ştim că acest proiect este unul bun pentru comunitate, am spus că merită să vin până la Buzău şi dacă măcar un om care poate nu ar fi vrut să meargă la vot îl conving, înseamnă că am pus şi eu o cărămidă la această fundaţie pe care dumneavoastră o construiţi (…) Sunt trei motive pentru care am venit la Buzău. În primul rând, pentru a susţine un proiect de dezvoltare locală în care eu cred, şi care sunt convins că în anii următori îşi va dovedi justeţea în dezvoltarea municipiului Buzău şi a zonei metropolitane a acestuia, în al doilea rând sunt prezent aici din respect pentru locuitorii din Buzău şi, nu în ultimul rând, din prietenie şi respect pentru domnul primar Toma. Este important să ai densităţi cât se poate de mari, adică să ai o populaţie mai mare, să ai o structură economică cât mai mare, să ai o formulă de aglutinare, fiindcă acolo sunt mecanisme de piaţă care favorizează mai multe locuri de muncă, mai multe oportunităţi, o diversitate de locuri de muncă şi, deci, şanse mai bune pentru oameni. Şi, nu în ultimul rând, al treilea este divizarea. S-a constatat că cu cât un teritoriu, o comunitate, este mai divizată, cu atât apar bariere în calea dezvoltării. Vrei să faci, de exemplu, un proiect care tranzitează teritoriul a trei-patru unităţi administrativ-teritoriale, dacă ai un primar nepriceput într-o comunitate şi ai un consiliu care nu înţelege care este miza, vă puteţi da seama că un proiect se întârzie, se blochează şi aşa mai departe. Se pierde foarte mult timp dacă sunt tot felul de bariere, vamale sau de altă natură, blocaje de conectivitate, nu există o conectare a infrastructurilor, atunci acele zone divizate nu se dezvoltă aşa cum ar trebui”.
  • Emil Boc, primarul municipiului Cluj Napoca, preşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România: ,,Există un referendum în Buzău în 26 septembrie, care poate constitui un precedent pozitiv pentru începutul reformei admi­nistrativ-teritoriale a Româ­niei”.
  • Vergil Chiţac, primar al municipiului Constanţa: ,,Eu am fost la Asociaţia Municipiilor din România şi am votat pentru. Sunt absolut de acord, mai ales că altfel nu se poate face. Ar trebui schimbată Constituţia României, ceea ce este extrem-extrem de dificil. Oraşele se dezvoltă, ţara se urbanizează, nu mai sunt teritorii… Hotărârea de Guvern privind grăniţuirea este veche, nu o putem schimba aşa uşor, şi atunci este imperios necesară o măsură, o măsură pe care domnul primar de la Buzău a propus-o şi care este foarte benefică”.

  • Allen Coliban, primarul municipiului Braşov: ,,Îl felicit pe domnul Toma pentru curajul de a lansa un astfel de referendum. Cred că legislaţia, cadrul le­gislativ ne-a rămas mic dacă ne referim la zonele în care locuim, la zonele metropo­litane, la ritmul în care se dezvoltă municipiile noastre”.

,,Primarii tuturor ora­şelor mari din România aşteaptă ca acest demers de la Buzău să fie reuşit, pentru ca şi ei să încerce să facă acest pas. Hai să facem Buzăul mare, pentru că ne-ar ajuta şi pe noi, ca şi comunitate, ne-ar ajuta şi ca ţară şi, iată, am fi pe primul loc şi aici”, a mai spus primarul Constantin Toma în înregistrarea video pe care a ­pos­tat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Asociaţia Municipiilor vrea să legifereze reţeta unirii Buzău-Ţinteşti

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) a cerut, în vara acestui an, ajutor Guvernului şi partidelor parlamentare pentru susţinerea unui proiect de lege care să faciliteze unificarea administrativă a municipiilor cu unităţile administrativ-teritoriale limitrofe.

„Avem un proiect de rezoluţie prin care vrem să ne adresăm Guvernului şi partidelor parlamentare pentru a susţine un proiect de lege în Parlament pentru a facilita unificarea administrativ-teritorială ­vo­luntară a municipiilor cu una sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale limitrofe. Până când se finalizează reforma administrativă a ţării nu putem rămâne pe loc (…) Acest proiect de rezoluţie ­pro­pune ca, în cazul reunificării voluntare a unei unităţi administrativ-teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ în vederea realizării zonei metropolitane, să se acorde anumite facilităţi administrative”, declara, în luna iulie, Emil Boc, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România.

Prezent la sedinţa AMR, premierul Florin Cîţu a încurajat iniţiativa: „Tot ce e voluntar, nu pot să fiu împotrivă dacă ajută la atragerea de fonduri europene sau investiţii. Deci, dacă este o formulă care face atragerea de fonduri europene mai uşoară, bineîn­ţeles că nu mă voi opune, până vom avea o altfel de legislaţie (…) Atât timp cât e voluntar nu prea am cum să mă opun”, a spus şeful Guvernului.

Primarul Clujului a relansat, în vara acestui an, ideea regionalizării Româ­niei printr-o comasare a judeţelor în regiuni, care ar facilita atragerea de fonduri europene şi, de asemenea, ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani. Emil Boc a avut în acest sens o încercare eşuată a guvernului pe care îl conducea, în 2011.

Un comentariu

  1. Toma s-a grăbit ca fata mare la măritat. Mai întâi trebuia să aștepte organizarea unui recensământ și după aceea să organizeze un referendum pe datele recensământului. Poate să vină tot buzoianul cu cățel și purcel la referendum că tot nu se face prezență de validare!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker