Actualitate

VIDEO / Sprijin pentru tinerii romi din Simileasca aflați în căutarea unui job

Absorbția forței de muncă provenită  din rândul  romilor – o etnie cu un nivelul scăzut de instruire care îi diminuează șansele de angajare -, reprezintă o problemă în întâmpinarea căreia Asociația PRO Democrația Buzău și Camera de Comerț, vin, împreună, cu un proiect la care pun umărul și alte organizații din șapte țări europene. Este vorba despre „pROceed goes practice”, o continuare a proiectului Erasmus „Proceed”,  implementat de Asociația PRO Democrația Buzău în parteneriat cu Camera de Comerț.

Este un proiect de natură să ofere sprijin sistematic în angajarea în dialog, advocacy și cooperare cu părțile interesate de rezolvarea acestei probleme  la nivel internațional. În etapele următoare ale proiectului „va fi elaborat un instrument de autoevaluare online pentru romi, pentru identificarea domeniilor profesionale de interes și a locurilor de muncă adecvate; o aplicație la care va lucra în principal organizația din Grecia, dar și Camera de Comerț. Va fi elaborat un curriculum acreditat pentru organizarea de cursuri pentru pregătirea romilor, pentru a ocupa locurile de muncă selectate în domeniile gastronomie, agricultură, reciclare, construcții, industria auto, prelucrarea metalelor. România a acreditat, prin Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău, curriculumul pentru organizarea de cursuri, iar  domeniile vizate de România, pentru a fi angajați tinerii care vor urma aceste cursuri, sunt: construcții,  reciclare, curățenie stradală”, a precizat Horațiu Anghelescu, președintele Asociației PRO Democrația Buzău.

De altfel, lansarea proiectului a avut loc în prezența reprezentanților  SC RER SUD SA și GreenWee Internationl SA, societăți interesate să angajeze o astfel de forță de muncă. De asemenea, la evenimentul de diseminare din cadrul proiectului „pROceed goes practise”, proiect co-finanțat de către Uniunea Europeană, au mai participat reprezentanți și ai altor instituții:  Primăria Buzău, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, Asociația Vox Civica, Liceul Agricol „Dr. C. Angelescu”, Casa Corpului Didactic, Colegiul Economic, AJOFM, IȘJ, Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu”, Primăria Colți, precum și  reprezentanți ai Centrului Europe Direct Buzău, care are ca structură gazdă Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău.

Aplicantul proiectului este JugendStil e.V din Germania, iar partenerii proiectului sunt din România – Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Buzău și Asociația Pro Democrația Buzău -, din Germania, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Macedonia de Nord, Serbia și Slovacia.

Marius Parfene și Nicoleta Ungureanu  au relatat despre experiențele pe care le-au avut la cursul de formare în cadrul proiectului, la care au luat parte, în perioada 18-20 aprilie, în Germania.

 Invitație la colaborare din partea Primăriei

Prezentă la evenimentul de lansare a proiectului, consilierul Anca Fotin a prezentat proiectul pe care Primăria Buzău îl implementează deja, care are  ca tematică educația sanitară pentru romi. „Spațiul este pe strada Depozitului, la nr. 1.; este un spațiu generos pentru desfășurarea de cursuri. Este pornit ca un centru de educație sanitară, numai că, în timp, ar fi ideal să capete o valență holistică, să capete o destinație care să aducă împreună pe toți cei care ar putea contribui la dezvoltarea comunității din Simileasca. Până în acest moment au existat activități care au implicat mai mult socializarea oamenilor din Simileasca. Dacă doriți să desfășurați activiăți acolo – și cred că și Iosif Călin (liderul Partidei Romilor Buzău, n.r.) are aceeași opinie -, putem fi gazdă în desfășurarea unor activități cu sprijinul expertului din cadrul Primăriei Buzău pe tema aceasta. Putem atrage grupuri care să răspundă unor activități”, a spus Anca Fotin, care a menționat că deja acolo se gândesc activități de tipul celor denumite generic „Școala din parc”, derulate de Primărie, numai că de această dată acestea sunt dedicate romilor din Simileasca.

Proiectul Primăriei este un exemplu în comunitatea din Simileasca, cum un spațiu bine gestionat are potențialul de a aduce împreună membri ai comunității. „Am avut activități pentru mămici, am avut activități cu ocazia sărbătorilor pentru diferite categorii de vârstă. Asta pentru a-i familiariza mai întâi cu spațiul acesta și pentru a transforma spațiul într-un centru popular în rândul celor de etnie romă. La momentul acesta am început cu activitățile celor de la Direcția de Asistență Socială (DAS); lunea și joia merg angajații DAS în centru pentru a desfășura activități specifice și pentru a asigura servicii sociale celor care nu se pot deplasa. Am identificat în urma activităților, de exemplu, mămici care au câte cinci-șase copii și nu-i pot lăsa acasă. Nici nu beneficiază poate multe dintre ele de servicii sociale, angajații merg acolo. Și activități în privința educației pentru sănătate. În perioada următoare, desfășurăm cursuri de prim-ajutor. Pe viitor vrem să atragem diferite categorii de vârstă pe diferite tipuri de activități astfel încât ei să devină fidelizați, să vadă acest centru ca un loc unde ei găsesc sprijin și nu jdecată, așa cum de multe ori sunt obișnuiți; și în felul acesta să  capete încredere. Pentru că, de multe ori,  lipsește încrederea, și este nevoie să ne audă și să înțeleagă faptul că le vrem binele. De aceea, este foarte bine că am avut oportunitatea să vă spun de acest loc”, a afirmat consilierul Anca Fotin. Iosif Călin, liderul informal al romilor buzoieni, a apreciat că acest centru pus la dispoziție de Primărie va funcționa pentru că este singurul amplasat chiar în comunitate și este un spațiu care le este destinat în mod exclusiv. „Este singurul centru care va funcționa, pentru că toate celelalte sunt la sediul organizațiilor, iar acesta este dedicat activității cu aceste persoane. Am avut deschiderea primarului care s-a implicat foarte mult în realizarea acestui centru. În perspectiva următoare este să discutăm cu medicii de familie care deservesc comunitatea, cum  vine asistența socială două zile pe săptămână, să vină și medicii de familie între anumite ore, să anunțăm comunitatea, să vină la acest centru care este chiar în mijloul lor”, a spus Iosif Călin. La rândul său, președintele Asociația PRO Democrația Buzău, Horațiu Anghelescu a felicitat Primăria municipiului Buzău pentru implicare și pentru succes, „pentru că este un proiect implementat cu succes”.

Articole similare