Actualitate

FOTO | Cercetătorii buzoieni ai „Băncii de gene”, participanți activi la Congresul European de Horticultură

În perioada 12-16 mai, specialiștii Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău au participat cu lucrări științifice la al V-lea Congres European de Horticultură, desfășurat la București. Evenimentul, organizat de Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, alături de Societatea Română de Horticultură, a reprezentat pentru cercetătorii buzoieni o oportunitate deosebită pentru schimbul de idei și informații între experți din întreaga lume.

Congresul a reunit peste 1.000 de participanți din peste 50 de țări, care au luat parte la zece simpozioane și numeroase tururi tehnice și profesionale. Tematica centrală a evenimentului, spun specialiștii buzoieni, „a fost dezvoltarea durabilă a horticulturii europene și mondiale, cu accent pe îmbinarea științei și inovației cu industria și conservarea resurselor naturale”.

În cadrul simpozioanelor, specialiștii BRGV Buzău au prezentat rezultatele unor studii relevante pentru domeniul horticulturii. Astfel, cercetătorii buzoieni Bianca Mușat, Costel Vînătoru, Matilda Popescu, Camelia Bratu, Geanina Negoșanu, Florin Burlan și Cristian Șomoiag au discutat despre corelațiile genotip-fenotip ale colecției de bază Solanum lycopersicum a BRGV Buzău, România, în cadrul sesiunii „Resurse genetice în horticultură: screening, propagare, utilizare și conservare”, desfășurată miercuri, 15 mai.

De asemenea, în cadrul sesiunii „Sustainable use of horticultural genetic resources – approaches, strategies, and policies”, Geanina Negoșanu, Costel Vînătoru, Violeta Ion, Bianca Mușat, Matilda Popescu și Adrian Asănică au prezentat identificarea principalilor compuși bioactivi din genotipurile de Sideritis biobancate la BRGV Buzău.

O altă lucrare prezentată de echipa formată din cercetătorii buzoieni Matilda Popescu, Costel Vînatoru, Bianca Mușat, Camelia Bratu, Geanina Negoșanu, Florin Burlan și Cristian Șomoiag a fost cea în care au abordat subiectul evaluării și caracterizării resurselor genetice în culturile horticole, concentrându-se pe caracteristicile cantitative ale genotipurilor de mazăre (Pisum sativum) din colecția de germoplasmă a BRGV Buzău. Au făcut această comunicare în cadrul sesiunii „Evaluation and characterization of genetic resources in horticultural crops”.

Participarea la Congresul European de Horticultură a reprezentat o oportunitate deosebită pentru BRGV Buzău de a-și împărtăși contribuțiile la progresul în domeniul horticulturii și de a consolida colaborările atât la nivel național, cât și internațional.

Articole similare