Cultură

VIDEO | Premieră la Buzău: piesă de teatru adaptată pentru deficienți de vedere, auz și vorbire

Un spectacol de teatru în premieră la Buzău a avut loc, luni seară, în Parcul Tineretului: o piesă special adaptată pentru copiii cu deficiențe de vedere, auz și vorbire. Conform organizatorilor evenimentului, piesa de teatru se adresează și celorlalți copii, care vor să descopere cum funcționează lumea din jurul lor, dar și celor care vor, pur și simplu, să se distreze.

„<Închide ochii și ai să vezi mai bine>” este o poveste pentru copiii care vor să înțeleagă mai bine lumea în care cresc. O mică sămânță îi duce pe copii în lumea plantelor și a animalelor. În drumul ei, întâl­nește tot felul de personaje care îi dau anumite lecții despre Empatie, Dragoste de aproape, Grijă, Neuitare, Cunoaștere, Speranță (…) Copiii atipici au aceleași dorințe cu cei tipici, doar că și le manifestă diferit. Pentru copiii cu deficiențe este o ocazie deosebită participarea la un spectacol de teatru adaptat specific pentru ei, care să le aducă momente de bucurie și interacțiune artistică”, se arată în descrierea piesei de teatru de pe pagina de Facebook a evenimentului.

Spectacolul de animație, cu actori, dar și cu păpuși, a fost „tradus” în limbaj mimico-textual pentru copiii cu deficiențe de auz și vorbire de piteșteanca Lavina Chițu – cunoscută mai ales prin inițiativa de a ,,traduce” versurile unor piese muzicale, inclusiv pe scena unde cântă live diverși artiști si trupe -,  dar a fost și povestit pentru copiii cu deficiențe de vedere. Piesa este adaptarea „Poveștii seminței”, de Dumitru Radu Popa și este primul spectacol din România făcut pentru a fi accesibil tuturor copiilor cu deficiențe.

Piesa de teatru este parte a Festivalului Internațional de Arte Buzău, care a început acum o săptămână.

,,De Buzău mă leagă multe amintiri frumoase, am fost implicată în mai multe activități cu deficienții de auz și comunicare din Buzău. Este o mare bucurie să mă aflu astăzi printre cei dragi sufletului meu…”, a spus, la finalul reprezentației, Lavinia Chițu.

,,Este un eveniment unic la Buzău, iar pentru deficienții de auz și comunicare și pentru persoanele cu dizabilități în general, mai ales în această perioadă, este o mare bucurie. Ne-am bucurat nespus că au fost prezente și persoanele cu dizabilități locomotorii sau deficiențe multiple. Sunt oameni minunați, cu suflete calde și inimi pline de iubire. Ne dorim cât mai multe astfel de evenimente”, a spus, la rândul ei, Alina Crețu, președintele organizației neguvernamentale ,,Diferiți dar egali” Buzău.

Articole similare