Cultură

„Lupul de la Cârlomănești” a ajuns în Spania

,,Lupul de la Cârlo­mănești’’ și alte 11 piese din colecția muzeală a instituției buzoiene de cultură se numără printre cele 835 de artefacte și obiecte de artă ce vor fi expuse, începând cu data de 30 septembrie, în cadrul expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”, organizată la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Este vorba despre una dintre cele mai mari, dacă nu cea mai mare!, expoziție organizată de România în afara granițelor ei. Este „o expoziție care reprezintă ceea ce are România mai bun în acest moment în ceea ce privește   descoperirile de interes arheologic de pe teritoriul țării”, după cum spune directorul Muzeului Jude­țean Buzău, Daniel Costa­che. Expoziția poate fi vizitată la Madrid până în luna martie 2022.

Piesele au fost transportate spre Spania, duminică, 29 august, de o aeronavă a Forțelor Aeri­ene Române. Expoziția conține obiecte din colecțiile a 39 de muzee din România, între care se numără și cele din colecția Muzeului Județean Buzău. „Este vorba despre participarea muzeului nostru la expoziția <Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane>, pe care o organizează Ministerul Culturii prin Muzeul Național de Istorie a Ro­mâniei București, sub patronajul președinției Ro­mâniei și sub patronajul Regelui Filip al VI-lea  al Spaniei, pentru a marca 140 de ani de relații diplomatice România-Spania, expoziție care urmează să fie deschisă la Muzeul de Arheologie din Madrid. Noi participăm cu 12 piese care provin din descoperirile de pe șantierele din siturile județului Buzău și sunt piese din perioada dacică și din epoca romană și romană târzie, până în secolul V după Hristos”, spune directorul Muzeului Jude­țean Buzău, Daniel Costache.

El trece în revistă fiecare obiect în parte: „Printre piese se află diadema de la Gherăseni, datată în prima jumătate a secolului al V-lea după Hristos. De asemenea, au mai fost trimise în Spania două spade romane, des­coperite ambele la Pietroasele, și o pensetă din perioada romană, lucrată din bronz, o des­coperire din anul 2003, de la Pietroasele. Un inel cu verigă realizată din sârme din bronz din perioada romană târzie, ce face parte din Cultura Sântana de Mureș-Cerneahov, secolul IV după Hristos, descoperită tot la Pietroasele, se alătură obiectelor ce vor fi expuse în Spania.

De departe, una dintre cele mai valoroase piese trimisă de Muzeul Județean în Spania este o statuetă zoo­morfă, cunoscută publicului sub denumirea de <Lupul de la Cârlo­mănești>, o piesă care se află în categoria <tezaur național>, pe care vizitatorii noștri o știu din <Sala dacică>, una dintre cele mai circulate piese la expoziții în țară și în străinătate ale muzeului nostru”, mai spune directorul Daniel Costache.

La vremea la care a fost descoperită, specialiștii spu­neau despre această piesă că ea înfățișează un lup și este singura care se păstrează în întregime. Ea a fost modelată dintr-o pastă foarte fină de lut și apoi arsă într-un cuptor cu reverberație. Statueta este plasată pe un suport conic, modelat la roată, din aceeași pastă. Are o înălțime de 27 cm și diametrul la bază al suportului conic de 26 cm.

Celebra statuetă din lut, descoperită în cetatea dacică de la Cârlomănești, situată în apropiere de satul cu același nume, a fost parțial reconstruită de arheologi și, începând cu anul 2014, a devenit prima cetate de tip davă din țara noastră organizată ca muzeu în aer liber. Așezat pe o terasă înaltă, în punctul ,,Cetățuia”, situl arheologic adăpostește vestigii de locuire din epoca bronzului (Cultura Monteoru), ale civilizației fierului din prima epocă Hallstatt și din epoca dacică, fiind cercetat arheologic încă din 1967 și până în prezent.

Pe lista obiectelor cu care participă Muzeul Județean Buzău la expoziția din Spania, la Madrid, se mai află, potrivit directorului Daniel Costache, un pahar din sticlă, descoperit la Clondiru de Sus, atribuit culturii Sântana de Mureș-Cerneahov, secolul IV după Hristos, o fibulă cu placa resortului semicirculară, de se­col V după Hristos și un vas, lecane, din perioadă scitică.

Prezențe în expoziții internaționale ale Muzeului Județean

Muzeul Județean Buzău participă anual la expoziții internaționale, precum este cea organizată în septembrie la Madrid. Amintim aici câteva dintre expozițiile organizate în ultimii doi ani, de  Muzeul Județean Buzău. În 2020, în pandemie, Muzeul Județean a organizat o expoziție online: „Venezia e la sua laguna: lo sguardo degli artisti romeni del lungo Novecento”, în care a avut ca partener Institutul Cultural Român. Anul trecut, instituția de cultură a mai organizat  un concurs școlar internațional „România – legende în cuvinte și imagini – iulie 2020”, în care a avut drept partener școala Românescă ”Nicolae Iorga”, Liverpool, Marea Britanie. Muzeul Județean Buzău a realizat și o expoziție temporară în cadrul festivalului european EUROPALIA – 2019, Muzeul Galo-Roman, Toungeren, Belgia și a avut parteneri Muzeul Național de Istorie a României și alte muzee din țară; și, nu în ultimul rând, Muzeul Județean a mai avut o expoziție temporară în cadrul festivalului european EUROPALIA – 2019, la Muzeul Grand Curtius, Liege, Belgia, în care i-au fost alături în calitate de  parteneri: Muzeul Național de Istorie a României și alte muzee din țară. Pe lista de activități cu vizibilitate internațională ale Muzeului Județean Buzău se numără, spre exemplu, și expozițiile cu Ambasada Mexicului, în 2019 și cea cu Ambasada Statului Peru în 2021.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker