Cultură

VIDEO | Micuții buzoieni câștigători ai concursului național de muzică religioasă au donat premiile pentru copii vulnerabili din comunitățile lor

Trei copii din județul Buzău – Daria Bianca Mușat, Robert Daniel Vlad și Bianca  Elena Dobrin -, cu foarte mult talent în arta interpretativă a muzicii populare românești, au fost premiați la cea de-a  doua ediție a Festivalul Național Concurs de ­mu­zică religioasă „Plânge măicuța la cruce”, organizat de interpreta Elena Sima, profesor etnolog. Concursul s-a desfășurat, ca și prima ediție, online, în perioada premergătoare Sărbătorii Pascale, fiecare concurent  prezentând  juriului, printr-o filmare, interpretarea unei pricesne mai mult sau mai puțin cunoscută. Prin talentul și calitățile lor vocale, cei trei au reușit să pună în evidență frumusețea cântecului religios românesc, pricesnele interpretate fiind cântate cu precădere în bisericile parohiale.

Daria Bianca Mușat, în vârstă de 9 ani, este și câștigătoarea concursului; Robert Daniel Vlad, în vârstă de 15 ani, a fost premiat pentru cea mai sensibilă interpretare și a obținut și un premiu  de popularitate, pentru că videoclipul său a avut foarte multe vizualizări pe pagina festivalului, în timp ce Bianca Elena Dobrin, în vârstă de 8 ani, a fost apreciată de juriu cu un pre­miul special. Premiile obținute de copiii din județul Buzău la această competiție, chiar dacă a fost una online, sunt foarte valoroase având în vedere criteriile de care au ținut cont organizatorii și juriul desemnat să facă departajarea lor.

Detalii despre ținuta acestui festival și cerințele lui ne-au fost oferite de Elena Sima,  președintele Asociației ,,Dor de Dor – Elena Sima” care a organizat festivalul, etnolog, interpret de cântec popular moldovenesc, de cântec bi­sericesc, romanțe, colinde, profesor psihopedagog și de canto popular la Școala Populară de Arte și Meserii din Pitești. În calitate de inițiator și director al Festivalului Concurs Național de Pricesne ,,Plânge Măicu­ța la Cruce”, aceasta a făcut următoarele precizări: „Concursul <Plânge Măicu­ță la Cruce>, fiind un concurs național, cu participanți din toate județele țării, încă de la prima ediție am avut <pretenția> să fim, să devenim model  de calitate și empatie. Ne-am dorit să fie un eveniment cultural de o înaltă ținută, cu o bogată încărcătură spirituală, educațională, culturală, socială. Un concurs nu se poate numi concurs decât dacă interpretarea este live, asta doar dacă organizatorul știe, se respectă pe el, respectă instituția pe care o reprezintă, pe concurenți, și nu în ultimul rând are respect față de tot ce a însemnat organizarea unui concurs de-a lungul multor ani. Din acest motiv, toate filmările au fost supuse unei evaluări/veri­ficări în primul rând, din acest punct de vedere. Asociația <Dor de Dor-Elena Sima>  a angajat jurați competenți, profesioniști. Toți concurenții au cântat LIVE și fără acompaniament, așa cum îi stă bine cântării bisericești. Ne-am dorit să cultivăm în casa sufletelor lor dragostea față de rugăciunea cântată, trăirea pentru acest gen de muzică. Am dorit ca ei să aibă bucuria ascultării altui concurent, concurent de 7 ani până la 80 de ani și să aleagă ce li se potrivește. Să descopere acel glas melismat, bogat ornamentat, cu trăiri adevărate, specifice cântării biserice­ști. Ne-am dorit să înțeleagă ce înseamnă și cum se transmite  mesajul muzical religios”.

Au concurat pentru a susține cazuri sociale din comunitate. Buzăul a fost primul

Ediția a doua a Festivalului a avut o componentă de plusvaloare față de cea de anul trecut, pentru că toți concurenții au luptat pentru un premiu, nu numai pentru a-și îmbogăți palmaresul personal, ci și pentru că astfel puteau să vină în sprijinul unor copii mai puțin norocoși decât ei, copii aflați în dificultate socială sau a unor copii cu dizabilități. Festivalul a oferit, astfel, șansa unor copii să învețe valori mora­le și umane, având și aceste componente: altruism, empatie, solidaritate, educație socială, de grup, ideea de a fi împreună și la bine și la greu.

„Cazurile susținute de concurenți sunt unul mai greu decât celălalt. Dar am reușit în acest fel să facem copiii de 9 ani să conștientizeze de cât de mult înseamnă să își ajute un semen. Noi ne-am dorit  ca toți participanții la concurs să realizeze cât de bogați sunt având părinți și având sănătate. La început ne-am spus că o să căutăm noi, cei din asociația  <Dor de Dor – Elena Sima> cazuri sociale care să fie susținute de concurenți; apoi, eu împreună cu soțul meu, care este vicepreședinte al asociației, am ajuns la concluzia că ei ar trebui să meargă pe teren și să susțină cazurile din comunitățile pe care le reprezintă. Am fost foarte bucuroși când ne-au trimis fotografii cu copiii pe care îi susțineau. Au fost foarte impresionați, mai ales că nu aveau habar că pot exista astfel de cazuri. Toate cazurile susținute pe pagina noastră sunt persoane cu dizabilități. O singură persoană susținută de un concurent reprezintă cazul unui copil abandonat de părinți  care trăiește cu bunica”, povestește Elena Sima.

Videoclipurile au fost filmate la biserică

Videoclipurile celor trei copii din județul Buzău au fost filmate în biserică. Și acesta este unul dintre motivele pentru care concursul a fost pe inima celor care au drag de cântări bi­sericești. „Am primit mulțu­miri din partea celor care au drag de cântări bisericești prin materialul pe care l-am postat pe pagina festivalului, prin cântările prezentate de concurenții noștri. Avem printre concurenți copii care pentru prima dată interpretează o astfel de cântare și atunci au interpretat ceva auzit de ei în biserică sau mai ușor de interpretat. Este o bucurie pentru noi acest lucru, că am mai reușit să câștigăm un tânăr care a pus o rugăciune în cântec. Pe de altă parte, sunt și copii care mergeau la bi­se­rică și se vede în cântările lor că sunt din vatra satului, că au mai cântat la strană, că au educația morală creștină. Dar și cine nu a  mers niciodată la biserică până acum, a făcut-o pentru că l-a văzut pe celălalt și a fost o experiență foarte frumoasă”, mai spune Elena Sima.

Cine sunt câștigătorii

Câștigătorii sunt trei copii cu voci deosebite, autentici în interpretare și transmit multă trăire în cântecele lor. „Toți trei au avut din acel stil bisericesc, expresivitate; transmiterea mesajului  muzical și religios au fost atât de prezente la fiecare! Cei trei copii de la Buzău au la suflet partea bisericească; face parte din ei și au interpretat cu atâta ușurință. Nu a fost o cântare bisericească <pentru a da bine>. și felicit pentru acest lucru”, apreciază Elena Sima.

„Daria Bianca Mușat a fost înălțătoare”, spune prof. Elena Sima. Cu toate că nu a făcut parte din juriu, aceasta nu a  putut  să nu aprecieze calitățile vocale ale micuței interprete din Glodeanu Sărat. Și-a format această părere și cu ocazia acestui concurs, dar și în alte întâlniri cu micuța interpretă neobosită în a se afla pe scenele competițiilor județene și națio­nale. La rândul ei, Daria vede în Elena Sima un model în viață, și împreună cu mama sa, Georgiana, urmăresc cu atenție toate informațiile postate pe pa­gina Asociației „Dor de Dor – Elena Sima” nu numai atunci când este vorba ­des­pre competiție. „Urmărim pagina de Facebook a Asociației <Dor de Dor – Elena Sima>. Daria a întâlnit-o prima dată pe profesoara Elena Sima  aici, la Glodea­nu Sărat, pe scenă, la Zilele comunei, în luna august și apoi la  alte festivaluri”, spune Georgiana Mușat, mama Dariei.

Robert Daniel Vlad, în vârstă de 15 ani, din Berca, este cel mai popular dintre cei trei participanți din partea Buzăului  la festival, lucru dovedit de aprecierile primite din partea publicului pentru interpretarea sa. Despre el, Elena Sima are numai cuvinte de laudă și ne spune că a luat la acest festival un premiu pentru cea mai sensibilă interpretare și unul de popularitate pentru că a avut multe vizualizări. „Ne-am dorit să descope­rim copii care au această interpretare melismatică, ornamentală, specială pentru biserică. Glasul lui a fost un  glas melismat, cald, specific acestui gen de muzică. E un copil foarte talentat. Au fost mulți copii talentați la categoria lui de vârstă și jurizarea a fost foarte strictă pentru a se poate face departajarea”, a declarat președintele Asociației „Dor de Dor – Elena Sima”.

Bianca Elena Dobrin,  din Glodeanu Sărat, în vârstă de 8 ani, a fost apreciată de juriu pentru interpretarea ei care a fost una specială, ca și premiul pe care l-a primit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker