ActualitateEducație

VIDEO / Mai sunt doar 10 locuri la Meritas, primul centru de excelență în învățământul tehnic Buzău

Elevii buzoieni au asigurat un viitor profesional și garanția unui loc de muncă dacă vor urma cursurile Meritas, primul centru de excelență în învățământul tehnic Buzău, găzduit de Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu”, începând cu anul școlar 2022-2023. Responsabili de această ofertă sunt Primăria, Liceul „D. Filipescu” și agenții economici, care au devenit parteneri pentru  a realiza proiectul Meritas, un proiect „complex ce vizează viitorul Buzăului și al tinerilor buzoieni”, după cum spune primarul Constantin Toma.  Planurile primarului Constantin Toma pentru pregătirea elevilor buzoieni vizează însă constituirea unui consorțiu pe învățământ dual, dar și pe învățământ tehnic superior, pentru a le oferi elevilor din învățământul dual posibilitatea de a deveni ingineri dacă își vor dori să continue studiile.

Este o oportunitate unică în această toamnă pentru elevii buzoieni care se vor înscrie la Meritas, deoarece Primăria Municipiului Buzău și cele mai mari companii de profil din Buzău asigură elevilor înscriși susținere financiară și o meserie de viitor.

Elevii au șansa, ca în acest centru de excelență pentru învățământul dual, spune primarul Constantin Toma,  să învețe o meserie la Buzău și apoi, prin angajamentul firmelor buzoiene, să practice o meserie aici, acasă.

Directoarea Liceului D. Filipescu, Lucia Stănculeanu, subliniază că beneficiile pe care le au elevii înscriși la Meritas sunt multiple. Un beneficiu, spune directoarea Lucia Stănculeanu, este faptul că elevii au un contact cu primul lor  viitor loc de muncă încă din timpul școlii.. Un alt beneficiu îl reprezintă  condițiile oferite de Primăria municipiului Buzău prin serviciile de cazare, masă și transport, gratuite,  prin bursa susținută de ambele categorii de parteneri în acest proiect, respectiv  de Primăria municipiului Buzău și de agenții economici. Și nu în ultimul rând, mai spune directoarea Lucia Stănculeanu, Meritas este un proiect derulat de liceul pe care îl conduce, pe care îl consideră   o școală a viitorului. „Școala Meritas va oferi oportunitatea unei formări la standarde europene, la agenți economici pe calificări solicitate atât de agenții economici parteneri în proiect, cât și de piața muncii, atât locală, națională, și europeană”, mai spune Lucia Stănculeanu, director al Liceului Tehnologic „Dimitrie Filipescu”.

La această dată mai sunt disponibile doar 10 locuri pentru specializările: operator comandă numerică și electrician. Se pot înscrie  absolvenți ai clasei a VIII-a, inclusiv persoane până la 26 de ani care au maxim studii gimnaziale absolvite. Elevii care se înscriu vor primi: 500 lei bursă lunar, cazare gratuită, trei mese gratuite, transport gratuit în municipiul Buzău și contract de practică cu cele mai mari companii din domeniu încă din clasa a IX-a. Pentru înscriere numărul de contact este: 0745 085 901.

Mai multe detalii despre această oportunitate unică AICI  și AICI. 

Ce spun angajatorii

  • Directorul  Trans Bus, spune Gică Toader, spune că practica se va efectua „în atelierul de reparații și întreținere – pentru că majoritatea meseriilor pe care le solicităm în cadrul acestui proiect se referă la partea de întreținere și reparații auto – avem delegat un reprezentant, un mentor, care pe parcursul instruirii practice va fi alături de elevi. Îi vom îndruma, le vom pune la dispoziție documentație, vor lucra alături de mecanicii noștri, pentru a se familiariza cu modul nostru de lucru”.
  • Directorul comercial Bencomp, Radu Andrei, spune că beneficiile pe care le vor avea elevii în înrolarea în acest program sunt legate în primul rând de aplicarea către partea practică pe care nu o găsesc în altă parte. „Tot ceea ce înseamnă studiu teoretic se face în concordanță cu ceea ce ei vor face practic și cu activitatea de zi cu zi după absolvire. Oferim posibilitatea elevilor Meritas posibilitatea de a crește din punct de vedere al carierei și de a avea acces la cele mai noi tehnologii pentru că, așa cum spuneam, investim în fiecare an nu numai în mărirea capacității de producție, dar și în diversificarea producției. Nu în ultimul rând, vom oferi studenților Meritas un pachet salarial competitiv”, spune directorul Bencomp, Radu Andrei.
  • Helmut Kreiter, președintele Consiliului de Administrație Voestalpine Railway Systems Romania S.A. face precizarea că  „digitalizarea și automatizarea sunt unele dintre necesitățile pentru dezvoltarea ulterioară a companiei” și în acest sens,  vor avea nevoie „de tineri foarte bine pregătiți dornici de a învăța, de a fi instruiți, de a studia și de a combina teoria cu aspectele practice încă de la început”.
  • Marius Adăscăliței, CEO în același grup, spune la rândul lui că elevii „vor avea parte de programe de perfecționare și de învățare continuă. Grupul Voestalpine investește extrem de mulți bani pentru perfecționarea angajaților săi pe toate nivelurile. Suntem o companie internațională și există oportunități pentru oamenii care doresc să se implice la nivel internațional, care doresc să vadă proiecte și companii și modul în care se lucrează în alte companii din grup, există oportunități inclusiv pentru așa ceva”.

Articole similare