Sănătate

DOCUMENT / Care sunt farmaciile care comercializează pastilele cu iod

Pastilele cu iodură de potasiu trebuie luate doar în caz de accident nuclear și doar în cazul în care Guvernul anunță acest lucru pe căi oficiale. Aceste pastile sunt nominale și pot fi luate o singură dată, pe rețeta primită de la medicul de familie.

Iodura de potasiu este o soluție preventivă la care trebuie să apelăm doar în situația unui accident nuclear. Aceste pastile se iau doar pe rețetă, iar care doresc să intre în posesia iodurii de potasiu trebuie să meargă la medicul de familie, să ceară această prescripție și să semneze pentru primirea acesteia. În cazul minorilor, semnează unul dintre părinți. Persoanele care știu că au diverse probleme cu tiroida trebuie să inștiințeze medicul de familie înainte să primească rețeta.

Nu toate farmaciile comercializează acest produs, iar lista unităților unde se găsesc pastilele poate fi găsită AICI.

De asemnenea, Ministerul Sănătății a transmis că „în scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50 la sută. În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă”.

Doza de iodură de potasiu trebuie să fie adaptată în funcție de vârstă:

  • Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
  • Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
  • Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
  • Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker