Actualitate

VIDEO | Ghiozdanele prea grele, poverile elevilor de astăzi

Ca în fiecare an, odată cu începerea școlii, revine în discuție problema ghiozdanelor prea grele, încărcate la maximum cu materiale școlare și cărți. Postura incorectă la copii și adolescenți poate duce la probleme de sănătate sau de stimă de sine scăzută, spun specialiștii. Care este poziția corpului unui copil, încă de la primii pași, cum se relaxează, în ce fel își poartă un școlar ghiozdanul sau în ce poziție stă un adolescent în timp ce este atent la un joc video, toate acestea sunt aspecte la care adulții din familie trebuie să fie atenți, iar ulterior, copilul trebuie să fie conștient de importanța poziției corpului său. Cristina Dinu, medic specialist în medicină fizică și de reabilitare în cadrul Ambulatoriului de Specialitate al S.J.U. Buzău, a oferit câteva sfaturi despre importanța purtării corecte a ghiozdanului, precum și afecțiunile care pot apărea din cauza ignorării acestui aspect.

Cristina Dinu

Medicul buzoian recomandă purtarea ghiozdanului pe ambii umeri, nu doar pe unul, pentru a evita deformarea coloanei și apariția scoliozei, iar acesta trebuie să aibă o formă ergonomică și să stea cât mai lipit de spate: „O postură incorectă a corpului se caracterizează prin accentuarea curburilor coloanei vertebrale sau, din contră, ștergerea acestor curburi. Indiferent de deformările apărute, ignorarea acestei probleme în cazul copiilor se poate agrava în timp și va necesita o perioadă mai lungă de recuperare. Statica vertebrală normală presupune o serie de curburi, precum lordoza cervicală, cifoza toracală, lordoza lombară. Rucsacul se poartă întotdeauna pe ambii umeri. De asemenea, acesta trebuie să aibă o formă ergonomică, să stea cât mai lipit de spate, pentru a asigura o distribuție optimă a greutății. Atunci când purtăm un rucsac sau o geantă pe un singur umăr, mai ales în perioada de creștere, coloana vertebrală se va deforma și va apărea ceea ce numim noi scolioză. Descoperită la timp, scolioza se poate trata, printr-un program de kinetoterapie corect efectuat”.

Nu doar ghiozdanul poate deforma coloana, ci și poziția defectuoasă în timpul utilizării telefonului, după cum mai atrage atenția medicul Cristina Dinu. Poziția corectă este atunci când spatele este drept, picioarele ating solul și formează un unghi de 90 de grade la nivelul genunchilor, lumina vine din față și se reflectă asupra caietelor, iar copilul nu este nevoit să se aplece ca să își ajusteze postura. „În momentul în care copilul adoptă o postură incorectă, din diferite motive, precum utilizarea excesivă a smartphone-ului, ne putem confrunta cu apariția deformărilor coloanei vertebrale (…) De aceea, atunci când observăm că adolescentul sau copilul menține capul aplecat în față, are o poziție «cocoșată», are tendința să ducă bazinul în față atunci când stă în picioare, sau ține un umăr mai sus decât celălalt, este momentul să ne adresăm unui specialist în vederea evaluării amănunțite și stabilirea unui diagnostic corect (…) Până la acest moment, am avut în jur de 10 copii care au avut nevoie de începerea unui tratament de recuperare. Inițial, se face o topogramă a coloanei vertebrale pentru a se stabili gradul de cifoză sau scolioză și apoi se recomandă un program complex de kinetoterapie pe care copilul va trebui să îl continue și acasă, zilnic, iar peste 6 luni se vor repeta investigațiile și se vor vedea rezultatele”, mai spune medicul specialist în medicină fizică și reabilitare.

Un comentariu

  1. ….elevul trebuie sa mearga la scoala cu un singur/doua caiete, un creion, un pix, doua-trei creioane colorate, o rigla…s;i cam ata; la scoala are carti (biblioteca) si chiar rechizite …profesorii le da/le recomanda teme pt studiu acasa unde au biblioteca (manuale/carti),computere, si caiete pt temele studiate/recomandate pt acasa (pe care prof le poate solicita uneori pt a verifica interesul/inclinatia elevului pt un anumit domeniu…) si cam atat; trebuie dezvoltata constiinta elevului pentru cunoastere/studiul individual; menirea prof este doar de a ajuta/indruma/orienta elevul, nicidecum de a-l obliga …; ( marele Albert Einstein a spus ca intuitia/imaginatia este mai importanta decat cunoasterea…)

Articole similare