Actualitate

2 în 1: Proxenet și dealer de droguri, profesor la două școli. Cum s-a strecurat la catedră?

Conducerile a două instituţii de învăţământ din municipiul Buzău – Școala Gimnazială nr. 7 şi Liceul de Informatică „Alexandru Marghiloman” – sunt cercetate de poliţişti pentru că i-ar fi permis unui cadru didactic, contrar legii, să profeseze, deşi figura în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale şi fusese condamnat recent, cu suspendare, şi pentru trafic de droguri. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău, conducerile celor două unităţi şcolare sunt cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

„În data de 14 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară, urmare activităţilor specifice desfăşurate în contextul începerii anului şcolar, s-au sesizat din oficiu, faţă de conducerea a două unităţi de învăţământ din municipiul Buzău, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că unităţile de învăţământ nu au desfăşurat corespunzător activităţile şi verificările specifice impuse de Legea 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, cu privire la un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Buzău, cadru didactic în ambele şcoli”, a transmis IPJ Buzău.

Este vorba despre un profesor de desen care ar fi desfăşurat şi anul trecut activităţi didactice. Conform TVR, acesta are o condamnare pentru proxenetism în Italia, în anul 2009, când a făcut și un an de închisoare, infracțiune care se înscrie în sfera abuzurilor sexuale.

Potrivit art. 25 din Legea 118/2019, unei persoane înscrise în Registru i se interzice, temporar sau permanent, să desfăşoare activităţi profesionale, activităţi de voluntariat sau orice alt tip de activităţi care presupun contactul direct cu copiii; contactul direct cu persoane în vârstă, persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane vulnerabile.

Totodată, sunt efectuate cercetări vizavi de faptul că persoana în cauză ar fi fost lăsată să profeseze în ciuda faptului că recent a fost condamnată şi pentru trafic de droguri. „Mai mult, în urma investigaţiilor, cu privire la aceeaşi persoană, au fost constatate aspecte ce ar putea fi incidente Legii învăţământului preuniversitar 198/2023. Poliţiştii continuă cercetările, sub coordonarea Parchetului, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, în vederea stabilirii cu exactitate a situaţiei de fapt şi luării măsurilor legale ce se impun. Totodată, poliţiştii au semnalat cazul instituţiei coordonatoare a unităţilor de învăţământ, pentru demararea activităţilor specifice, conform competenţelor”, se menţionează în informarea IPJ Buzău.

Tribunalul Buzău a admis, în această vară, acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DIICOT – Biroul Teritorial Buzău cu cadrul didactic, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată, dispunând suspendarea pedepsei de 2 ani şi 4 luni de închisoare sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Potrivit art. 168, al. 7, din Legea Învăţământului Preuniversitar, nu poate ocupa / exercita o funcţie didactică de predare, de îndrumare şi control, didactică auxiliară, administrativă sau orice activitate didactică sau de conducere în sistemul de învăţământ preuniversitar persoana care a fost condamnată penal definitiv pentru săvârşirea cu intenţie a unei infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale sau sănătăţii, contra libertăţii persoanei, rele tratamente aplicate minorului, hărţuire, trafic de minori, proxenetism, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, luare şi dare de mită, trafic de influenţă, fals şi uz de fals, furt calificat, pentru care nu a intervenit reabilitarea.

A fost suspendat  de la catedră

Profesorul de desen în cauză a fost suspendat de la catedră, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău solicită lămuriri din partea conducerilor celor două unităţi care l-au angajat, faţă de care şi poliţiştii fac acum cercetări, anunță „Agerpres”.

Decizia suspendării acestuia a fost luată de comun acord între IŞJ Buzău şi conducerile şcolii şi liceului în care cadrul didactic funcţiona. „De astăzi profesorul respectiv nu mai intră la catedră, este o măsură pe care am luat-o vineri seară, la ora 20.00 împreună cu conducerile celor două unităţi de învăţământ, urmează ca astăzi să analizăm situaţia şi să luăm măsuri în consecinţă”, a declarat, pentru „Agerpres“, inspectorul general şcolar Daniela Palcău.

Totodată, conducerile celor două instituţii de învăţământ vor trebui să explice cum a fost posibil ca profesorul de desen să fie primit la catedră deşi figura în registrul persoanelor care au comis infracţiuni sexuale. „Nu aveam de unde să ştiu, pentru că cele aproximativ 7.000 de cadre didactice angajate în învăţământul buzoian sunt angajaţii unităţilor de învăţământ care, la începutul fiecărui an şcolar, solicită din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău un certificat de integritate comportamentală. Dacă există înscrisuri acolo, unităţile de învăţământ iau măsurile care se impun. Nu avem noi cunoştinţă, în sistem sunt 7.000 de persoane şi 62.000 de elevi. Conducerile ar fi trebuit să ştie, de aceea am spus că o să luăm măsuri în consecinţă. Astăzi (luni, n.r.) vom face adrese oficiale să vedem ce s-a făcut şi care este situaţia”, a mai precizat Daniela Palcău, conform sursei citate.

Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației, a declarat pentru TVR: „Înţeleg că, la nivelul unităţilor de învăţământ, ar fi existat informaţii cu privire la existenţa unor astfel de infracţiuni în trecutul persoanei în cauză. Asta urmează să cercetăm”. Întrebat dacă ar putea fi luate măsuri, Ion a continuat: „Cu siguranţă, iar aici discutăm pe două paliere: unul administrativ, cu măsuri care se pot lua la nivelul unităţii de învăţământ şi a inspectoratului şcolar, dar şi răspunderea penală dacă este cazul”.

Un comentariu

  1. COMENTARIU MODERAT: Cei din anturajul acestui asa-zis profesor ii cunosc bine ,,activitatea”. Si dupa condamnarea din 2009 a continuat sa mearga in Italia, dar sub motiv ca are de pictat niste biserici. Prin 2014 a pictat interiorul unei biserici din Spoltore (Pescara) unde preot este tot un buzoian. In 2017 Spoltore s-a infratit cu Berca si au avut loc mai multe deplasari recreative cu autocarul. Intre timp (…) si-a diversificat activitatea trecand si la trafic de droguri dupa cum singur recunoaste. Si se stie de cand era pe la Filipescu. Asa ca omul are la activ multe nefacute!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker