Actualitate

FOTO – VIDEO | De Înălțare, profesorii buzoieni au făcut Educației parastas de trei zile

„Eroii” din învățământ au aruncat cu lături peste mormintele eroilor

Sindicaliștii din învățământ – că „educația” s-a dovedit moartă, îngropată și aflată la parastasul de trei zile – au ținut, joi, să întărească prin fapte „eroice” adevărul conform căruia „după ce că trăim în România, mai locuim și în Buzău”. Ei au făcut un circ de pomină, în cadrul unei manifestații neautorizate, în fața, Cimitirului Eroilor, acolo unde oficialități locale și centrale s-au adunat să cinstească, în ziua Înălțării Domnilor, memoria celor care și-au dat viața în războaie, la Revoluție și în teatrele de operațiuni, inclusiv pentru dreptul românilor de a manifesta și a-și cere drepturile.

Povestea neromanțată a primei părți a zilei de joi este una cât se poate de simplă. Reprezentanți ai profesorilor buzoieni membri ai Sindicatului Învățământului Preuniversitar s-au strâns în fața Prefecturii în cadrul unui miting autorizat, pentru a-și striga nemulțumirile care i-au determinat să intre, începând de luni, în grevă generală. Aici, liderii de sindicat, în frunte cu Ion Dobre, membru al Partidului Social Democrat, s-au întâlnit cu prefectul, căruia i-au prezentat revendicările. În acest timp, s-a aflat că la manifestările de Ziua Eroilor va fi prezent președinele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, viitorul premier; drept pentru care, la îndemnul liderului SÎP Buzău, Ion Dobre, manifestanții au părăsit mai devreme platoul din fața Prefecturii și au ocupat trotuarul de vizavi de Cimitirul Eroilor, de unde au huiduit, au suflat în fluiere și vuvuzele, și au scandat diverse lozinci, printre care „Eroi suntem noi!”, tulburând solemnitatea manifestărilor religioase, militare și laice prilejuite de Ziua Eroilor și de Înălțarea Domnului. Evident că ținta principală a fost președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, care a fost huiduit copios atât în timpul discursului, cât și la plecarea de la cimitir.

Acesta însă le-a lansat reprezentanților protestatarilor invitația de a se întâlni la Prefectură, câteva zeci de minute mai târziu. La discuții au participat, pe lângă Ciolacu, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, deputatul Laurențiu Tepeluș, prefectul și cei doi subprefecți. „Viitorul Guvern trebuie să redea demnitatea şi respectul cuvenit dascălilor! Şi suntem pregătiţi să luăm toate măsurile necesare! Întotdeauna voi sta în mijlocul oamenilor să le ascult problemele!”, a scris pe Facebook liderul PSD, care va prelua funcţia de premier după demisia lui Nicolae Ciucă. „M-am întâlnit şi la Buzău cu reprezentanţii profesorilor. Şi o voi face oriunde, oricând până când această problemă se va rezolva”, spune Ciolacu, care arată că „dincolo de salariile mici din educaţie, cred că este vorba şi de respect, care de 30 de ani a lipsit în relaţia statului cu cei care ne educă copiii”.

Cu coada între picioare

De cealaltă parte, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre, a declarat la finalul discuţiilor, că preşedintele Camerei Deputaţilor nu a putut avansa nimic în plus faţă de discuţiile purtate miercuri între sindicaliştii din învăţământ şi miniştrii desemnaţi să negocieze cu aceştia, ci doar un angajament al acestuia că învăţământul îşi va găsi o poziţie onorabilă după adoptarea Legii salarizării unitare.

„Domnul Marcel Ciolacu a avut amabilitatea să se întâlnească cu o delegaţie a Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, prilej cu care am reluat discuţiile vizavi de solicitările celor din învăţământ. Dumnealui a spus că, din cunoştinţele pe care le are, posibilităţile Guvernului sunt cele oferite ieri la întâlnirea cu federaţiile sindicale şi cu miniştrii delegaţi pentru negociere. Nimic în plus, doar angajamentul domnului Ciolacu, deci angajamentul nu promisiunea, că odată cu Legea salarizării unitare Învăţământul îşi va regăsi o poziţie onorabilă în această grilă”, a spus profesorul Ion Dobre liderul SIP Buzău.

Acesta a precizat că sindicaliştii au răspuns prezent la invitaţia lui Marcel Ciolacu, dar este ca şi cum întâlnirea nici nu ar fi avut loc. „Sigur că nu este nimic nou, nu am ce să comunic în plus colegilor mei care ştiu ce s-a obţinut ieri şi se simt jigniţi pe bună dreptate. Deci vom continua protestul, de mâine reluam pichetările şi vedem ce vom face săptămâna viitoare. Ne cerem scuze şi elevilor şi părinţilor, dar altă variantă nu avem”, a mai spus Dobre.

Foto: buzoienii.ro

În ceea ce priveşte protestul neautorizat desfăşurat pe Calea Eroilor, liderul SÎP Buzău spune că a fost dorinţa protestatarilor să meargă să protesteze în faţa celor care reprezintă ţara şi că el personal şi echipa din conducerea sindicatului îşi vor asuma consecinţele nerespectării legii: „Dacă oamenii şi-au manifestat intenţia de a merge pe Calea Eroilor să protesteze în faţa autorităţilor care reprezintă ţara la cel mai înalt nivel, eu, ca lider de sindicat, nu puteam decât să respect doleanţele lor. Legea este lege şi ne asumăm ceea ce am făcut. Ca lider de sindicat şi eu şi echipa mea vom suporta consecinţele legii”, a mai spus Dobre. Sindicaliştii din învăţământul buzoian au avut autorizaţie pentru a protesta, joi, în faţa Prefecturii, însă au decis să meargă pe Calea Eroilor unde a fost marcată Ziua Eroilor şi unde, pe parcursul manifestărilor, au fluierat şi au scandat lozinci.

3 Comentarii

  1. Ăștia de la PDD et PNL, doar vorbe frumoase spun, in rest nu fac nimic pt profesori. Amână mereu, că nu sunt în stare de nimic!

    1. Se vede ca v-a placut scoala !
      Sunteti rezultatul „Romaniei ieducate” ?

Articole similare