Economic

Scandalul legumelor de Glodeanu a scăzut încrederea clienților

Scandalul legumelor de la Buzău care au fost stropite cu pesticide clatină, acum, încrederea cumpărătorilor. Potrivit comercianţilor, în fața tarabelor cu roșii, castraveți şi verdețuri cumpărătorii încep să nu mai fie siguri că marfa este autohtonă şi de calitate. Este şi motivul pentru care s-au înmulțit controalele autorităților.

Tot mai mulți români ajung în fața tarabelor cu acest sentiment, iar producătorii știu asta și încearcă să îi convingă pe cumpărători că marfa este de calitate. Legea îi obligă, oricum, pe cei care vând în piețe să dețină un carnet de comercializare și un atestat de producător. Pe care cumpărătorii au dreptul să le vadă dacă nu sunt siguri de calitatea mărfii. Ambele documente sunt eliberate de primăriile de care aparțin terenurile pe care sunt cultivate legumele ori fructele. Înainte de asta, funcționarii au obligația să facă verificări. În realitate, sunt situații când pe tarabe se strecoară și mafă din alte ţări, dar cu etichetă românească.

„Oriunde mă duc în angro am un abțibild lipit pe mașină, plus legitimația, plus documentele pe care le am mereu la mine. Caietul pe care îl plimb. Dacă vând angro trebuie să dau un act, sunt mulți care vin din provincii și pe drum ca să nu le confiște marfa trebuie să le dăm actele de producător”, spune un producător.

Cât despre controlul pesticidelor, românii ar trebui să stea liniștiți, pentru că legumele sunt verificate înainte ca acestea să ajungă pe piață. Autoritatea Națională Fitosanitară este instituția abilitată să facă verificări la fructele și legumele din piețe. Așadar, inspectorii fitosanitari sunt cei care ar trebui să preleveze, aleatoriu și neanunțat, probe de la marfa expusă pe tarabe, pe care să le ducă ulterior la analiză. De cele mai multe ori, însă, aceste verificări se fac atunci când fructele și legumele de pe tarabe ridică suspiciuni. Cât despre fructele și legumele din alte țări, acestea sunt controlate separat de Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

În Glodeanu Sărat, legumicultorii au ajuns să-şi dea marfa pe nimic pentru că au rămas fără clienţi din cauza scandalului. Fermierii sunt de părere că o să ajungă să arunce din nou legumele, așa cum s-a mai întâmplat și în alți ani, din cauza prețurilor mult prea mici. Scandalul a izbucnit după ce, la începutul acestei luni, polițiștii buzoieni au identificat un transport de substanțe ilegale provenite din Turcia şi folosite pentru creșterea și coacerea forțată a legumelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker