Actualitate

Produsele românești ar putea avea etichetă specială

Produsele agroalimentare care utilizează în procesul de fabricație materii prime de bază de origine românească și îndeplinesc anumite condiții ar putea fi etichetate cu denumirea „De Origine România – DOR”.  Un proiect în acest sens, privind instituirea Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România – DOR”, a fost înregistrat pentru dezbatere pe 10 mai, la Senat, și este o inițiativă legislativă semnată de 84 de parlamentari liberali. Introducerea unui certificat DOR prin care este atestată originea românească a materiilor prime reprezintă, susțin inițiatorii proiectului, un element de mândrie națională, dar și un instrument transparent care poate ajuta consumatorul în procesul de achiziție.

„Supermarketurile au nevoie de astfel de produse care să fie etichetate conform și să poată să genereze campanii de promovare a produselor locale. România poate să producă măcar pentru consumatorul local hrană de calitate. Probabil că va fi o schemă de ajutor de stat pentru a susține activitatea de etichetare, ambalare, sortare”, susține Florian Emil Dumitru, deputat PNL, inițiatorul proiectului de lege.

Potrivit parlamentarilor, prin intermediul oricărei scheme de calitate se îmbunătățește competitivitatea fermierilor printr-o mai bună integrare în cadrul lanțului agroalimentar, crește valoarea adăugată a produselor alimentare, crește gradul de competitivitate al produselor românești, crește numărul locurilor de muncă create în sectorul agricol și se generează creștere economică sustenabilă.

Schema urmează să fie voluntară și se va aplica etichetării produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricație materii prime de bază de origine românească. Autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei urmează să fie Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Pentru obținerea certificatului de calitate DOR, producătorii și procesatorii trebuie să îndeplinească un set de condiții stricte, cuprinzând originea produselor, atestarea ca producător, autorizație sanitar-veterinară, caracteristicile produselor, declarații pe proprie răspundere privind proveniența și arealul produselor agroalimentare.

Propunerea legislativă instituie și un set de sancțiuni pentru nerespectarea condițiilor de certificare a calității. De asemenea, sunt incluse și situațiile în care operatorii economici pierd dreptul de a utiliza logo-ul schemei de certificare voluntară a calității.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker