marți, 24 noiembrie 2020

VIDEO | Cum funcționează ,,Coșul Verde de Buzău”, care pune în legătură buzoienii cu producătorii agricoli din județ

Primăria municipiului Buzău a pus la punct prima acțiune de aprovizionare directă a buzoienilor cu produse din gospodăriile țărănești și microfermele locale. Sub genericul „Coșul Verde de Buzău”, acest sistem a devenit funcțional marți, a anunțat primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

Acesta a prezentat și motivația care a stat la baza inițierii acestui proiect: „Este un proiect ambițios, de realizare a unor lanțuri de aprovi­zionare direct de la producători la dumneavoastră acasă sau la magazinele de cartier. Sănătatea noastră este cea mai importantă și, ținând cont că alimentația noastră se bazează într-o proporție prea mare pe importuri și pe lanțuri foarte lungi de aprovizionare, iar alimentele, de multe ori, sunt discutabile sub aspectul calității, am decis să ne orientăm spre un model care nu s-a pus încă în practică, Casa Română de ­Co­merț Agroalimentar <Uni­rea>, care trebuia gestionată de guvernul României, și să realizăm un astfel de model aici, la Buzău. Trebuie să fim sănătoși, iar sănătatea noastră depinde, într-o poporție covâr­șitoare, hrana sănătoasă. Iar această hrană sănătoasă se găsește în gospodăriile țărănești și în minifermele buzoiene. Acest proiect se dorește o legătură directă între producătorii buzoieni și consumatorii finali, dumneavoastră”, a spus primarul Constantin Toma.

Primii beneficiari ai acestui sistem au fost buzoienii care au primit, marți, 1.500 de pachete cu alimente de bază proaspete, într-un gest de solidaritate cu familiile neajutorate cu mulți copii și pensionarii singuri cu venituri minime, conform hotărârii Consi­liului Local întrunit luni în ședință extraordinară; este vorba despre pensionarii cu pensii mai mici de 740 de lei care sunt și singuri, familii cu mulți copii, ori monoparentale. De asemenea, este funcțional și sistemul de magazin virtual și „cât de mică ar fi o comandă, va fi onorată”, după cum a precizat primarul.

Constatin Toma a anunțat că primii parteneri ai proiectului sunt Coope­rativa Agricolă „Unirea Gospodarilor” din Mihăile­ș­ti, care se bazează pe asocierea a 21 de gospodării țărănești buzoiene – având ca inițiator Dan Ivașcu, proprietarul „Fermelor Ivașcu” – și Grupul <COMFORTUNA ‘93>, care deține facilități de stocare și vânzare alimente en-detail, inclusiv de vânzare la domiciliu. „Cu această ocazie invit cât mai mulți producători buzoieni pentru a ni se alătura, ori fiind parteneri ai Cooperativei Agricole <Unirea Gospodarilor>, ori asociindu-se după modelul lor pentru ­a-și vinde produsele direct către consumatorii buzoieni”, a spus primarul Constantin Toma

Conform acestuia, proiectul are încă doi pași care vor fi făcuți în viitorul apropiat: deschiderea de magazine alimentare – care vor fi situate în fostele centrale termice – care vor vinde exclusiv produse din gospodăriile țărănești și microfermele buzoiene, respectiv construirea unui mare centru en-gros, care va fi situat la una dintre intrările în municipiul Buzău, dotat cu toate facilitățile de depozitare, ambalare și procesare, unde se vor vinde exclusiv produsele producătorilor buzoieni.

„Mă voi bate și ne vom bate să căpătați toată încrederea că prin acest sistem vă veți putea aproviziona cu produse de calitate, proaspete, și veți avea siguranța că nu sunt <otrăvite>; pentru că, din păcate, în zona alimentară, mănânci și devii din ce în ce mai vulnerabil, cu imunitatea scăzută, și vedem cu toții ce se poate întâmpla în astfel de vremuri. Ca și comunitate, trebuie să ne hrănim sănătos ca să fim sănătoși”, a mai spus primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

http://www.de-buzau.ro De Buzău – o inițiativă care ne va aduce mai multă sănătate!https://cosulverde.de-buzau.ro "Coșul Verde de Buzău" – HRANĂ SĂNĂTOASĂ din gospodăriile țărănești și microfermele buzoiene, DIRECT LA UȘA TA!

Gepostet von Constantin Toma am Montag, 13. April 2020

loading...
error: Content is protected !!