Actualitate

Cum a fost posibil un furt de pesticide de câteva miliarde de lei vechi din depozitul unei societăți, chiar sub nasul paznicilor

O spargere la un depozit din Cioranca al unei cunoscute societăți care comercializează produse fitosanitare a pus în alertă poliția buzoiană. Prejudiciul a fost evaluat la circa 400.000 lei, fiind vorba despre produse scumpe, la mare căutare în agricutură. Interesant este cum au reușit hoții să sustragă și apoi să se facă nevăzuți cu câteva mii de litri de substanțe, dintr-un depo­zit care este dotat cu tehnică mo­dernă de supraveghere, dar și cu paznic de la o cunoscută firmă de profil din Buzău. Anchetatorii ar avea deja un cerc de suspecți, însă proprietarul firmei avansează o teorie interesantă în ceea ce privește modul de operare al hoților.

Au decupat peretele

Fără să fie auziți de cineva, hoții au reușit să decupeze peretele metalic al depozitului și să sustragă în timp record o cantitate importantă de produse fitosanitare și să se facă apoi nevăzuți. Totul s-a întâmplat duminică noapte.

Directorul societății crede că infractorii ar fi avut inclusiv haine termoizolatoare, pentru a nu fi detectați de tehnica modernă de supraveghere. Acesta spune că hoții sunt bine organizați și acționează după ce studiază cu mare atenție locația.

,,Un depozit ne-a fost vandalizat și s-au furat mii de litri de produse. Urmăriri pe câmp, echipaje de Poliție ajunse din mai multe localități, dar hoții sunt organizați în adevărate unități pentru că:

  • fură cantități mari. Asta înseamnă multe mașini, de capacitate mare de transport. Mașini performante care pot merge cu mare viteză pe teren accidentat;
  • distrug rapid garduri de metal și depozite cu pereți de metal. Au după ei un adevarat atelier și distrug rapid sistemele de protecție;
  • cară repede cantități mari în afara zonei, ceea ce înseamnă că sunt destul de mulți în aceste echipe;
  • sunt costumați inclusiv cu haine termoizolatoare, pentru a nu fi detectați de tehnica modernă de supraveghere;
  • urmăresc cu atenție locațiile pe perioade lungi, fără a fi vizibili.

Domnule Vela și dragi angajați din Ministerul Aface­rilor Interne, suplimentați echipajele de patrulare, în special în zona rurală. Pentru că în ultimele 10 zile au fost peste 40 de astfel de atacuri la depozitele fermierilor sau ale distribuitorilor din agricultură, în Buzău, Galați, Brăila, Ialomita și Prahova.

Măriți bugetele de combustibil pentru echipajele de Poliție din mediul rural și suplimentați cu angajați ai Jandarmeriei.

Nu e posibil ca într-o perioadă cu restricții majore de circulație să existe un asemenea val de tâlhării. E o adevarată explozie. Echipe cu mulți oameni, mașini de mare capacitate și ei trec fără probleme inclusiv pe drumuri europene unde ar trebui să existe filtre.

Infractorii profită în aceste zile de izolarea impusă în societate. Însă zonele agricole și rurale nu primesc sprijin de la MAI. Și avem nevoie. Luați măsuri, domnilor, pentru că știți situația.

Verificați și stocurile de produse din zonele respective pentru a-i depista pe cei care folosesc în producție sau care comercializează produse furate. Pentru că deja e o rețea bine structurată.

Până să ne spuneți ce nu avem, avem toate sistemele de protecție. Dar acesta e un asediu.

Produse furate și numere de lot:

  • DINIRO Lot: VTA8L0 19SP
  • DUAL GOLD 960 EC Lot: CHE0A20012
  • ELATUS ERA loturi: SBM0B02016 și SBM0B02017
  • PALLAS 75 WG Lot: F490K2J005.

PS : Culmea e că azi a fost o <paradă> a mașinilor de Poliție în Buzău, comunicată ca fiind o razie realizată cu sprijinul unităților din alte patru județe! Și care au fost rezultatele?”, a scris pe Facebook unul dintre managerii societății, Mihai Răzvan Moraru.

Polițiștii au cercetat zona din jurul societății și au des­coperit mai multe ambalaje în care ar fi fost substanțe sustrase din depozit, însă nici urmă de hoți. Societatea are contract de asigurare pentru produsele depozitate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker